Zobacz pełną wersję : filtr do 17-55 sunpak czy nie sunpak?
Tu na forum zakupiłem ostatnio świetne szkiełko :) szukam filtra 77mm, Marumi, jednak szperając po necie znalazłem ofertę na allegro UV DHG z napisem sunpak (bardzo tanią 75zł) a na raysfoto mają dokładnie to samo, ale bez napisu sunpak ;/ za 125zł :) - może wie ktoś jaka jest różnica między sun i nie sun??? Sprzedawca z allegro pisze, że chodzi o opakowanie :) ale jakoś nie dowierzam :)
mikitata
12-12-2009, 18:25
To i ja się podczepię pod pytanie Kolegi. Mam zamiar zakupić 1x77 mm i 2x72 mm, a nie mam zamiaru wydać na nie fortuny. Czy Marumi = Sunpak?
Do świetnych szkiełek, świetne filtry. Sunpaka filtry są u nas mało znane, nie wiem kto dla nich produkuje, a tym bardziej skąd wzięły się na Allegro. Choć ich nie znam, a może właśnie dlatego, jednak odradzał bym taki niepewny zakup.
Chyba się nie do końca zrozumieliśmy :) sunpak to jakaś wersja Marumi: http://www.allegro.pl/item834717674_filtr_lens_protect_sunpak_marumi_dhg _slim_77mm_jap.html podobno chodzi tylko o opakowanie :)
Art Erie
12-12-2009, 23:19
[...]sunpak to jakaś wersja Marumi: http://www.allegro.pl/item834717674_filtr_lens_protect_sunpak_marumi_dhg _slim_77mm_jap.html podobno chodzi tylko o opakowanie :)
Naprawdę chcesz w to uwierzyć?
jak się domyślam to chodzi o nikkora 17-55 f/2.8 ? ja mam na moim B+W - wart swoich pieniędzy(dałem 235zł) - jak kupujesz szkło za ponad 3k to musi być dobry filtr z dobrymi powłokami i twardym szkłem a np Hoya czy Marumi ci tego nie zagwarantują... poza tym lepiej kupić dobry filtr na kilka lat niż wymieniać taką hoyę co roku bo sie zarysuje czy coś...
Bez przesady, Hoya i Marumi produkują bardzo dobre filtry. Proponuję zajrzeć na Optyczne.pl , testy (w/g mnie wiarygodne) filtrów mogą wiele wyjaśnić.
A ja bym proponował jeżeli nie chcesz dużo wydać a mieć przyzwoity filtr HOYA UV SUPER HMC jak miałem N17-55 to takiego używałem na 24-70 mam też taki i wydaje mi się że jest całkiem przyzwoity.
jak się domyślam to chodzi o nikkora 17-55 f/2.8 ? ja mam na moim B+W - wart swoich pieniędzy(dałem 235zł) - jak kupujesz szkło za ponad 3k to musi być dobry filtr z dobrymi powłokami i twardym szkłem a np Hoya czy Marumi ci tego nie zagwarantują... poza tym lepiej kupić dobry filtr na kilka lat niż wymieniać taką hoyę co roku bo sie zarysuje czy coś...
Rozumię że mówisz o serii MRC?
cytrynowy
12-12-2009, 23:43
Krycha polecam Marumi WPC w wersji slim które używałem właśnie z tym szkiełkiem.
Mariusz888
12-12-2009, 23:44
Jak się kupuje pro szkło to powinno się też kupić pro filtr - inne wyjścia mijają się z celem ;) zakup super obiektywu i późniejsze nakręcenie na niego denka ze słoiku po ogórkach po prostu trochę "nie gra" ;) - jeśli PONOĆ chodzi tylko o opakowanie to nie wolał byś sprzedawać mimo wszystko drożej gdybyś był na miejscu producenta? ;)
RBT - napisał o testach na optycznych - faktycznie warto poczytać - http://optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtrów_UV.html
Nie do końca chodzi o kasę, po prostu byłem ciekawy, czy to to samo czy jednak nie :) Marumi moim zdaniem to dobry filtr do 17-55 f 2,8. Miałem wiele innych drogich filtrów różnych maści i kiedyś robiłem testy na ostrość itd... nie widziałem absolutnie żadnej różnicy w stracie np. ostrości między hoyą, czy B+W, Marumi i Heliopanem. Zresztą na tym forum już tyle postów na ten temat było :) wychodzę z założenia, że skoro ludzie spierają się o pewne egzemplarze to różnice muszą być marginalne. A wydawanie na filtr 400zł przy szkle za 3tyś to ma być wyznacznik, że ten filtr ponieważ tyle kosztuje to będzie super?? :)
Faktycznie zbytnia oszczędność może nie popłacać. Inna rzecz, czy zawsze nam ten filtr jest niezbędny? Ja na podstawowym zoomie takowego prawie w ogóle nie używam, sporadycznie zakładam fotografując w bardzo niesprzyjających warunkach, a obiektywy mają nadal soczewki w bardzo dobrym stanie.
Dobre, czy też przeciętne filtry z reguły nie powodują widocznego pogorszenia ostrości. Większym problemem jest spadek kontrastu i bliki przy fotografowaniu wysoce kontrastowych scen, zwłaszcza pod światło.
Tym bardziej, że jedną z b. niewielu wad Nikkora 17-55 jest praca ze światłem w kadrze.
cytrynowy (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=24890) szkiełko fajne :) właśnie się zastanawiam czy UV WPC czy protect DHG. Mam obydwa jeden przy sigmie 70-200 (UV) a drugi przy sigmie 10-20 (DHG). Zakładałem dzis oba na nikkora, pstrykałem i pstrykałem i chyba kupie jednak znowu WPC UV, jednak z takim zoomem bedę częściej na słonce wychodził :) a robią wersje UV DHG?? Oczywiście wszystko z marumi :)
Proszę administrację o zamknięcie, w sumie filtr kupiłem już tradycyjny że tak powiem :)