PDA

Zobacz pełną wersję : problem z kartą dźwiękową po dołożeniu ramu w windows 7

Woland
14-12-2009, 21:00
Witam
A więc dostałem na urodziny windowsa 7
szczęśliwy że wszystko w nim działa dokupiłem 2 gb ram ddr2, aby mieć 4, i tu porazka bo windows co prawda widzi te ramy, ale za to przerywa dźwięk albo w ogóle zanika, mam karte soundblaster extreme gamer i pod xp super działa obojętnie ile ramów jest, Pomocy
jakieś pomysły?

SzMuD
14-12-2009, 21:05
cos nie tak ze sterownikami.??

Woland
14-12-2009, 21:14
nie, sterowniki dzialały zanim dołozyłem dodatkową kostke z 2 gb pamięci

bahuone
15-12-2009, 00:32
Jaki windows 32 czu 64 bit

Woland
15-12-2009, 01:59
64 home premium

Tr0n
15-12-2009, 22:33
Po pierwsze przetestuj ram czy dołożona kość nie daje jakiś błędów. Wykorzystaj MemTest86+ (http://www.memtest.org). Jak będzie wszystko w porządku to napisz resztę konfiguracji komputera. Może czekać Cię trochę zabawy w sprawdzenie czy pod Vistą jest ok, ale w pierwszym kroku sprawdź RAM

Woland
20-12-2009, 17:24
a więc ramy są oki, na 2 gb windows 7 ma dźwięk, dokupiłem nawet te samą kostke teraz aby była te samo taktowanie (800) moja stara kość miała 500, ale po założeniu 4 giga znowu dźwięk nie chodzi, znajomy ze sklepu twierdzi że to wina Windowsa, ale nie sądzę aby Microsoft wypuszczał na rynek system z takim babolem, przecież komputery z 4gb ramów są teraz coraz częściej w użytku.. Pomocy! :)

Tr0n
20-12-2009, 22:15
System instalowałeś od początku czy zrobiłeś upgrade starej wersji?
Sprawdź czy są nowsze sterowniki do Twojej karty dźwiękowej - najnowsze to 2.18.0013 (http://support.creative.com/downloads/?h=7#)

Woland
21-12-2009, 04:56
od początku robiłem i mam te sterowniki

Woland
21-12-2009, 10:57
ha... i odkrylem o co chodzi, a więc w momencie dodania ramów system dodaje sobie nie wiedzieć czemu dwa razy kartę dźwiękową zintegrowaną, wystarczy ją wyłączyć w panelu sterowania, potem wyłączyć i włączyć karte sounblastera i działa, problem tylko taki że trzeba to robić przy każdym włączeniu komputera:( i teraz pytanko, czy mozna jakos ręcznie te karte na płycie głównej odłączyć aby jej system nie widział, a może po prostu wymienić płyte główną bo z nią mam problemy od samego początku, najpierw sama włączała komputer:) potem go zawieszała a pół roku temu się popsuła po dodaniu większego dysku, dostałem ją naprawioną ale jak widać jest przeklęta:)

dzejms
21-12-2009, 11:00
ha... i odkrylem o co chodzi, a więc w momencie dodania ramów system dodaje sobie nie wiedzieć czemu dwa razy kartę dźwiękową zintegrowaną, wystarczy ją wyłączyć w panelu sterowania, potem wyłączyć i włączyć karte sounblastera i działa, problem tylko taki że trzeba to robić przy każdym włączeniu komputera:( i teraz pytanko, czy mozna jakos ręcznie te karte na płycie głównej odłączyć aby jej system nie widział, a może po prostu wymienić płyte główną bo z nią mam problemy od samego początku, najpierw sama włączała komputer:) potem go zawieszała a pół roku temu się popsuła po dodaniu większego dysku, dostałem ją naprawioną ale jak widać jest przeklęta:)

Wylacz karte w Biosie. Jaka to plyta?

Woland
21-12-2009, 11:20
gigabyte s3 series

dzejms
21-12-2009, 16:46
1. Restart
2. Wciskaj DEL az wejdzie do BIOSU
3. Integared peripherals
4. Wylacz karte tam.
5. Zapisz zmiany
6. Restart.

Woland
22-12-2009, 04:30
wiem wiem, ale to nic nie dało nadal muszę za kazdym restartem wchodzić do panelu sterowania i wyłączać soundblastera i włączac, dopiero wtedy jest dźwięk, i to jeszcze lepszy niz w xp, męczące to, sądzę że jednak płyte będzie trzeba zmienić bo po prostu jest jakas niedopracowana