PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Niebo nad polami

iahveh
10-12-2009, 21:10
Kolejne z szuflady

Nadchodziła zmiana frontu - następnego dnia spadł śnieg.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/g8g4ejbxepf30nm71jrf.jpg)

harb
10-12-2009, 21:23
powiem Ci ze ja tym razem jestem na nie, fotka mz. zbyt pojechana obróbką wygląda jak kiepski HDR :-D wygląda jak nie Twoje

Strus
10-12-2009, 21:31
A ja jestem na TAK. Podoba sie. Jedyne co mnie lekko razi to to ze leci w prawo (albo sprawia takie wrazenie)

NBA
10-12-2009, 21:36
Przestrzeń...

iahveh
10-12-2009, 21:39
Dzięki za komentarze :) Doceniam szczerość :)

A co do lecenia w prawo to tylko wrażenie - przynajmniej tak mi się wydaje bo prostowałem to zdjęcie :)

Nemeth
10-12-2009, 21:41
Świetne zdjęcie. Podoba mi się konwersja do b&w.

Greg77
10-12-2009, 21:43
Fota mi sie podoba ale niebo wydaje sie za ostre to raz a dwa.....ta winieta nie dla mnie....ale jak kto lubi:D

Mich77
10-12-2009, 21:49
Nie patrze na szczegóły, zwyczajnie zdjecie jest swietne!!!

ART69
11-12-2009, 01:30
Jeśli kolega pozwoli zaprezentuję wersję, która imho korzystniej wpływa na odbiór tego dobrego zdjęcia :-)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img215.imageshack.us/i/20237773.jpg/)

jeżeli autor nie wyrazi zgody to proszę moderatora o usunięcie :-)

woda
11-12-2009, 01:48
Zakladam, ze taka byla koncepcja i pomysl na to zdjecie juz w momencie jego robienia ale dla mnie wyglada to troche jak mocno, mocno wyostrzane a potem konwertowane do bw aby to "przykryc". Mozna sobie podywagowac, ze fajnie byloby zobaczyc to w kolorze, przy zielonej podlodze i blekitnym niebie, poprzetykanm chmurami. Ale piszesz o sniegu wiec pewnie dol malo porywajacy pod wzgledem koloru.

Nikonozaur
11-12-2009, 01:50
Na ostro, kontrowersyjnie, ale ja jestem w grupie dodatniej.

iahveh
11-12-2009, 08:43
Jeśli kolega pozwoli zaprezentuję wersję, która imho korzystniej wpływa na odbiór tego dobrego zdjęcia :-)

jeżeli autor nie wyrazi zgody to proszę moderatora o usunięcie :-)

Nie, nie przeszkadza mi :) Wiem, że zdjęcia z ramkami mogą się bardziej podobać ale rezygnacja z nich to mój świadomy wybór.

Zakladam, ze taka byla koncepcja i pomysl na to zdjecie juz w momencie jego robienia ale dla mnie wyglada to troche jak mocno, mocno wyostrzane a potem konwertowane do bw aby to "przykryc". Mozna sobie podywagowac, ze fajnie byloby zobaczyc to w kolorze, przy zielonej podlodze i blekitnym niebie, poprzetykanm chmurami. Ale piszesz o sniegu wiec pewnie dol malo porywajacy pod wzgledem koloru.

Dól jest idealnie zielony - młode zboża, drzewa są kolorowe - pełnia jesieni, ale moja koncepcja była inna :)

A co do ostrzenia - to chyba tylko wrażenie. Nie wyostrzam specjalnie swoich prac - dużo pracuję na kontrastach i to wystarczy.

Bardzo dziękuję za wszelką krytykę i pozytywne komentarze :)

wojtek6308
11-12-2009, 09:58
Ja też jestem za :)

PABLOOK
11-12-2009, 10:48
Góra na piątkę, dół na czwórkę. I ja tam jednak z ramką wolę :-D.

