Zobacz pełną wersję : Lekki laptok (nie netbook) - poszukuję
Jak w tytule. Lekki, ale nie malutki, nic ze znakiem jabłuszka nie wchodzi w rachubę. Głównie zastosowania biurowe (edytor tekstu, power point i buszowanie w sieci).
Może ktoś szukał i znalazł?
Nie wiem, co to jest laptok więc nie pomogę.
Dziękuję.
Teraz czekam na zorientowanych:)
Lenovo Ideapad U350 - 1,6kg/2,5cm grubości, matryca 13,3" podświetlana LED, b. ładny i tani.
shaddixx
11-12-2009, 01:57
tutaj konkurent leonovo: http://allegro.pl/item836555256_asus_ul30a_13_su7300_320g_4g_x4500_p remiera_win_7.html
macbook pro 15'' albo 13''
Kolega napisal ze nic od Apple nie wchodzi w rachube.
Moze ktorys Sony Vaio? Toshiba robi tez kilka dobrych 12". Wedlug mnie jesli tylko do WWW, edytora tekstu i prezentacji to patrz przedewszystkim na rozmiar baterii i jak dlugo laptop na niej wytrzyma sprawdz tez czy mozna dokupic baterie o wiekszej pojemnosci niz ta standardowo oferowana przez producenta.
dell adamo xps ;)
PS do tych zastosowań apple MB byłby bardzo dobry. Ale jak nie, to nie ;)
o kurcze. niedoczytalem. przepraszam.
Jak w tytule. Lekki, ale nie malutki, nic ze znakiem jabłuszka nie wchodzi w rachubę. Głównie zastosowania biurowe (edytor tekstu, power point i buszowanie w sieci).
Może ktoś szukał i znalazł?
Asus o którym wspomniał shadixx jest doskonały ale cena ok 3000zl - świetna bateria, już dobry 2 rdzeniowiec ULV więc i z mocą nienajgorzej, też bardzo polecam.
Warto spojrzeć na nową serię Acera - świetnie wykonane laptopy! Tutaj masz bardzo dobry model, który kosztuje normalnie powyżej grubo powyżej 2000zl - gość pisze, że powystawowy - może warto się zainteresować bo cena świetna.
http://allegro.pl/item845566455_acer_3810t_core2solosu3500_4gb_ddr3_ led_hd_320gb.html
Do zadań które opisałeś więcej Ci nie potrzeba a w stosunku do Asusa masz sprzęt za pół ceny/ lub 1000zl w kieszeni jakbyś chciał nowego.
p.s. chociaż widzę, że Lenovo o których wspomniał czornyj też sporo potaniały - też świetne modele ale aku sporo gorsze...
http://allegro.pl/item837889606_lenovo_ideapad_u350_13_3_hdmi_1_3ghz _ddr3_2gb_250.html
no i oczywiście SAmsung - mój faworyt ostatnich miesięcy jeśli chodzi o wiele sprzętów elektronicznych, choć aku też bez szału
http://allegro.pl/item847051405_samsung_x360_ultralekki_ultramobilny _ultrastylowy.html
shaddixx
11-12-2009, 14:25
ale ja podałem asusa... acera omijam szerokim łukiem!
Oczywiście, już poprawiłem. Myślałem o Asusie a napisałem Acer :) - tylko Asus kosztuje 3000zl i ma 2 rdzeniowca ulv...
Co do Acera Timeline - zdziwiłbyś się, to naprawdę nie ten Acer sprzed lat ! Świetnie wykonany model - jak najwyższe modele Sony lub MB Air.
<| MICHAŁ |>
11-12-2009, 17:21
HP 2510p / 2530p
12,1" - dane techniczne (http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/sm/WF06a/321957-321957-64295-3955549-3955549-3782222.html)
mam poprzednika 2510p - dla mnie rewelacja. niewiele wiekszy od netbooka HP2140, a ma naped, swietna klawiature, normalny procek (nie zaden atom).
Polecam go - u mnie sluzy jako konapowo-lozkowo-wyjazdowy od roku z kawalkiem i wyglada jak nowy - czasami spadnie z lozka, albo ktos na nim usiadzie.... a on nic - dziala jak zaklety :mrgreen:
Rafcio
Przerabiam ten sam problem:P Szukam lapka dla dziwczyny do tego samego celu... małego, lekkiego i z mocna bateria.
Główne pytania... Potrzebujesz napedu DVD/CD? Bo duża czesc tanich 13/14 niema tak owego. I do jakiej ceny bo jak wyżej widac mozna kupic 12 z napędem za 6tys lub 13 za 2-3 tys
Jak tak to chyba powinieneś popatrzec na Acery TimeLine serii 4810T ja chyba sie zdecyduje na 4810TG z prockiem 7300 kosztuje około 3tys.
