Zobacz pełną wersję : AF szaleje
neverhood
12-12-2009, 22:25
witam serdecznie. mam w swojej ''stajni'' szkielek (az 3 hehe) N18-70 i zauwazylem ostatnio ze lapiac ostrosc (nawet ze statywu) owa ostrosc ucieka jakis metr do tylu. zrobilem z 200 zdjec testowych ostrosc lapalem na oczy (oko) i za kazdym razem ostrosc jest za fotografownym ok metra. czy jest mozliwa naprawa takiej wady. obiektyw ma 3 lata. poki co deficyt nie pozwala mi na zakup nowego szkla ale musze cos z tym zrobic. prosze o jakas konstruktywna pomoc, bo dla mnie problem jest powazny.
Jeśli ostrość zatrzymuje się na oczach, ale potem masz fotkę nie ostrą (ostrość za oczami) to się nazywa back focus i podlega regulacji w serwisie. Jeśli natomiast wcześniej było ok. i teraz coś się popsuło, to zobacz czy na wszystkich szkłach masz tak samo, wykluczysz w ten sposób wadę szkła i będziesz wiedział., że body coś nie teges.
neverhood
14-12-2009, 11:47
tylko na tym szkle tak sie dzieje
neverhood
25-07-2010, 21:54
odswieze temat, robilem ostatio sporo zdjec i niestety na N18-70 wszystkie (juz nie prawie ale kazde) ma ostrosc przesunieta do tylu ok 1,5 - 2m, wyglada na to ze szklo mi ''padlo'', czy da sie to jakos ustawic
neverhood
25-07-2010, 21:55
przegladnalem tez kilka zdjec robionych N70-200 i dopatrzylem sie na niektorych podobnej sytuacji, ale tu tylko na kilku z kilkudziesieciu, czy to mozliwe ze AF szaleje i to jednak body sie psuje?
jaki moze byc koszt naprawy
Masz stałke popstrykaj na f1,8 i zobacz czy jest tak jak na 18-70. ja stawiam na body, a może przeczyść jeszcze styki przy bagnecie body...
neverhood
25-07-2010, 22:13
Masz stałke popstrykaj na f1,8 i zobacz czy jest tak jak na 18-70. ja stawiam na body, a może przeczyść jeszcze styki przy bagnecie body...
styki przeczyszczone, dzis juz pozno, ale jutro pstrykne troche zdjec stalka, jak radzisz
a jesli to body to co mozna zrobic, albo co sie moglo popsuc
Jeśli 3 cie szkło też wykaże takie same problemy to coś się przestawiło w body, wydaje mi się, że nie będzie to jakis duży koszt tylko być może regulacja w servisie, ale to już tylko do nich pytania "co mogło i ile kosztuje"
Przedmuchaj gruchą komorę czujnika AF (pod lustrem).
neverhood
25-07-2010, 22:23
sprawdzilem teraz inne zdjecia z N70-200 (ok 200 zdjec) i wszedzie jest ok, za to N18-70 wszystkie zdjecia leca z ostroscia, jednak zauwazylem ze przy czasach 1/500 na tym szkle i f od 4,5 jest ok, wiec jestem juz glupi co sie dzieje. ogolnie wszystkie zdjecia na tym szkle ponizej 1/200 sa nieostre w punkie gdzie ostrzylem a jakies 1,5 -2m z tylu
neverhood
25-07-2010, 22:24
Przedmuchaj gruchą komorę czujnika AF (pod lustrem).
moge prosic o step by step jak to zrobic?
Jeżeli na wszystkich szkłach jest tak samo to trzeba skalibrować lub jeśli jest brudny to przeczyścić moduł AF. Jeśli dzieje się to tylko z tym jednym szkłem to znaczy że się rozjechało i trzeba je oddać do kalibracji.
Co do czyszczenie modułu AF musisz w manu podnieść lustro jak do czyszczenia matrycy. Przytrzymać je palcem i zamknąć migawkę wyłączając aparat żeby nie naleciało syfu na matrycę a potem trzymając cały czas lustro wydmuchać gruszką moduł AF który znajduje się na dole komory lustra.