Zobacz pełną wersję : Lampa z TTL i obiektyw bez "D"
sokrates
27-10-2006, 10:33
Posiadam lampę z TTL i obiektyw nikkor 35-70 bez "D" czyli nie przekazuje info. o odległości do aparatu. Bedąc w programie 'S' i wybierając czas np. 1/60 przy włączonej lampie aparat dobiera przesłonę na podstawie ilości światła a nie odległości, zazwyczaj jest to dość duży otwór f3,3 do f5,6 niezależnie od odległości w jakiej znajduje się obiekt. I teraz moje pytanie - czy nie przejmować się takimi ustawieniami i zdać się na to że lampa dobierze odpowiednio małą moc błysku - czy ustawiać aparat w manuala i jechać na przesłonie f8 - f16 (tak ustawiłbym w starej manualnej lampie) i zdać się na to że lampa odpowiednio skoryguje moc błysku.
Swego czasu pstrykalem f70 z 28-85 (15 letnie szklo bez "D', zamiat D calkiem fajne macro) i Metzem 54mz3 na TTL.
Wszystko bylo ok, Obecnie mam d70s i prawie nowy Metz niestety pojdzie do wymiany...
Pozdrawiam
ostrowski_marci nie przejmuj się
Teracos twój problem jest zupełnie inny, w cyfrze nikon inaczej wymyślił pomiar błysku (z małymi wyjatkami - pierwsze body i najwyższe body-te ostatnie sa dwusystemowe)
posiadacze np Nikon SB28 też mogą je wymienić jak chca TTL z cyfrą. Nie tylko posiadacze Metzów sa poszkodowani.
sokrates
31-10-2006, 11:06
Swego czasu pstrykalem f70 z 28-85 (15 letnie szklo bez "D', zamiat D calkiem fajne macro) i Metzem 54mz3 na TTL.
Wszystko bylo ok, Obecnie mam d70s i prawie nowy Metz niestety pojdzie do wymiany...
Pozdrawiam
Czyli mam rozumieć że nie ingerowałeś ręcznie w wartość dobranej przesłony i polegałeś na tym jak lampa dobierze siłę błysku do ilości światła?
nie robiłem dokładnie takim zestawem jak ty, ale nie widzę powodu, by sprawiało to różnicę.
czy z D, czy nie, lampa w TTL dobierze siłę błysku.
Teoretycznie bez D ma większą szansę na pomyłkę, bo nie bierze pod uwagę dystansu i mogą ja zmylić białe lub czarne obiekty.
Ale praktyka jest taka, że cały kadr prawie czarny, albo prawie kadr cały biały, fotografuje się nieczęsto. A w pozostałych przypadkach bez D tez zadziała dobrze. Nie zawsze idealnie, ale z D tez nie zawsze jest, więc się nie przejmuj. Patrz czasami na wyswietlacz i tyle. Ważniejsze jest byś nie przekroczył zakresu mocy lampy.