Zobacz pełną wersję : F100 - obiektyw z funkcją D czy bez?
Chciałbym zapytać, co tracę stosując w korpusie F-100 obiektywy pozbawione funkcji D ?? Podejrzewam skrycie, że mogę oczywiście tracić - ale też i zyskiwać!
Zatem jaki jest bilans zysków i strat?
Na Allegro a także na eBayu można jeszcze kupić sporo optyki Nikkor AF (tylko taka mnie interesuje!), w kwitnącym, niemal dziewiczym stanie, - ale bez funkcji D.
Mam już AF-D Nikkor 28-105/3,5-4,5 a chciałbym jeszcze kupić AF Nikkor 24-50 oraz AF Nikkor 70-210.
Lampy błyskowej w zasadzie nie używam, choć nie jest wykluczone, ze się skuszę na jakiś niewielki model do doświetlania cieni.
Pozdrawiam
Tata Marty :-)
Władca Pixeli
10-12-2009, 23:02
http://www.nikonusa.com/Learn-And-Explore/Nikon-Camera-Technology/ftlzi4lw/1/3D-Color-Matrix-Metering-II.html
http://www.kenrockwell.com/nikon/matrix.htm
What about 3D metering and D lenses?
You can safely ignore this if you are buying your lenses used.
D lenses help the meter a little bit in guessing what you are trying to photograph. It has very little effect.
Because impressionable people mistakenly believe that D lenses serve some wonderful purpose you can get the perfectly good non-D lenses cheap today used.
In making deliberate tests of D and non-D lenses with the same subject at the same time I have seen no differences. The only time I've seen a difference is doing the one thing for which they are good: making of flash photos straight into a mirror.
Konia z rzędem temu, kto zobaczy różnicę na zdjęciu zrobionym obiektywem z "D" i bez "D", zwłaszcza bez lampy błyskowej (zakładając, że są to optycznie identyczne konstrukcje).
Inna sprawa, że nowsze szkła (właśnie z "D") są często poprawionymi wersjami tych bez "D" (vide Nikkor 70-210/4-5.6 - bez "D" jest wolnym ślimakiem, z "D" ma bardzo szybki AF) i pod tym kątem trzeba rozpatrywać ewentualne zyski z "D".
A kupowanie 24-50 gdy ma się już 28-105 mija się raczej z celem. To już lepiej zapolować na 18-35.
axer, ale to jedyne szkło (jak mi się przypomina), w którym zmieniono coś jeszcze przy okazji dodawania "D".
axer, ale to jedyne szkło (jak mi się przypomina), w którym zmieniono coś jeszcze przy okazji dodawania "D".
Aż z ciekawości sprawdziłem i:
w stałkach: 35/2, 50/1.8, 60/2.8, 85/1.8, 135/2DC dodanie "D" połączono z odchudzeniem konstrukcji - więc mogą być (teoretycznie) mniej wytrzymałe; są po prostu lżejsze (dodatkowo 85/1.8 w wersji bez "D" wg photodo jest lepszy optycznie);
300/4 wraz z "D" dostał inną konstrukcję optyczną i AF-Sa;
300/2.8 też zmieniono optycznie i dodano AF-I;
w 35-105 zmieniono konstrukcję optyczną;
w 70-210 poprawili AF;
w 80-200/2.8 też coś namieszali, skoro ma mniejsze tendencje do BF/FF.
Fakt, spodziewałem się większej ilości zmian :)
85/1.8 są identyczne a różnice w jakości obrazu wynikają z cech danej sztuki. 300 AFS to zupełnie inna konstrukcja, zwykła 300 nigdy nie wyszła z "D", wagi w stałkach wynikają z innej budowy a nie układu optycznego, najlepiej widać to na przykładzie wszystkich AF180/2.8. 80-200 z BF na 200mm ma problem wersja "new" czyli dwupierścieniowa.
