Zobacz pełną wersję : Kalibracja monitora - wroclaw - ktos pomoze ??:)
Prorok78
11-12-2009, 16:48
Witam - mam taki problem - kolo polowy grudnia (za kilka dni) przyjedzie do mnie nowo kupiony monitorek hp lp 2275W - matryca pva 22''... pracowac bedzie podlaczony do laptopa dell studio 17 jako drugi/zewnetrzny. Czy ktos z wroclawia ma kolorymetr (albo jeszcze lepiej spektrofotometr) i moglby pomoc w kalibracji (ja jakims sensownym wynagrodzeniem)?? Do tego pewnie doszlo by oprofilowanie skanera canon 8800f (ale nie koniecznie - monitor najwazniejszy) :) To jak ?? Pomozecie ??:):)
pisalem w tej sprawie do Czornyja gdyz zdaza mi siei bywac w krakowie, ale hmm - przestal sie odzywac...:(
Witam - mam taki problem - kolo polowy grudnia (za kilka dni) przyjedzie do mnie nowo kupiony monitorek hp lp 2275W - matryca pva 22''... pracowac bedzie podlaczony do laptopa dell studio 17 jako drugi/zewnetrzny. Czy ktos z wroclawia ma kolorymetr (albo jeszcze lepiej spektrofotometr) i moglby pomoc w kalibracji (ja jakims sensownym wynagrodzeniem)?? Do tego pewnie doszlo by oprofilowanie skanera canon 8800f (ale nie koniecznie - monitor najwazniejszy) :) To jak ?? Pomozecie ??:):)
pisalem w tej sprawie do Czornyja gdyz zdaza mi siei bywac w krakowie, ale hmm - przestal sie odzywac...:(
poszło PM
4tego stycznia przyleci colormunki - pisz więc w połowie stycznia jeśli jeszcze potrzebujesz ;)
LP2275 wymaga istotnych regulacji w menu. Ustawić poprawnie można go tylko za pomocą I1 Pro.
zaraz się okaże że colormunki w ogóle do niczego się nie nadaje a pozytywne recenzje to spisek ;) i wszystko właściwie można kalibrować tylko I1 Pro i wyżej.
zaraz się okaże że colormunki w ogóle do niczego się nie nadaje a pozytywne recenzje to spisek ;) i wszystko właściwie można kalibrować tylko I1 Pro i wyżej.
Witam.
Widzę , że też już masz dosyć głosu "wyroczni" ?!
Krzychu_Z
03-01-2010, 11:19
Colormunki ma sens ze Spectraview II i Eizo Color Navigatorem a soft do niego dołączony nadaje się do kalibrowania drukarek a monitorów - nie za bardzo... Więc ma sens kupowania go do sprzętowo kalibrowalnych Neców i Eizo, do reszty niestety nie za bardzo a soft niezależy (jak basiccolor display) niestety go nie obsługuje (bo X-Rite nie chce się zgodzić).
Colormunki ma sens
Ma również sens jeśli monitor wcześniej ma poprawnie wyregulowany punkt bieli. Jeśli tak nie będzie, Małpa pokrzywi LUT karty a to się wiąże z pocięciem przejść gradientowych. Skutki uboczne będą tym większe im monitor gorzej ustawiony. Ewentualnie jeśli ekran nie ma żadnych regulatorów, jak notebook albo iMac, to co zrobi Małpa jest jedynym możliwym.
