PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa - Metz 48 czy sb600?

carantoni
13-12-2009, 16:40
Odrazu przepraszam za ten wątek który przewija się co kilka postów ale dręczy mnie kilka wątpliwości które chciałbym rozwiać.
A że poprzednie wątki zazwyczaj jakoś się rozmywają to nie chciałem się tam podpinać.

Obecnie posiadam body Fuji s5pro, w przyszłości zamierzam przesiadkę na d300 lub coś na zbliżonym poziomie.
Postanowiłem zaopatrzyć się w lampę chociaż preferuję raczej jasne szkła i naturalne światło. Niestety jak wiecie nie zawsze tak można :(

Lampa służyć będzie więc głównie do imprez typu ślub, wesele, chrzest itp ale też do doświetlania portretu i zabawy w makro.
Nie zarabiam na fotografii a więc że to jednak zakup budżetowy to wyklarowały mi się właśnie dwa modele tj sb600 i Metz 48 AF-1. Większość forumowych rozważań miała miejsce wtedy kiedy cenowo były one od siebie daleko, dziś kosztują jednak tyle samo. Czy to może być powód do zmiany zdania przez osoby które kiedyś polecały Metza?

Ciekawi mnie opinia użytkowników tych dwóch lamp z s5pro. Czy moje body będzie mnie jakoś ograniczać?
I czy kiedyś, po zakupie jakiegoś bardziej pro body nie będzie problemów w drugą stronę?

Ciekaw jestem jak Metz radzi sbie podczas doświetlania w pełnym słońcu i na bardzo krótkich czasach. Rozumiem że nie działa pełną mocą, ale czy to wystarczy?

Dość mało jest przykładowych zdjęć z imprez w kiepskich warunkach oświetleniowych, z obiektem dość daleko ale też przy szerokim kącie(mam sigmę 10-20). Czy ktoś mógłby czymś takim się pochwalić?

Na koniec dodam że na teraz, po przeczytaniu wszystkich wątków na forum, przewagę ma Metz.
Proszę o jakieś opinie które utwierdziły by mnie lub przekonały do innego wyboru.

Albert44
13-12-2009, 18:52
Ciekawi mnie opinia użytkowników tych dwóch lamp z s5pro. Czy moje body będzie mnie jakoś ograniczać?
I czy kiedyś, po zakupie jakiegoś bardziej pro body nie będzie problemów w drugą stronę?
S5 nie ograniczy Metza i odwrotnie też. Metza możesz upgradować via usb więc jak nikon wypuści coś nowego albo fuji s6 to dasz sobie radę. Wątków sb vs metz jest tu na forum tyle, że nie ma (moim zdaniem) potrzeby kolejnego bicia piany, samplowania itd, itd...

Articool
13-12-2009, 19:05
carantoni Jeśli w grę wchodzi tylko nówka, to bym wybrał na Twoim miejscu Metz'a, bo też miałem go nabyć.

coroner
13-12-2009, 19:08
Jeśli przeczytałeś "metz 48 AF-1 alternatywą dla SB" i "Metz 48 AF-1 czy SB-600" to nic nowego nikt tutaj nie napisze. Świetna lampa. Co do Twojego pytania o zmianie zdania - podobno tylko krowa nie zmienia poglądów, ale jako że się za krowę nie uważam, nadal polecam tego Metz'a

Aha, z S5 nie będzie działać rozróżnienie korpusów FX/DX - ale to z winy body, które nie wysyła do lampy informacji o rozmiarze matrycy. Żeby nie zostało to odczytane jako przewaga SB jednak dodam, że SB-600, s ogóle nie ma takiej opcji

carantoni
13-12-2009, 23:22
Tak, przeczytałem to wszystko i nie zamierzam bić piany.
Po prostu może jeszcze ktoś się nie wypowiedział i ma coś nowego do dodania. Zawsze warto spróbować :)

Ale z czystym sumieniem zapewnicie że ten Metzik poradzi sobie w ciemnym jak smoła kościele?
Czy trzeba już doskładać do sb900?

Pytam się jak laik bo takim też jeśli chodzi o lampy jestem.

coroner
13-12-2009, 23:26
Spokojnie da radę, a i zapas zostanie.

carantoni
13-12-2009, 23:35
No to skoro tak mówisz coroner to i pewnie zdania nie zmienię, czyli że Metz górą.