To tak dla uściślenia tematu :)
Generalnie "D" można mieć w dup.... :)
80-200/2.8 bez D (czytaj pompka, choc tez byla pompka z D ale nie za dlugo w produkcji) a 80-200/2.8 D NEW, to zupelnie inne konstrukcje optyczne. Wersja "new" ma w swojej konstrukcji 5 soczewek ze szkla o niskiej dyspersji (ED), zmieniony uklad ostawiania ostrosci (z przedniej grupy w pompce, przeniesiono ustawianie ostrosci na jedna z grup srodkowych).
85/18 z D czy bez D to sa te same szkla, tak samo jak AF 105/2.8 micro i AF 105/2.8 micro D. Podobnie jest z AF 20/2.8.
Kiedys robilem wiele z lampa i to D troche jest chwytem marketingowym, czasem sie przydaje (tylko przy palniku na wprost) i ma poprawic naswietlenie w dodatkowym 0.5% trudnych stytuacji zdjeciowych (np. palnik na wprost + odbicie fotografowanego obiektu od lustra).
F100 ma swietny pomiar swiatla (moim zdaniem najlepszy jaki Nikon zbudowal) do tego oparty o prosta matryce 10 polowa, jeden z lepszych ukladow AF (5 pol w tym 3 krzyze, srodkowe jest podwojnym krzyzem, boczne to krzyze pochyle), mocny motor do napedu szkiel i bardzo sprawnie dzialajacy pomiar swiatla blyskowego. Do tego pomiar matrycowy mozna bylo nauczyc sie korygowac, matryca pomiarowa byla baaardzo przewidywalna.
Jak porownuje to co moze F100 w pomiarze swiatla z tym co jest w D200, D300 i nowe puszki rozczarowuja. W D200 i D300 pomiar swiatla w trybie matrycowym zostal bardzo silnie powiazany z aktywnym polem AF (tak jak to jest w Canonach od lat, a mnie to w....wia).
Osobiscie mam szkla z D i bez D, lampe dzialajaca w trybie BL i co z tego. Ogolnie jak potrzebuje zdjecia na szybko, zapinam do D200 85/1.8 bez D lub 20/2.8 bez D, lampe na sanki, pomiar swiatla w aparacie - matryca, tryb pracy lampy - zwykly TTL bez dodatkow typu BL, troche doswiadczenia jak korygowac blysk (czesto od -1.7 do -0.3, w zaleznosci od swiatla zastanego, wnetrza, "widzi mi sie", zadanych efektow "autystycznych"), tryb pracy aparatu A, ISO 400 i jedziemy (1/60 w wiekszosci przypadkow utrzymuje z reki bez wiekszych problemow).
Wersja "new" ma w swojej konstrukcji 5 soczewek ze szkla o niskiej dyspersji (ED), zmieniony uklad ostawiania ostrosci (z przedniej grupy w pompce, przeniesiono ustawianie ostrosci na jedna z grup srodkowych).
Pewny jesteś? Jak miałem 80-200new to jak dobrze pamiętam, ustawiając AF przesuwała się przednia soczewka (była mniej lub bardziej schowana w głębi obudowy) i przez to wyraźnie szkło "szarpie" z mocnym silnikiem w body.
Cena z D nie przeraza a moim zdaniem warto. Początkowo w to nie wierzyłem ale jak sie pobawisz trochę na D i bez D zobaczysz różnice. Nawet na zdjęciach!
Cena z D nie przeraza a moim zdaniem warto. Początkowo w to nie wierzyłem ale jak sie pobawisz trochę na D i bez D zobaczysz różnice. Nawet na zdjęciach!
Ale jaką różnicę? Pytam z ciekawości bo mam szkła z D i bez D i ja nie widzę różnicy, chyba że strzelam z lampą w lustro.
Zobaczy roznice w pustosci kieszenii :)
Władca Pixeli
12-12-2009, 22:46
W obiektywach D oraz G aparat przy pomocy przed błysków szacuje pierwszy i drugi plan. Automat próbuje wyciągnąć maksymalnie 2 plan zmieniając czas, przesłonę i błysk. Problem w tym, że nie mamy kontroli jak on to robi i czy wykorzystuje maksymalnie możliwości światła zastanego.