Prorok78
03-01-2010, 12:28
no regulacji to on ma duzo :) i bardzo chetnie skorzystam z pomocy kolegi wacki4 :) - dziekuje :)
a tak btw to w czym jest problem ?? monitor ma porzadna matryce (pva), szeroki gamut, i generalnie sprawia wrazenie calkiem dobrego do foto... a tu wszyscy po nim tak jada... w czym rzecz ??:(
no regulacji to on ma duzo :)
Regulacji ma dużo, ale słabo działającą. Regulator jaskrawości obcina matrycę, wagi kolorów podstawowych RGB nie działają samodzielnie. Trzeba umiejętnie go wyregulować żeby osiągnąć akceptowalne efekty.
a tak btw to w czym jest problem ?? monitor ma porzadna matryce (pva), szeroki gamut, i generalnie sprawia wrazenie calkiem dobrego do foto... a tu wszyscy po nim tak jada... w czym rzecz ??:(
Auto marki Tata ma silnik benzynowy, 5 miejsc i ogólnie sprawia wrażenie całkiem dobrego auta. A jednak raczej traktuje się je jako substytut. Na poważnie, LP2275W jest komfortowym monitorem biurowym. Można go użyć do fotografii tak samo jak inne monitory tej klasy, ale nie jest to nic nadzwyczajnego. W niewiele wyższym przedziale cenowym Nec P221W wciąga go nosem, nie mówiąc o normalnych monitorach do foto.
Prorok78
03-01-2010, 13:08
no tak... ale wiesz.. poza autem marki Tata sa tez ople,vw,audi itd... a dopiero potem bentley i royce-royce :) wydaje mi sei ze porownywanie tego monitora do najgorszych i najtanszych na rynku (a tani nie jest) jest co najmniej nie fair... czy taki dell albo hp z marketu za 400 zl nie bedzie gorszy ?? zaraz zaraz... a moze bedzie nawet lepszy ??? :(
no tak... ale wiesz.. poza autem marki Tata sa tez ople,vw,audi itd... a dopiero potem bentley i royce-royce :) wydaje mi sei ze porownywanie tego monitora do najgorszych i najtanszych na rynku (a tani nie jest) jest co najmniej nie fair... czy taki dell albo hp z marketu za 400 zl nie bedzie gorszy ?? zaraz zaraz... a moze bedzie nawet lepszy ??? :(
Proszę mi powiedzieć dlaczego nawiązanie do czegoś lepszego, bardziej dopasowanego od stawianych wymagań skutkuje od razu kontrargumentami o Mercedesach i Bentley'ach? Nawiązując do aut, Pański monitor to taki powiedzmy Fiat. Nec P221W to w tej analogii będzie przyjmijmy mały Opel ale z paką ładunkową. Warto jednak zaznaczyć, że nie tyle ważna jest sama "klasa" będąca w sporym stopniu uznaniową, ale Pan wyraźnie postawił wytyczną w postaci przewożenia dużych worków, którą ów akurat Fiat tak sobie realizuje bo po prostu nie ma skrzyni towarowej.
PS. Pana monitor nie jest najtańszym i najgorszym. Sądzę że błędnie odczytuje Pan klasę biurową. Zresztą ma Pan prawo, wszak powszechnie sądzi się że to najgorsze dno. W rzeczywistości dobry monitor biurowy to solidny niezłej jakości sprzęt. Tyle że nie przewidziany do fotografii.
Prorok78
03-01-2010, 13:21
nie chodzilo mi o porownanie do czegos lepszego (zdaje sobie sprawe ze sa lepsze :) ale o porownanie do najgorszego i najtanszego (ktorym nie jest)... a apropos analogii samochodowej to jesli nie stac mnie na ciezarowke to kupuje pickupa i staram sie sobie radzic...
nie chodzilo mi o porownanie do czegos lepszego (zdaje sobie sprawe ze sa lepsze :) ale o porownanie do najgorszego i najtanszego (ktorym nie jest)...
Ja tego nie napisałem.
a apropos analogii samochodowej to jesli nie stac mnie na ciezarowke to kupuje pickupa i staram sie sobie radzic...
Ale o to chodzi, że potrzebuje Pan pickupa, zadecydował Pan o kupnie pickupa, wydaje się Panu że kupił pickupa a w rzeczywistości jest to osobowy minivan. Niby podobny, ale nie zrobi Pan w nim skrzyni ładunkowej bo tylny rząd siedzeń jest zamontowany na stałe. Teraz jaśniejszy przykład?