A czy jest jakiś godny polecenia dyfuzor, czy te wszystkie na alegro są identyko bo ceny bardzo różne?
Dodatkowo chciałbym lampy poużywać do makro ale tu jak mniemam lepiej zrobić sobie dyfuzor na własną rękę.

JacekCz
14-12-2009, 10:42
No to skoro tak mówisz coroner to i pewnie zdania nie zmienię, czyli że Metz górą.

A czy jest jakiś godny polecenia dyfuzor, czy te wszystkie na alegro są identyko bo ceny bardzo różne?
Dodatkowo chciałbym lampy poużywać do makro ale tu jak mniemam lepiej zrobić sobie dyfuzor na własną rękę.

Wiesz, że Metz ma 'wizytówkę' ?

Dedykowana mydelniczka typu Stofen to ok. 28-30 zł (nie znalazłem odpowiednika na poziomie 15 zł jak do starszych lamp, a szukałem też zestawu trzech z kolorowymi - i też nie znalazłem. Chyba lampa jest na tyle nowa, że dośc drogie są zamienniki). Kupiłem za 28zł, jest dobrze dopasowana. Ktoś, kto ma dostęp do sklepu 'fizycznego' może coś dobierze. Oryginalny Stofen to ok 70-80zł.
A w sumie i tak będę szukał, bo używam filtrów foliowych i pasuje mi 2mm szerszy. Wczoraj zrobiłem kupę zdjęć i 'stefan' poszedł do torby (akurat nie chodziło o filtry), najlepiej mi się świeciło wbudowaną 'wizytówką'.
Następny dyfuzor chyba będzie samoróbny w układzie obróconym jak http://store.garyfonginc.com/origami.html (nie spotkałem z sklepach).

Ile kasy chcesz dać na dyfuzor, i ile miejsca w torbie na to chcesz poświęcić? Niektórzy wierzą w patenty w/w Gary Fonga, na pewno kupę miejsca w torbie zajmują. Żaden dyfuzor nie pomoże, jak nie ma dobrego sufitu, ścian. A jak są, wystarczy gumka recepturka i papierek ;)

Podziwiam wydajność lampy, 400 zdjęć świeconych w sufit (fakt, teren dość przychylny) i baterie zdechnąć nie chcą.

XXL
14-12-2009, 12:42
Pozwolicie że i ja podepnę się do tego tematu. Wszyscy tutaj zawsze stawiali lampy systemowe (SB 600, SB 800/900) na pierwszym miejscu, ponad innymi. Teraz coraz częściej czytam o innych lampach jako nie ustępujących tym systemowym, czasami nawet lepszych i tańszych (Metz 48AF-1...). Osobiście miałem tego Metza 48AF-1 z Olympusem E-500 i E-510. Nie powiem że był do bani, był super ładny, perfekcyjnie wykonany, ale miałem z nim mały problem. Jak błyskałem na wprost, było OK. Jak palnik podniosłem albo obróciłem, niestety już trzeba było korygować bo nie doświetlał, nawet do ok. 3 EV. Było to ewidentnie winą Olympus-Metz. Ten sam aparat z lampą Olympus Fl 36 naświetlał w tych samych warunkach prawidłowo. Może ja miałem jakiś felerny egzemplarz, może to tylko z Olympusami tak jest, nie wiem. Pisałem o tym w jednym z tematów ale jakoś nikt tego mi nie zaprzeczył, ani nie potwierdził. Tutaj nikt nic na ten temat nie pisze, więc myślę że te lampy z Nikonami pracują prawidłowo i jest OK. Ja jakoś ciągle nie mogę się przełamać i boję się że podobnie jak miałem z E-510, z D90 też bym musial korygować, dlatego jednak bardziej skłaniam się w stronę SB... tym bardziej że ceny niemal identyczne (Metz 48 i SB600) Przy innych markach różnica ceny jest bardziej widoczna i kusząca np. Nissin Di622 za ok 435zł. Sunpak PZ42X za ok. 575zł. Jednym słowem ciężko się zdecydować.