Jeżeli ktoś używa programy tematyczne to zdjęcia z D mogą być nieco lepsze bo aparat będzie się starał nieco lepiej naświetlić 2-gi plan.
Doświadczona osoba przy manualnej kontroli jest w stanie wyciągnąć więcej i mieć pełną kontrolę nad tym co robi i w tym przypadku obiektyw nie musi być D ani G.
extrawitek
13-12-2009, 00:44
Czesc, z aninteresowaniem przeczytałem posty, pozwole sobie dodac pytanko, wpadł mi w ręce ostatnio Kodak pro 14n z obiektywem 50 1:1,8 jestem z puszki i szkla dosłownie zachwycony, coz miałem dotychczas tylko kompakt, więc nic pewnie w tym dziwnego, ze Kodak robi wrażenie !!
W opisie czytam ze powinienem stosowac obiektywy z literka D Nikon F mount.
Prosze o rade jakiego szukac wsrod uzywek, ktory pociagnie pelna klatke ?
Mysle o takim szkle, ktore bedzie uniwersalne, czyli cos dwadziescia pare na sto pere
i zebym udzwignał cene :)
zarazem zeby popedzic troche tego starucha KODAKA, tak by mogł pokazac co potrafi !!!
Do F100 dodawali Nikkora 28-105 . Najlepszego światła on nie miał, ale był pod pełną klatkę. Widziałem na aukcji za 450 zł ostatnio.
extrawitek
14-12-2009, 23:59
Czesc, napisalem wczoraj dzieki za odp ale gdzies sie podzial moj post ?
Nikkora 28 - 105 znalazłem, af-s 24-85g jeszcze nie
za to znalazlem jeszcze 24 - 120, ale jakis taki ogromny ? czy on jest cos wart ?
bo o 24 - 85 same pochwały wszedzie czytam, a o 24 - 120 jakos tak mieszane opinie, ze oprocz
rozpietosci ogniskowej same minusy ma ??
Witold
========
Ja mam 24-85 i sobie chwalę. Ale to jest G. Obiektywy G z AF-S obsługuje też ten Kodak?
Ja mam 24-85 i sobie chwalę. Ale to jest G. Obiektywy G z AF-S obsługuje też ten Kodak?
Obsługuje.
marteenez
16-12-2009, 08:54
Do F100 dodawali Nikkora 28-105 . Najlepszego światła on nie miał, ale był pod pełną klatkę. Widziałem na aukcji za 450 zł ostatnio.
A to były jakieś analogowe niepełnoklatkowe lustrzanki Nikona z bagnetem F?
Za czasów F100 to chyba jeszcze nie było DX.
Byl, chcby Nikon D1 czy D100.
Cyfrowy Nikon (by Kodak) siega swoja historia modelu F3 DCS i roku 1991 a nawet glebiej.
A tak wogole: http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/digitalSLRs/index.htm
marteenez
16-12-2009, 16:36
Premiera Nikona F100 to rok 1999.
Natomiast pierwszym obiektywem serii DX jest AF-S DX Zoom-Nikkor 12-24mm f/4G IF-ED, który miał premierę w roku 2003.
Zresztą mniejsza o daty, chodziło mi o to, że w momencie pojawienia się na rynku F100 wszystkie obiektywy miały pole obrazowe pokrywające klatkę filmu małoobrazkowego formatu 135 (także więc wymieniony Nikkor 28-105).
PS. A ten adres znam bardzo dobrze. To nieprzebrana skarbnica wiedzy, a poza tym lubię sobie czasem pooglądać "klasykę":-D
A to były jakieś analogowe niepełnoklatkowe lustrzanki Nikona z bagnetem F?
niezrozumienie, a raczej moje zagalopowanie. Używałem go z D70 stąd moja opinia, czytałem po drodze jeszcze wątek o jakimś DXie i pomieszałem ;)