Zobacz pełną wersję : Lightroom 2 - edycja w PS
proximus323
11-12-2009, 00:45
Witajcie
mama takie pytanie do tych bardziej zaawansowanych userów LR2, a mianowicie czy otwierając zdjęcie do edycji w zewnętrznej aplikacji np. PS zawsze jest tworzona kopia pliku edytowanego ?? Da się to jakoś zmienić aby tego nie robił bo po Edycji mam plik oryginalny - 25mb, oraz wielkiego np tifa-75mb albo jeszcze większy plik psd-125mb.
Photoshop -- przy otwarciu do dalszej edycji z Lightrooma, nie edytuje RAWa, tylko pracuje juz na zupelnie niezwiazanym z nim dokumentem. To jest nowy twor, ktorego nie da sie ponownie zapisac do RAW.
W zasadzie jest taki plugin do Lightrooma. Nie testowałem, ale na oko robi to, czego byś oczekiwał:
http://www.beardsworth.co.uk/downloads/lightroom/opendirectly/index.php
Wypróbuj i daj znać, co?
W zasadzie jest taki plugin do Lightrooma. Nie testowałem, ale na oko robi to, czego byś oczekiwał:
http://www.beardsworth.co.uk/downloads/lightroom/opendirectly/index.phpA po czym niby to wnosisz? Jesli nie potrudziles sie, zeby przeczytac te kilka zdan, to czy chociaz zastanowiles sie nad tym co przedstawia obrazek, i jaki ma to zwiazek z istota pytania zadanego przez proximus323?
Wypróbuj i daj znać, co?Ehhh... Czyli jedna nie wiesz kompletnie o co chodzi w pluginie, ktory polecasz jako rozwiazanie konkretnego problemu? :)
stig, przepraszam Cię, ale "się potrudziłem". Gdzieś wcześniej natknąłem się na plugina i dzielę się tym co znalazłem. Po prostu.
Czytam zatem: "Now, the original motivation behind Open Directly was that it was for the rare times when I want to use Nikon Capture. Clunk clunk went the thought processes and it readily morphed into sending files to any raw converter, then predictably into something that let you choose from up to 6 converters."
Jak rozumiem, działa tak, że do wskazanych edytorów wysyła goły plik RAW.
Aplikacja słowem nie wspomina o PS albo ACR, ale dlaczego niby nie dałoby się? Dlatego proszę kolegę, żeby się podzielił skutkami swojego eksperymentowania.
Jak rozumiem też, koledze proximus323 chodzi o to, żeby przy otwieraniu nie była tworzona kopia TIFF. Co z tym dalej się stanie - inna sprawa. Ale otwierając plik w ACR od PS teoretycznie powinien zapisać zmiany w sidecar file.
A Ty, stig, przeczytałeś "te kilka zdań"?
Czytam zatem: "Now, the original motivation behind Open Directly was that it was for the rare times when I want to use Nikon Capture. Clunk clunk went the thought processes and it readily morphed into sending files to any raw converter, then predictably into something that let you choose from up to 6 converters."
Jak rozumiem, działa tak, że do wskazanych edytorów wysyła goły plik RAW.No wlasnie tak. Ale co z tego? Jaki to ma zwiazek z pierwszym pytaniem w tym watku? :) Jak chcesz zapisac zmiany wprowadzone przez Photoshopa (nie ACR), do RAWa? :)
Marcin, pytanie brzmiało:
Witajcie
czy otwierając zdjęcie do edycji w zewnętrznej aplikacji np. PS zawsze jest tworzona kopia pliku edytowanego ??
A nie "czy po otwarciu w PS zapisuje do RAW?".
Odpowiadając na pytanie: "Prawdopodobnie (tak, nie sprawdziłem!) przy użyciu pluginu jw. NIE jest tworzona kopia pliku w postaci TIFF ani PSD"
Czy udowodniłem logikę i związki przyczynowo-skutkowe pomiędzy pytaniem i odpowiedzią?
Inna sprawa co dalej. Dalej można plik zapisać w PS jako jpeg i zaimportować do LR. Oczywiście potencjalnie można wyeksportować jako jpeg wprost z LR i obrabiać w PS. Można to zrobić tak jak LR działa, tak jak stig pisał powyżej - otworzyć w PS kopię tworzoną przez LR automatycznie, a potem ją usunąć.
