Zobacz pełną wersję : Zdjęcie filtra IR z matrycy - jak to działa ?
Mam kilka pytań do użytkowników, którzy dokonali tej operacji lub mają info z wiarygodnego źródła. Jak się ma sprawa czasów naświetlania po zdjęciu filtra odcinającego podczerwień z matrycy w lustrzankach Nikona. Spotkałem swego czasu gościa, który miał przerobionego Canona G3 tak, że mógł robić fotki w podczerwieni w słoneczny dzień z parametrami 1/200s, f5,6 i ISO 200. Czy możliwe jest robienie zdjęć scen dynamicznych po zdjęciu takiego filtra w lustrzankach Nikona ?
Zastanawiam sie nad zakupem D70 tak by uzywac go tylko do zdjec w podczerwieni.
Inna bardzo istotna sprawą jest to czy w miejsce zdjętego filtra IR trzeba wstawić jakąś inną "szybkę" o takiej samej grubości ? W internecie spotykam się ze sprzecznymi informacjami - niektórzy twierdzą, że jeśli się nie wstawi takiej szybki to AF będzie błędnie ustawiał ostrość.
jeśli chcesz używać tylko do podczerwieni to na Twoim miejscu bym kupił coolpixa 5400
też go mam - ale jeszcze nie dojrzałem do przeróbki tak jak pokazana jest tutaj:
http://www.lifepixel.com/ir-tutorials/nikon-coolpix-5400-digital-infrared-conversion-instructions.htm
niemniej jednak szykuję się do tego :D
za przeróbką coolpixa przemawia do mnie fakt że ogniskowe są ekwiwalentem 28 - 116 mm i do widoczków to wystarczy - no i poza tym jest tani - i filtr, który musisz na niego założyć też jest tani - tylko 52mm :)
pozdrawiam paskud
raczej nie mam watpliwosci co do wyboru aparatu bo mam duzo szkiel Nikona i mam tez filtry do podczerwieni (52mm, 62mm i nawet 77mm), wiec nie bede ponosil duzych kosztow.
gdyby tylko chodzilo o widoczki to bym nawet nie zaprzatal sobie glowy zdejmowaniem filtra z matrycy bo ze statywu D200 czy D70 radzi sobie bardzo fajnie z podczerwienia. Chodzi mi jednak o zdjecia "z reki" i o sceny dynamiczne.
Dlatego pytalem o czasy naswietlania bez filtra...
Ja usilowalem zrobic zdjecie plamki laserowej 780nm i wyszla lipa (czytaj: bardzo dobry filtr podczerwieni na matrycy) To jest dosc bliska podczerwień, a czas naświetlania byl 30s...
Takze wedlug mnie mozna robic zdjecia w "podczerwieni" ale nie w podczerwieni...
PS. telefonem zrobilem bez problemu ;-)
Ja usilowalem zrobic zdjecie plamki laserowej 780nm i wyszla lipa (czytaj: bardzo dobry filtr podczerwieni na matrycy) To jest dosc bliska podczerwień, a czas naświetlania byl 30s...
Takze wedlug mnie mozna robic zdjecia w "podczerwieni" ale nie w podczerwieni...
PS. telefonem zrobilem bez problemu ;-)
Nie mów, że zrobiłeś tę próbę z założonym na obiektyw filtrem IR. Przy tajiej gęstości filtra i ilości światła jaka daje taki laserek, nic dziwnego, ze nic nie wyszło.
Bliska podczerwień jest niewidoczna dla ludzkiego oka. Weż pilota od telewizora, przytrzymaj jakiś przycisk i zrób fotkę diodzie IR ( bez filtra na obiektywie), która znajduje się w pilocie np. przy czasie 2s i dużym otworze przysłony. Sam stwierdzisz, ze dioda od pilota na zdjęciu świeci, pomimo , że ty normalnie nie widzisz jej światła.
Sytuacja jest chyba troche bardziej skąplikowana.
Taka dioda w pilociku daje dośc sporo mocy IR (w impulsie)szczególnie na wprost, lecz w szerokim widmie.
Na dlugości fali 780nm moje oko jest wilelokrotnie bardziej czule niz D80 przy migawce 30 sec.
Oto przyklad:
Shutter = 30s
Aperture = 6.3
IS0 1600
Wiązka laserowa 780nm 7mW o srednicy okolo 10mm dwa razy przechodzi przez komórke szklaną.
Golym okiem widac duze rozproszenia, kamera CCD jest mocno nasycana, a D80 prawie nie widzi...
