Zobacz pełną wersję : rybie oko lub ekstremalnie szeroki kat
Naszlo mnie ostatnio na bardzo szerokie kadry
Czy jest ktos kto bylby sklonny wypozyczyc na kilka dni - warunki do ustalenia
- nikkora 16mm fisheye
- sigme 15mm fisheye
- nikkora 14mm
- sigme 14mm (moze byc rowniez starsza wersja 3.5)
- ew. sigma 12-24
zanim zdecyduje co kupic chcialbym sprawdzic co bedzie mi pasowalo
oczywiscie odpowiadam za wypozyczone szklo i gwarantuje zwrot w nienaruszonym stanie
warunki jak wspomnialem do ustalenia
a moze ktos sprzedaje ktores z ww. szkiel?
jakby byl ktos chetny bardzo prosze pm
tomisiek
14-12-2009, 19:43
ja mam 14-24 jak chcesz. mogę Ci pożyczyć - na święta oddasz :)
dzieki ale akurat 14-24 jakos mnie nie pociaga
oczywiscie klasa sama w sobie ale....
podrozniczo to szklo niestety jezst ciut za duze;)
chodzi o cos co jak wrzuce do torby i zapomne nie bedzie mi szpejow do ziemi ciagnelo;)
dzieki;)
ps. jakbys nadal mial ochote pomacac to jutro przyjezdza 105dc
ps. jakbys nadal mial ochote pomacac to jutro przyjezdza 105dc
sprawdz dokladnie jak ci szkielko bedzie pracowalo przy ostrzeniu na niewielkie odleglosci (w ok min ostrzenia)
na fxach ten typ lubi af fine tune +20 :)
no slyszalem ze czasem tak ma....zobaczymy jak przypelznie....o ile da sie wyregulowac nie ma tragedii
tomisiek
15-12-2009, 09:23
ja testowałem i 105 i 135 DC i każde ze szkieł z d3 potrzebowało korekcji. i po testach stwierdziłem, że to jednak nie ta ogniskowa.
Dlatego usilnie staram się dorwać 85/1,4 - w nim i ogniskowa i światło jest już ok. tylko jakoś cholera nie ma skąd pożyczyć do testów (a o NPS już mi się nie chce gadać :))
ale jakb coś tak coś tam - służę pomocą :)
pozdr
tomisiek
obiektyw trafil w moje lapy...ogniskowa mi pasuje....korekta zdaje sie na szybko optymalna to +10 ale za cholere w tym DC sie polapac nie moge;)
jak rozpracuje bardziej podziele sie obrazkami
Dlatego usilnie staram się dorwać 85/1,4 - w nim i ogniskowa i światło jest już ok. tylko jakoś cholera nie ma skąd pożyczyć do testów (a o NPS już mi się nie chce gadać :))
glebia ostrosci praktycznie identyczna jak w 105/2, bokeh bardzo podobny (kremowy), troche wiekszy konstrast, aberruje pod swiatlo troche mniej, af troszke szybszy, obrazek bajka
i to z grubsza tyle
Proszę, jak łatwo można przejść z rozmowy o fisheye/ultra wide na 105 ;)