Zobacz pełną wersję : Kompletne studio do oceny przez fachowcow.
Aberrator
10-12-2009, 22:11
Witam!
Znalazlem cos takiego na ebay.
http://cgi.ebay.co.uk/PHOTOGRAPHIC-COMPLETE-STUDIO-EQUIPMENT_W0QQitemZ280434061990QQcmdZViewItemQQptZ UK_Photography_StudioEquipment_RL?hash=item414b2c3 2a6
Czy ktos moze mi powiedziec cos wiecej na temat tego studia, bo ja prawde mowiac nie orientuje sie za bardzo w sprzecie studyjnym. Z tego co wyczytalem jest to takze studio mobilne do wykorzystania w plenerze. Prosze o opinie. CZy nadalo by sie to do portretow i zdjec portretoeo-slubnych w plenerze?
Pozdrawiam Piotr
dałbym sobie spokój. Tam nie widać żadnego podziału mocy.
Coraz częsciej się stykam z linkami do dziwnych wynalazków z ebaya. Jest tego multum, ale większość to złom (jak to serwisować?), o nieokreślonych parametrach, niewiadomym systemie mocowania nasadek, czasami przedpotopowe, czasami nowe chińskie, którego jedyną atrakcją jest cena. Ja bym nie ryzykował kupna. Nikt tego nie naprawi, a w tych cenach nalezy się spodziewać bardzo awaryjnych lamp lub lamp używanych lepszych, ale mocno zużytych. "Solidne serie chińszczyzny" czy lampy koreańskie sa juz kilkukrotnie droższe, a to powinno coś dawać do myślenia. W solidnych lampach coś się psuje raz na pare lat. Chytry 2x traci. Ja znam 3 osoby, które kupiły nowe kilkulampowe zestawy do studia i na pierwszej sesji nawaliły pojedyńcze lampy (2 szt to quantuum, 1 powerlux)
bardzo tandetnie to wygląda
Aberrator
10-12-2009, 22:56
MOze jeszcze bedziesz mial ochote cos naskrobac natemat tego tutaj:
http://www.parkcameras.com/7072/Kenro-Compact-Studio-lighting-kit-.html
tez padaczka jakas?
A jezeli tak to co polecisz Jacku? Bowens drogi (lampa prosta Bowens na poczatek + parasolka? softbox? jak to skonfigurowac)?
pozdrawiam
marszull
11-12-2009, 01:01
albo jakies lepsze chinczyki albo (wieksza kasa) bowens
to drugie z linku to tez raczej lipa
ps z pierwszego ma podzial mocy: cala moc i polowa mocy ;-)
roznica miedzy przywolywanymi przez Ciebie lampami a lampami ktore mozna uzywac bez stresu jest jak roznica miedzy panasonic a panasonixs
1- zadaj sobie prostrze pytanie...czy potrzebne Ci lampy studyjne z prawdziwego zdarzenia- jesli tak szukaj wsrod znanych marek lub tych ktore sa sprawdzone nawet jesli nie sa z najwyzszej polki odkladajac wynalazki na bok
2- lub pomysl o uzyciu lamp typu sb-600/900 z dodatkiem akcesoriow typu parasolka czy softbox co moze byc tansze i bardziej efektywne w przypadku poczatkujacej w tym temacie osoby a dopiero pozniej kiedy juz bedziesz wiedzial o co biega rozgladaj sie za studyjnymi i patrz punkt pierwszy
http://www.parkcameras.com/7072/Kenro-Compact-Studio-lighting-kit-.html
tez padaczka jakas?Jak dla mnie tak, bo to się nadaje tylko pod parasolki, a z softboxem lipa.
Kupujcie lampy minimum z mocowaniami bowensa. Ja to powtarzam w każdym watku gdy ktoś chce dziweną lampę. Ile razy mam to jeszcze pisać, w ilu wątkach ???
Bartek - NinoVeron
11-12-2009, 03:26
ja się zastanawiam jak można sobie na siłę komplikować życie szukając na start totalnie nierozwojowych systemów
czy nie lepiej było by wybrać coś sprawdzonego i typowego? coś co działa i do czego jest multum modyfikatorów światła w "normalnych" cenach?
ostatnio jest moda na linki z ebaya w których jest totalnie kosmiczny sprzęt (na polskie warunki) i ciężko jest z tym cokolwiek zrobić w przyszłości
czy nie możecie skorzystać z polskich sklepów, importerów, aukcji itp...
z pewnością będzie wygodniej i taniej dobrać/dokupić dodatkowe elementy oraz będzie dużo łatwiej z ew. serwisem