W tym sensie w którym stig pisze w ostatnim poście plugin jest bezużyteczny, bo i tak nie da w rezultacie pliku RAW np. z warstwami :D
A nie "czy po otwarciu w PS zapisuje do RAW?".Skoro pytajacy nie chce miec wynikowo (po eksporcie obrazu z LR do Photoshopa i edycji w nim) TIFFa ani PSD, a cos wielkosci oryginalu (25 MB to raczej nie JPG tylko RAF z FUJI), to wynika to przeciez samo z siebie. :)
Odpowiadając na pytanie: "Prawdopodobnie (tak, nie sprawdziłem!) przy użyciu pluginu jw. NIE jest tworzona kopia pliku w postaci TIFF ani PSD"A na jakich plikach graficznych ma pracowac Photoshop (nie ACR)? Przeciez sam Photoshop nie pracuje na RAWach. Do Photoshopa RAWa przeciez nie da sie wyeksportowac. Jesli juz, to otworzy go przez ACR (mechanizm prawie identyczny z LR), a po otwarciu, to juz RAW nie bedzie. Po procesie edycji w PS to juz nie jest RAW, a jedynie "skonczona" mapa bitowa, wiec nie da sie wrocic do edycji w LR z plikiem oryginalnym, wzbogaconym o efekty etapu edycji w PS.
Plugin, do ktorego podales linka -- owszem -- pozwala takze wyseksportowac oryginalnego NEFa (np. do Nikon Capture, czy wyslania takich oryginalow mailem), ale nie potrafi zmusic Photoshopa do otwarcia RAWa i zmuszenia go do zapisania ponownie do RAWa po edycji. Problem w tym, ze za bardzo skupiles sie na na samej tresci pytania, a nie na tym, o co wlasciwie w nim chodzi.
Skoro pytajacy nie chce miec wynikowo (po eksporcie obrazu z LR do Photoshopa i edycji w nim) TIFFa ani PSD, a cos wielkosci oryginalu (25 MB to raczej nie JPG tylko RAF z FUJI), to wynika to przeciez samo z siebie. :)
A na jakich plikach graficznych ma pracowac Photoshop (nie ACR)? Przeciez sam Photoshop nie pracuje na RAWach. Do Photoshopa RAWa przeciez nie da sie wyeksportowac. Jesli juz, to otworzy go przez ACR (mechanizm prawie identyczny z LR), a po otwarciu, to juz RAW nie bedzie. Po procesie edycji w PS to juz nie jest RAW, a jedynie "skonczona" mapa bitowa, wiec nie da sie wrocic do edycji w LR z plikiem oryginalnym, wzbogaconym o efekty etapu edycji w PS.
Plik TIFF powstały podczas "zwykłego" otwierania LR-> PS będzie tym samym (lub prawie tym samym jak piszesz) co przygotowany przez ACR->PS. Zgoda. Nie ma sensu używać w tym celu plugina. Ani nawet ACR bo robi to LR.
Plugin, do ktorego podales linka -- owszem -- pozwala takze wyseksportowac oryginalnego NEFa (np. do Nikon Capture, czy wyslania takich oryginalow mailem), ale nie potrafi zmusic Photoshopa do otwarcia RAWa i zmuszenia go do zapisania ponownie do RAWa po edycji.
Do momentu obróbki w ACR powinien pozwolić zapisać w RAW, ale to faktycznie nie ma sensu. Po otwarciu i obróbce w PS powrót do RAW nie istnieje. Zgoda.
Problem w tym, ze za bardzo skupiles sie na na samej tresci pytania, a nie na tym, o co wlasciwie w nim chodzi.
No, proszę Cię, wczoraj problemem było to, że nie czytam opisów pluginów :)
To niech już sobie kolega Proximus323 w oparciu o lekturę wnikliwej diagnozy stiga zrobi jak sobie życzy. On wie o co chodziło w pytaniu.
No, proszę Cię, wczoraj problemem było to, że nie czytam opisów pluginów :)No bo o tez to wlasnie chodzi! :) Przeczytales jego pytanie (nie zastanawiajac sie glebiej nad istota), i wskazales plugina, ktorego prawidziwego przeznaczenia nie poznales. Efekt jest taki, jakbys po pytaniu "co zrobic, zeby moj samochod jezdzil na ropie a nie benzynie?", udzielil odpowiedzi: "jedz na stacje i zatankuj ON.". ;)