Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Hook Head
Al Koholik
13-12-2009, 23:10
Tym razem na szeroko...
... przy okazji wyszła rzecz nad którą nie panuje, a mianowicie krzywizna ziemi :wink: Już któryś raz robiąc panoramę mam pofalowany horyzont... :( wie ktoś jak z tym walczyć???
*
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/2s34dmpmndj8up7egj2.jpg)
*
No nie mam pytań, zdjęcie wymiata, ta surowość skał i jeszcze smaczek w postaci odbicia w wodzie.
gratuluje foty!
BSKraków
13-12-2009, 23:12
Fajnie wypatrzone , super podoba mi się ten kadr :)
ostrytux
13-12-2009, 23:13
Fajnie wypatrzone , super podoba mi się ten kadr :)
Podpisuje się - na marginesie próbowałeś z b&w?
tormentol
13-12-2009, 23:13
Co tam krzywizna ziemi, najgorsze jest, że rozmamlałeś niebo :D, mi fota pasuje
Al Koholik
13-12-2009, 23:16
Co tam krzywizna ziemi, najgorsze jest, że rozmamlałeś niebo :D, mi fota pasuje
Mam i bez rozmemłanego nieba i przez to bez tak wyraźnego odbicia w wodzie, a ono dla mnie było najważniejsze...
GUINNESSts
13-12-2009, 23:16
Nie probowalem ale myslalem kiedys nad tym. Sprobuj polaczyc fotki, w ktorych wczesniej usuniesz znieksztalcenie. Tzn. dystorsje. Moze zadziala. Nie zdazylem sprawdzic.
Latarnia jest czarno biala. Wiem bo bylem;):mrgreen:
Odplyw miales. Fajne spojrzenie:)
Sowulus12
13-12-2009, 23:29
Kolory są super kadr też - miodzio ;)
malasana
13-12-2009, 23:37
Swietne zdjecie.
... przy okazji wyszła rzecz nad którą nie panuje, a mianowicie krzywizna ziemi :wink: Już któryś raz robiąc panoramę mam pofalowany horyzont... :( wie ktoś jak z tym walczyć???
[CENTER]
Wiem doskonale jak z tym walczyc......potrzeba troche czasu i zabawy ale moge tobie zdradzic technike:)
ciekawy kadr, ale wg mnie można z tego zdjęcia wyciągnąć wiele więcej - trochę zbyt szaro buro.
ciekawy kadr, ale wg mnie można z tego zdjęcia wyciągnąć wiele więcej - trochę zbyt szaro buro.
Wnioskuje ze nigdy nie widziales prawdziwej "zeilonej wyspy"........
Marcin T
14-12-2009, 07:56
Bardzo ładna panoramka.
bdb, i znowuż to kakao na podłodze nie mogę sie nadziwić tej przypadłości w tamtym rejonie swiata :-D
Na szeroko też Ci to świetnie wychodzi :D Ładnie wylookane - bdb kadr!
borregaard
14-12-2009, 09:51
Odbieram pozytywnie.....:mrgreen:
wojtek6308
14-12-2009, 10:09
Bardzo ładne, szerokie spojrzenie :)
No cos TY, jak bys nie powiedzial to by malo kto zauwazyl. O ile sie nie myle to chyba pare wiecej latarni fociles. Masz to gdzies w jednym watku?
Nikonozaur
14-12-2009, 13:30
Masz sposób na tamtejsze latarnie, kolejna dobra praca. Jedyny mankament to spory przechył w lewo...
Tomasz Dudrak
14-12-2009, 15:29
Tym razem na szeroko...
Bardzo udana praca. Jeżeli natomiast chodzi o pofalowanie, to sprawa wydaje się być dość prosta.
Mianowicie, należałoby zanabyć obiektyw, który nie posiada dystorsji.
Te zdjęcia robiłeś Sigmą 10-20, która pod względem dystorsji mistrzem raczej nie jest.
Jeżeli chodzi o dystorsje, Sigma najlepsza jest chyba na 15 mm.
Zatem, może lepiej taką panoramkę skleić z większej liczby zdjęć?
Bartekkw
14-12-2009, 15:33
Bomba laterenka - jak zwykle super zdjęcie jak dla mnie....czemu koło Wawy takich nie ma ??? :)
Marcin T
14-12-2009, 15:39
Nawet gdyby były to nie zrobiłbyś zdjęcia.
Podobnie jak nad Bałtykiem, z pewnością opstrokacono by je dookoła stoiskami z turystycznym szajsem ;)
Al Koholik
14-12-2009, 16:00
Nie probowalem ale myslalem kiedys nad tym. Sprobuj polaczyc fotki, w ktorych wczesniej usuniesz znieksztalcenie. Tzn. dystorsje. Moze zadziala. Nie zdazylem sprawdzic.
Latarnia jest czarno biala. Wiem bo bylem;):mrgreen:
Odplyw miales. Fajne spojrzenie:)
Kiedyś korygowałem krzywy horyzont przed łączeniem fotek w panoramę i nie przyniosło to pozytywnego efektu bo program przy łączeniu krzywił to na swój sposób...
Co do kolorystyki i konrtastów to może być różnie bo walczę na nowym monitorze, a tak jest rozkręcony że starych zdjęć nie poznaję :(
No cos TY, jak bys nie powiedzial to by malo kto zauwazyl. O ile sie nie myle to chyba pare wiecej latarni fociles. Masz to gdzies w jednym watku?
tutaj (http://www.piotrkucma.pl/Latarnie%20-%20Lighthouses/index.html) reszta latarni
Masz sposób na tamtejsze latarnie, kolejna dobra praca. Jedyny mankament to spory przechył w lewo...
to taka lokalna krzywa wieża :( więc krzywo ma być
Bardzo udana praca. Jeżeli natomiast chodzi o pofalowanie, to sprawa wydaje się być dość prosta.
Mianowicie, należałoby zanabyć obiektyw, który nie posiada dystorsji.
Te zdjęcia robiłeś Sigmą 10-20, która pod względem dystorsji mistrzem raczej nie jest.
Jeżeli chodzi o dystorsje, Sigma najlepsza jest chyba na 15 mm.
Zatem, może lepiej taką panoramkę skleić z większej liczby zdjęć?
Spróbuje z tego skorzystać niemniej wole mniej fotek łączyć :wink:
Bomba laterenka - jak zwykle super zdjęcie jak dla mnie....czemu koło Wawy takich nie ma ??? :)
Wybudujcie kilka to w końcu będę miał pretekst by stolice odwiedzić :mrgreen:
Surowo, posępnie i bardzo klimatycznie, świetne zdjęcie.
Pozdrawiam.