No to mam w czym wybierać, ładnieście mnie urządziły Siostry:-D
Czekam na więcej.
shaddixx
12-12-2009, 07:22
obmacałem tego acera: http://allegro.pl/item845566455_acer..._hd_320gb.html
Zenada... rozsypie sie po 4 miesiącach..
A ja polecam Asusa Eee PC Seashell 1101HA: http://www.ceneo.pl/2707178
Mały ale w zupełności wystarczający, lekki, odpowiednio szybki, bateria trzyma 9 godzin, niedrogi i bardzo przyjemny
Może jest i mała wada bo nie ma napędu DVD ale jakoś wcale to nie przeszkadza, jeśli w domu jest jakiś inny komp...
Kupiłem żonie w sierpniu i jest prze...prze... szczęśliwa!
Ona ma różowy ale Tobie tej barwy nie polecam ;);)
Ale to jest nEtbook a nie notebook.
Ale to jest nEtbook a nie notebook.
Jasne! Ale co mnie tam nazewnictwo obchodzi. Ważne są funkcje użytkowe!
A ponadto matryca 11,6 to nie to samo co jakaś mini 8,9... Da się już na tym normalnie pracowac.
Mamy jeszcze 2 laptopy: HP 15 cali i Sony Vaio 16,4 stąd mam porównanie "parametrów życiowych"
Różnica taka, że nie ma napędu....
No ale za to dostajemy mini wagę i genialną baterię - do tego co pisze autor wątku sprzęt genialny!
Pozostałe funkcje jak w typowych lapach
A kto mówi o jakieś mini 8.9" ?
Z jakiegos powodu autor napisałe że nie szuka Netboka... ja sie nie dziwie bo komfot pracy jest dużo gorszy niz na lapku z ekranem 13-14 cali...
Brak DVD dla Ciebie może nie problem bo jak sam napisałeś masz dwa inne lapki...
Co do baterii to nie bateria jest genialna a fakt zastosowani procka o małym apetycie i co za tym idzie o małej mocy obliczeniowej moim zdaniem zbyt małej przy bardziej zaawansowanych pracach z PP.
A kto mówi o jakieś mini 8.9" ?
Z jakiegos powodu autor napisałe że nie szuka Netboka... ja sie nie dziwie bo komfot pracy jest dużo gorszy niz na lapku z ekranem 13-14 cali...
Brak DVD dla Ciebie może nie problem bo jak sam napisałeś masz dwa inne lapki...
Co do baterii to nie bateria jest genialna a fakt zastosowani procka o małym apetycie i co za tym idzie o małej mocy obliczeniowej moim zdaniem zbyt małej przy bardziej zaawansowanych pracach z PP.
tak czy inaczej nadal uważam że do "Głównie zastosowania biurowe (edytor tekstu, power point i buszowanie w sieci)." nadaje się on doskonale. A i dużo więcej potrafi. Wiem bo mam ;)
a kto wie... moze autor watku nie miał przyjemności popracować na 11,6 i dzieki mojej wypowiedzi będzie miał trochę większe pole widzenia... A to chyba dobrze
A żeby było całkiem w temacie i zgodnie z zapytaniem to polecam Sony Vaio z matrycą 13 cali z hakiem
I tu również z doświadczenia - tym razem koleżanki.
Doskonały sprzęt, który można wyrwać za rozsądne pieniądze. Nawet używany - nie powinno być z nim kłopotów
obmacałem tego acera: http://allegro.pl/item845566455_acer..._hd_320gb.html
Zenada... rozsypie sie po 4 miesiącach..
ok, każdy może mieć swoje zdanie ale zastanawiam się na czym je opierasz. każdy portal komputerowy, który testował te modele raczej był bardzo mile zaskoczony budową i jakością wykonania tych Acerów. Nawet gdyby miał jakieś małe uchybienia to jest to dobrze wykonany 13" laptop za ok 2 tysiące złotych. Podobnie wykonany Asus kosztuje już 1000zł więcej. Poza tym rozsypać po 4 miesiącach może się każdy sprzęt ;)
Ja mam starego Acera i może jakośc wykonania jest plastik fantastic ale niec się ine rozpada. Znajomy ma 3810T i jakośc wykoanania jest naprawede super... może to nie Asus ale jest IMHO dobrze i na poziomie starszych Asusów.
Ja przyznam ze temat jest równie nie powazny jak autor. Zero informacji czy sprzet ma być nowy czy używany... na moje pytanie czy ma być napęd czy nie napisano tylko:
Czekam na więcej.
