PDA

Zobacz pełną wersję : Izopropanol w Warszawie.

szczygiel
27-10-2006, 16:13
Cześć wszystkim.
Jest to mój pierwszy post związany, niestety, z czyszczeniem matrycy.
Otóz, od paru dni w moim wspaniałym D50, na filtrze matrycy widnieją wspaniałe smugi, jak do tego doszło chwalić się nie będę;).
Pytanie do użytkowników, forumowiczów ze Stolycy, gdzie można się u nas zaopatrzyć w wymieniony w temacie środek-cud, czy poradze sobie przy jego użyciu ze smugami oraz czy przy jego użyciu usunę mikrodrobinki kurzu które za chińskiego boga wydmuchać się nawet wielką gruchą nie chcą.
Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich Nikonowców(?).

Valdek_Tychy
28-10-2006, 13:01
Pytanie do użytkowników, forumowiczów ze Stolycy, gdzie można się u nas zaopatrzyć w wymieniony w temacie środek-cud, czy poradze sobie przy jego użyciu ze smugami

Jeśli sądzisz że przy pomocy izopropanolu usuniesz smugi to zapewniam Cię,że się mylisz.Niestety izopropanol pozostawia je również.Spróbuj przetrzeć zwykly filtr i zobaczysz że później będziesz musiał go polerować co w przypadku filtra jest dość łatwe ale z filtrem na matrycy już nie.
Izopropanol najłatwiej zakupić za pośrednictwem allegro.

freefly
29-10-2006, 02:53
http://www.kinetronics.com/cgi-local/SoftCart.100.exe/online-store/scstore/speckgrabber_product.html?L+scstore+pmzy0828ff1d1f 1d+1168387068

To jest najlepsza i najbardziej bezpieczna rzecz do czyszczenia matryc i optyki z drobinek, których nie można zdumchnąć. Kinetronics to amerykańska firma zajmująca się anty-statyką. Przejrzyj całą witrynę, bo naprawdę warto. Coś takiego kupiłem w USA i używam z powodzeniem.

HYPER
29-10-2006, 11:01
nie jest prawda, ze izopropanol zostawia smugi (chyba, ze masz jakis o slabej czystosci). ja mam izopropanol cz.d.a. i bez najmniejszego problemu czyszcze nim matryce. nie zostaja nawet najmniejsze smugi. mam tez eter, ktory jeszcze lepiej rozpuszcza tluszcze i mam duzo nizsza temperature wrzenia, ale balem sie go uzyc bo moglby zniszczyc filtr IR na matrycy

Danko
29-10-2006, 16:55
gdzie można się u nas zaopatrzyć w wymieniony w temacie środek-cud

W aptece kupisz spokojnie lub w jakims sklepie elektronicznym .

szczygiel
29-10-2006, 20:43
Co ciekawe, czekając na paczkę z izopropanolem, podjąłem się wyczszczenia filtra patyczkiem higienicznym, powoli, spokojnie, ruchy w jedną stronę, zbierając mikrokurz do rowka.
Usunąłem 99% ogromnego syfu, zostały może cztery małe kropeczki, które znikają już wystarczająco przy f20.
Przechodząc do sedna sprawy, smugi pozostały (chociaż i tak mniej intesywne są), ale jeśli chodzi o mnie (oglądałem dokładnie zdjęcie w maks. powiększeniu) przy zdjęciu jasnego nieba przy f36, nie są w ogóle widoczne.

danz1ger
05-11-2006, 21:36
http://www.pbase.com/magazine

w pierszym wydaniu tego nowego magazynu jest artykul opisujacy czyszczenie matrycy bez potrzeby mazania jej jakimikolwiek plynami.