PDA

Zobacz pełną wersję : SB800 na koncercie

paraki
27-10-2006, 21:32
Witam

Jak by nie bylo jestem tutaj nowy, przeglądam od czasu do czasu forum i muszę przyznać część postów (poza tymi że jakiś aparat robi nie takie zdjęcia) zainteresowała mnie bardzo, btw dzięki wielkie za możliwość podciągnięcia techniki.
No ale do rzeczy bo to przecież pytanie miało być a nie hymn pochwalny ;)
Tak się składa że ostatnio w łapki wpadła mi w końcu sb800, wszystko pięknie ładnie, przebiłem się nawet przez angielską instrukcje, ale mam pewien dylemat, otóż zdaża mi się czasem robić fotki na koncertach hiphopowych, normalnie bez lampy ustawiałem iso 1600 i w priorytecie czasu 1/30s, o cóż więc chodzi??
Może ktoś bardziej doświadczony podpowie jak najefektywniej wykorzystać wspomnianą lampę?? Doświetlić I-szy plan tak by jeszcze uchwycić światła na scenie?? Z założenia zdjęcia mają mieć charakter reporterski, ale chętnie wykorzystując lampę oddałbym również atmosferę koncertu tzn. całą oprawę świetlną (bo od dzwiękowej jest na całe szczęcie ktoś inny ;))
Z góry wielkie dzięki za pomoc
Pozdrawiam

Jacek_Z
27-10-2006, 22:34
nie wiem jakie masz body - w niektorych tak sie da w innych nie.
musisz je zmusic do synchronizacji z długimi czasami - dajmy na to 1/30 s. Aparat moze byc nawet w trybie P.
na lampie błyskowej ustawiasz w trybie TTL BL niedoświetlenie - takie jak ci odpowiada, co najmniej -1 EV
wysokie ISO nadal, bo chcesz łapać zastane, czyli nadal 1600, albo 800 - popróbuj.

Ja przy dynamicznym oswietleniu, a tak pewnie jest, przeszedłbym w body na manual, ISO 800, 1/30 i przysłona z pomiaru. lampa TTL BL -2 EV (poeksperymentuj)

ciekaw jestem czy CLS nie zgłupieje przy stroboskopach. wtedy pełen manual, tez lampa na M

stig
28-10-2006, 09:38
Osobiscie fotografuje koncerty bez lampy. IMO -- lampa niszczy klimat oswietlenia koncertowego. Fakt, ze pewnie mozna to zbalansowac, ale po co, skoro w wiekszosci daje sie robic bez lampy?
Ja najczesciej uzywam ISO 400-800. Przy takiej czulosci i przyslonie 2.8-3.5 mam czasy od 1/30 do nawet 1/160.

paraki
28-10-2006, 09:40
Faktycznie nie przedstawiłem się, a właściwie mojego sprzętu do końca, N D70s:) + kitowy obiektyw:(, Twoje propozycje ustawień Jacek brzmią całkiem rozsądnie, bez eksperymentowania zresztą byłoby za nudno a to nie o to chodzi ;) trafna uwaga o CLSie, całkiem możliwe że się przyda.
Stig jak najbardziej się z Tobą zgadzam, jak uzbieram na jasny obiektyw to pewnie lampy na body nie założe, ale na razie "jestem skazany" na 3.5-4.5 i 1/30 wszystko fajnie tylko nie zawsze chcę zarejestrować ruch, którego na koncertach tego typu nie brakuje i do tego przyda się lampa pod warunkiem że światło zastane też będzie uchwycone.
W każdym razie jutro wybieram się na koncert więc w przyszłym tygodniu zdam relację

sadki
30-10-2006, 01:10
(...) ale po co, skoro w wiekszosci daje sie robic bez lampy? (...)

To nie zadziała gdy jesteś blisko sceny, sala koncertowa jest mała, i dużo dymu podświetlonego od tyłu. Na zdjęciu bez lampy widać tylko kolorowe plamy. Lampa wyciągnie jakieś tam szczegóły z takiej scenerii, aczkolwiek z racji mnogości dymu i tak jest do luftu.
Tu przykłady: bez lampy (http://lukas.biuro.net.pl/nikon/bez_lampy.jpg) oraz z lampą (http://lukas.biuro.net.pl/nikon/z_lampa.jpg). Strzelone jedna po drugiej.
Powyższe foty są czysto amatorskie, więc jeśli popełniłem jakiś błąd - wyprostujcie.

stig
30-10-2006, 01:16
To nie zadziała gdy jesteś blisko sceny, sala koncertowa jest mała, i dużo dymu podświetlonego od tyłu. Na zdjęciu bez lampy widać tylko kolorowe plamy.
Przy kompletnie amatorskim oswietleniu koncertu -- faktycznie. Ale poprawnie oswietlona impreza ma tez swiatla z przodu -- oswietlajacych wlasnie wykonawcow. Wiekszosc swoich zdjec robilem sprzed samej sceny -- nie uzywajac lampy. Zobacz jak to wyglada.

paraki
01-11-2006, 19:48
stig przejrzałem Twoje koncertowe zdjęcia, kawałek dobrej roboty, powiedz mi jednak co byś zrobił, ustawiasz iso1600 f3.5 i 1/30s na aparacie ogniskowa około 20mm łapiesz całą scene w kadr i jedyne co rejestrujesz tak naprawdę dobrze to światła sceniczne które wyglądają jak lampki na choince bo takie akurat jest oświetlenie w klubie (nota bene Temple Bar Music Centre - Dublin), daleko mu do dobrego poziomu, foty jednak jakieś zrobić trzeba. Jaki byłby Twój wybór? Pytam bo ostatnio coś takiego właśnie mi się zdarzyło.

stig
01-11-2006, 19:55
stig przejrzałem Twoje koncertowe zdjęcia, kawałek dobrej roboty, powiedz mi jednak co byś zrobił, ustawiasz iso1600 f3.5 i 1/30s na aparacie ogniskowa około 20mm łapiesz całą scene w kadr i jedyne co rejestrujesz tak naprawdę dobrze to światła sceniczne które wyglądają jak lampki na choince
Jesli to Twoje zlecenie i koniecznie musza byc zdjecia -- wal lampa ile wlezie! W takich warunkach jest to usprawiedliwione.