Centralnie pomiedzy tymi dwoma slabiutkimi rozproszeniami, powinna byc widoczna kulka swiecących atomów rubidu 85 o srednicy 2mm, ktorą golym okiem silnie widac.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2006/10/th_24228_MOT_122_544lo-1.jpg
źródło (http://img22.imagevenue.com/img.php?image=24228_MOT_122_544lo.jpg)
Znalazelem taki podzial podczerwieni:
bliska podczerwień (ang. near infrared, NIR), 0,7-5 μm (http://pl.wikipedia.org/wiki/Mikrometr))
średnia podczerwień (ang. mid infrared, MIR), 5-30 μm)
daleka podczerwień (ang. far infrared, FIR), 30-1000 μm)
Także wychodzi, ze bez wyjecia filtru da sie robic w podczerwieni, ale takiej bardzo bardzo bliskiej, 0,78 μm to juz lipa ;-)
Jezeli chodzi o laserk to ma 100mW czyli wlasciwie juz pozbawia wzroku.
jeśli chcesz używać tylko do podczerwieni to na Twoim miejscu bym kupił coolpixa 5400
też go mam - ale jeszcze nie dojrzałem do przeróbki tak jak pokazana jest tutaj:
http://www.lifepixel.com/ir-tutorials/nikon-coolpix-5400-digital-infrared-conversion-instructions.htm
Coolpix 5400 to poreczny i tani (700zl) aparacik. Niestety cena filtra na matryce, ktorego wymiane widzimy na powyzszym linku to 95USD, czyli okolo 300zl. Sama przerobka wykonana we wlasnym zakresie obarczona jest ryzykiem uszkodzenia matrycy. Cala zabawa moze wiec byc dosc kosztowna.
Paskud, czy filtr na matrycy Coolpixa 5400 bardzo mocno filtruje podczerwien, czy tez mozna bez prolemu robic fotki w tradycyjny sposob, czyli z filtrem IR dokrecanym?
czy naprawde nikt nie ma zdjetego filtra IR z matrycy i nie moze sie wypowiedziec jak zmienily sie czasy naswietlania i jak pracuje AF ?? nie bojcie sie odpowiedziec... nikt nie bedzie bił za to ;)
kiedys na forum był podany ten link http://www.astrosurf.org/buil/d70/ircut.htm moze Ci sie przyda
Coolpix 5400 to poreczny i tani (700zl) aparacik. Niestety cena filtra na matryce, ktorego wymiane widzimy na powyzszym linku to 95USD, czyli okolo 300zl. Sama przerobka wykonana we wlasnym zakresie obarczona jest ryzykiem uszkodzenia matrycy. Cala zabawa moze wiec byc dosc kosztowna.
Paskud, czy filtr na matrycy Coolpixa 5400 bardzo mocno filtruje podczerwien, czy tez mozna bez prolemu robic fotki w tradycyjny sposob, czyli z filtrem IR dokrecanym?
ten filtr, który jest zabudowany fabrycznie w coolpixie 5400 uniemożliwia zrobienie zdjęcia IR - po prostu odcina na maxa to wszystko... :/ wszystko wychodzi w fiolecie :/
jak dojrzeję to ściągnę ten filtr ;)
Mam kilka pytań do użytkowników, którzy dokonali tej operacji lub mają info z wiarygodnego źródła. Jak się ma sprawa czasów naświetlania po zdjęciu filtra odcinającego podczerwień z matrycy w lustrzankach Nikona. Spotkałem swego czasu gościa, który miał przerobionego Canona G3 tak, że mógł robić fotki w podczerwieni w słoneczny dzień z parametrami 1/200s, f5,6 i ISO 200. Czy możliwe jest robienie zdjęć scen dynamicznych po zdjęciu takiego filtra w lustrzankach Nikona ?
Zastanawiam sie nad zakupem D70 tak by uzywac go tylko do zdjec w podczerwieni.
Inna bardzo istotna sprawą jest to czy w miejsce zdjętego filtra IR trzeba wstawić jakąś inną "szybkę" o takiej samej grubości ? W internecie spotykam się ze sprzecznymi informacjami - niektórzy twierdzą, że jeśli się nie wstawi takiej szybki to AF będzie błędnie ustawiał ostrość.
Jeśli dobrze pamiętam ""seryjny" filt IR (czyli ten blokujący) zamienia się na filtr IR. dzięki temu można kadrować itp
na tej stronie:
http://www.pbase.com/jeffreyk/image/67477254
masz zdjęcia robione d70IR i wg exif'a czas 1/200 na F8 ...
pozdrawiam
ten filtr, który jest zabudowany fabrycznie w coolpixie 5400 uniemożliwia zrobienie zdjęcia IR - po prostu odcina na maxa to wszystko... :/ wszystko wychodzi w fiolecie :/
jak dojrzeję to ściągnę ten filtr ;)
hmm, ten manual w linku ktory podales, wydaje sie byc zbyt "optymistyczny". Myslisz, ze naprawde tak latwo zdjac ten filtr. Nie widze tam zadnych uchwytow (jak np. w D70) wiec jest on najprawdopodobniej przyklejony. Troche ryzykowna zabawa ;-/