PDA

Zobacz pełną wersję : nikon capture nx "soft proof ON" - pytanie

locos
15-12-2009, 00:56
Witam
Otóż zamarzyło mi się wydrukować parę zdjęć, przy okazji sprawdzając z jakim efektem będzie to przelane na papier, czyli zacząłem kombinować z profilami labów. Dodam tylko, że monitory na których pracuję są skalibrowane i generalnie wszystkie profile załadowane poprawnie.
A więc: odpalam zdjęcie, włączam sooft proof z załadowanym profilem labu (Relative Colorimetric + Black Point Compensation) i moje zdjęcie blaknie, co jest spowodowane mniejszy zakresem tonalnym papieru (przynajmniej tak sobie to tłumaczę) ;)

pytanie brzmi:

Podciągnąć kontrast przy załadowanym profilu maszyny ?

z góry dziękuję za wszelkie wskazówki

Marcin T
15-12-2009, 09:35
Na twoim miejscu dałbym do labu kilka fotografii bez kombinowania z profilami.
Jakiś czas tak robię i nie mam żadnego problemu. Wołam w Fotonecie.

Giani
15-12-2009, 16:47
Kalibracja monitora to jedno a jakość odbitki to drugie. Kalibracja nie wystarczy, jeśli się nie wie jak maszyna działa. Najlepiej na początek zamówić powiedzmy 10 zdjęć format 10x15cm. np. w Vertis masz za darmo pierwsze 10. Zdjęcia powinny być różnorakie, czarno-białe, kolorowe ,portretowe, krajobrazowe plus 2,3 pliki kalibracyjne dostępne w sieci . Tak aby maksymalnie oszacować rozbieżności/zbieżności kolorów na monitorze z tymi na papierze. Po drugie trzeba wiedzieć jak maszyna działa. Niektóre maszyny wymagają usunięcia Exifów po" konwertuj do profilu labu". Inaczej, maszyna sama sobie pozmienia parametry wedle jej zachcianek. Po trzecie trzeba znaleźć lab, w którym jak się powie ,aby nie gmerano w zdjęciach to tak będzie i w którym regularnie kalibrują swoje urządzenia.
Podsumowując, aby w przyszłości nie było niespodzianek z odbitkami na początku przydałoby się wykonać wszystkie możliwe testy. Sama kalibracja monitora i "konwersja do profilu labu" nie wystarczy.