I brak widełek cenowych... To jakby npisac że szuka się małego szybkiego auta... można zaczac od Pandy 100hp a skończyć na M3 lub Catermanie.
Będzie krótko. Ten (http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Asus-UL30A.22048.0.html).
Dziękuję wszystkim, jeszcze nie wybrałem, ale mam już trop...
Ja przyznam ze temat jest równie nie powazny jak autor.
Znamy się?
Polecam Acer'a Timeline.
Posiadam model 3810T. Procesor CULV w zupełności wystarcza do prostej biurowej pracy, można nawet pokusić się o uruchomienie PSE. Wykonany jest zdecydowanie lepiej niż stare modele tej firmy. Na duży plus można policzyć czas pracy na baterii - nawet 8h!
krzysztof jot
17-12-2009, 02:14
....... Poza tym rozsypać po 4 miesiącach może się każdy sprzęt ;)
ale nie T400 i to polecam, nawet "z drugiej reki" nie do zajechania. Ewentualnie T400s ale kaski troche wiecej :)
Może ma parametry ok ale gdybym szukał, małego, lekkiego laptoka to T400 jakoś nie bardzo...
ponad dwukrotnie droższy od wcześniej wymienianych propozycji, znacznie cięższy, mały dysk (pewnie, można zwiększyć ale będzie jeszcze droższy :) ), długo na baterii nie pożyje, oraz - dla mnie skandal w dzisiejszych laptopach - brak wyjścia HDMI.
krzysztof jot
18-12-2009, 11:27
Może ma parametry ok ale gdybym szukał, małego, lekkiego laptoka to T400 jakoś nie bardzo...
ponad dwukrotnie droższy od wcześniej wymienianych propozycji, znacznie cięższy, mały dysk (pewnie, można zwiększyć ale będzie jeszcze droższy :) ), długo na baterii nie pożyje, oraz - dla mnie skandal w dzisiejszych laptopach - brak wyjścia HDMI.
droższy bo ma pewne cechy które sa tego warte - jest absolutnie cichy, nie grzeje sie i mozna po nim chodzić :) co sam sprawdziłem przypadkiem :). Dysk, RAM itp -to i tak zazwyczaj wymieniam, a HDMI - jak wspomniałem kwestia co i do czego. Mnie zbedne absolutnie, na co mi w laptopie ? Nawet nie wiem, co bym tam podłaczył ? :)
Zawsze może być Lenovo X300 lub X301. Ten już jest cichy i lekki (1.5kg) i mały w miarę.
Tylko cena - polecam eBay :P w Polsce może być zbyt drogo
droższy bo ma pewne cechy które sa tego warte - jest absolutnie cichy, nie grzeje sie i mozna po nim chodzić :) co sam sprawdziłem przypadkiem :).
wcześniej wymienione są - przy precesorach niskonapięciowych ULV i zintegrowanych grafikach - równie zimne, wcale się nie grzeją. no chyba, że ktoś planuje kupić go , żeby po nim chodzić - z tym argumentem nie polemizuję bo z pewnością do tego celu okaże się lepszy ;p
Mnie zbedne absolutnie, na co mi w laptopie ? Nawet nie wiem, co bym tam podłaczył ? :)
Mnie przykładowo służy do podpięcia plazmy i oglądania filmów w formatach, których stacjonarne DVD nie obsługuje (moje przynajmniej), czyli .avi z txt, doskonałe .mkv, blueray. Poza tym zdjęć, prezentacji (np u klienta, bez zbędnego zgrywania na płytki itd itp) oraz różnych treści z netu :) Wbrew pozorom przydaje się.
agatatoja
18-12-2009, 20:05
ja mialam do niedawna ten sam problem. szukalam czegoś małego, ale nie supermalego, no i lekkiego przede wszystkim. parametry byly troche na dalszym miejscu, bo generalnie do uzytku codziennego mam normalny komputer stojacy na biurku ;) w każdym razie po przeglądaniu czytaniu itp itd, padło na hp dm3. Dzis własnie do mnie dotarł. Maly, zgrabny, 13 calowy. Póki co - jestem zadowlona, no ale coz moge powiedziec po jednym dniu uzytkowania ;) aha. bez napedu wbudowanego, ale dodali w komplecie taki zewnetrzny.
microbot
29-12-2009, 00:11
Również polecam Acer Timeline 13,3 cala - żonka ma od sierpnia i jeszcze się nie rozleciał ;)
A poważnie to czasami jej zazdroszcze bo sam targam S Vaio - z zasilaczem waży jakieś 5kg