Albert44
14-12-2009, 14:49
... Osobiście miałem tego Metza 48AF-1 z Olympusem E-500 i E-510. Nie powiem że był do bani, był super ładny, perfekcyjnie wykonany, ale miałem z nim mały problem. Jak błyskałem na wprost, było OK. Jak palnik podniosłem albo obróciłem, niestety już trzeba było korygować bo nie doświetlał, nawet do ok. 3 EV. Było to ewidentnie winą Olympus-Metz. ..
Może to wina softu Metza.. , który soft miałeś? A może zestaw softów metz/olek był wadliwy, warto byłoby prześledzić jakie softy nie chciały poprawnie pracować.
btw: jak widzisz z nikonami nie ma problemów i z fuji też ;)

XXL
14-12-2009, 18:36
Może to wina softu Metza.. , który soft miałeś? A może zestaw softów metz/olek był wadliwy, warto byłoby prześledzić jakie softy nie chciały poprawnie pracować.
btw: jak widzisz z nikonami nie ma problemów i z fuji też ;)

Niestety nie wiem jaki to był soft. Nie mam już ani tej lampy ani tego aparatu, pozostała mi tylko obawa aby z moim obecnym D90 nie było podobnie. Skoro nikt z "Nikonowców" nie miał takiego problemu, to pewno występował tylko sporadycznie w zestawieniu Metz-Olympus.

maciek602
20-01-2010, 22:40
W Metzie 48 po podniesieniu palnika do góry znika z wyświetlacza lampy informacja o zoomie a chyba według niej lampa dobiera moc błysku. Z jaką więc mocą błyska wtedy lampa?

Albert44
20-01-2010, 22:57
W Metzie 48 po podniesieniu palnika do góry znika z wyświetlacza lampy informacja o zoomie a chyba według niej lampa dobiera moc błysku. Z jaką więc mocą błyska wtedy lampa?

A źle błyska? Chyba nie...Palnik cofa się na 105mm.

maciek602
20-01-2010, 23:27
Dobrze błyska. Pytam z ciekawości

carantoni
12-05-2010, 19:46
Powracam z moimi dylematami bo wcześniej byłem już prawie zdecydowany ale to zdecydowanie uległo przedawnieniu i zaszło trochę kurzem.

1. Pytam czy na zdjęciu zrobionym szerokim kątem np 10mm (mam sigmę 10-20) rozkład światła będzie w miarę normalny czy brzegi będą ostro niedoświetlone?
Jak to jest w rzeczywistości bo z suchych informacji to lampa ta jest do ogniskowych 24-105 mm?
Nalepie przemówiłby do mnie jakiś sampelek :)

2. W zestawie nie ma stopki ale chodzi o taką do niezależnego postawienia, tak?
Jak wygląda kwestia umocowania lampy na statywie?

3. Jakie baterie polecacie (moc) i ile ich mieści się w lampce?

To tyle. Odpowiecie i raczej zamawiam. Pozdro

StAnger
09-09-2010, 09:58
Jeśli chodzi o odp.1 to niestety nie pomogę
odp.2 najlepiej kupić sobie taką Olympus FLST-1 - sprawdza się znakomicie...
odp.3 ja używałem warty 2500 i GP też 2500 mAh. wchodzą 4 szt
Używałem tej lampy z pentaxami (k10 i k20) i mimo ,że były dedykowane, to współpraca raczej kiepska,a o seryjnych zdjęciach z użyciem lampy
po prostu zapomnij. Przez 4 lata lampa działała bezawaryjnie....

przem426
09-09-2010, 10:20
Powracam z moimi dylematami bo wcześniej byłem już prawie zdecydowany ale to zdecydowanie uległo przedawnieniu i zaszło trochę kurzem.

1. Pytam czy na zdjęciu zrobionym szerokim kątem np 10mm (mam sigmę 10-20) rozkład światła będzie w miarę normalny czy brzegi będą ostro niedoświetlone?
Jak to jest w rzeczywistości bo z suchych informacji to lampa ta jest do ogniskowych 24-105 mm?
Nalepie przemówiłby do mnie jakiś sampelek :)

mam sigme 10-20 i następujące spostrzeżenia - na szerokim końcu, zdjęcia z sali weselnej (wysokość pomieszczenia ~3m), wyraźnie widać granicę światło/cień. błyskane sb-900 z palnikiem w górę na 12mm. na 105mm będzie dużo gorzej. dyfuzor jakiś musiałbyś mieć...

3. Jakie baterie polecacie (moc) i ile ich mieści się w lampce?

tylko eneloop.