SunFire
11-12-2009, 13:48
No ladniutko pokazane. Jestem na TAK

krzysztofz24
11-12-2009, 13:56
Zdjecie mi sie podoba, i nie wiem czy to nie jakies zludzenie ale zdjecie zdaje sie miec swoisty "mocny punkt" (umieszczony na lini horyzontu w 1/3 dlugosci od prawej krawedzi) do ktorego zbiegaja sie linie...naprawde fajnie to wyglada
Przypadkiem wyszlo czy celowo chciales osiagnac taki efekt?
P.S tak patrze na niebo na tej fotce ...i patrze na to szarobure mleko za oknem utrzymujace sie nieprzerwanie od jakiegos czasu ,ehhh ;-)

iahveh
11-12-2009, 14:09
Zdjecie mi sie podoba, i nie wiem czy to nie jakies zludzenie ale zdjecie zdaje sie miec swoisty "mocny punkt" (umieszczony na lini horyzontu w 1/3 dlugosci od prawej krawedzi) do ktorego zbiegaja sie linie...naprawde fajnie to wyglada
Przypadkiem wyszlo czy celowo chciales osiagnac taki efekt?
P.S tak patrze na niebo na tej fotce ...i patrze na to szarobure mleko za oknem utrzymujace sie nieprzerwanie od jakiegos czasu ,ehhh ;-)

Efekt z liniami jest celowy - szukałem na tym gładkim polu jakiegoś pomysłu na pierwszy plan - z pomocą przyszły mi równo zasiane zboża :) Dzięki za komentarz :)

Marcin T
11-12-2009, 19:27
Na ostro, kontrowersyjnie, ale ja jestem w grupie dodatniej.
Ja również dodatnio się przyłączę, jeśli można.
Choć nie jest to fotografia, poprzez którą można by Ciebie rozpoznać ;);)

Hoobie
11-12-2009, 20:04
No cóż, jest coś w tym kadrze przyciągającego... Dlatego przyłączam się do grupy na plus ;)

mamoń
11-12-2009, 22:09
Też na plus,..choć bez entuzjazmu.Co do ramki, to choć jest to Twój świadomy wybór jak piszesz,..w tym przypadku gdy jest ciemna winieta, kadr ucieka w diabły...Do tego umówmy się Koledzy, to co oglądamy na monitorach to półprodukty. Prawdziwa fotografia to ta na papierze,..i wtedy zawsze ona gdzieś się kończy...Nawet czarna na czarnym ma różnicę w odcieniu, połysku ...
W Twoim przypadku, cienka kreska najlepiej szara załatwiła by sprawę. Pozdrawiam.

GUINNESSts
11-12-2009, 22:33
Też na plus,..choć bez entuzjazmu.Co do ramki, to choć jest to Twój świadomy wybór jak piszesz,..w tym przypadku gdy jest ciemna winieta, kadr ucieka w diabły...Do tego umówmy się Koledzy, to co oglądamy na monitorach to półprodukty. Prawdziwa fotografia to ta na papierze,..i wtedy zawsze ona gdzieś się kończy...Nawet czarna na czarnym ma różnicę w odcieniu, połysku ...
W Twoim przypadku, cienka kreska najlepiej szara załatwiła by sprawę. Pozdrawiam.

Moje odczucia az prosza o ten cytat;)
Osobiscie dodam jeszcze, ze mimo iz fotka nie powala. Bo niby czym. To bardzo dobrze poradziles sobie z pokazaniem tego niby nic. Niby nic a jednak cos:) Jestem na tak za wyobraznie:)

ostrytux
11-12-2009, 23:06
Niby takie "nic" ale ma coś w sobie - przyjemnie się na tą fotografię patrzy.
Na pewno wyglądałaby ciekawie na ścianie z porządnym passe-partout :)

Piotr_ek
13-12-2009, 03:50
Bardzo dobra fotografia. Zdecydowanie niebo robi to zdjęcie. Świetna konwersja. Rewelacyjny kadr. Nie jest to pusty kadr, nie jest to kolejny kolorowy widoczek. Zdjęcie z klasą sięgające poziomu mistrzów tematu. Naprawdę bardzo, bardzo gratuluję.

Locter
13-12-2009, 04:51
Nie bardzo się z nam na takich zdjęciach, moja wrażliwość chyba nie sięga aż tak daleko, ale podejrzewam, że jak Piotr_ek wysypał taką garść pochwał, to coś w tym musi być ;) Od siebie tylko dodam, że na pewno klimat udało Ci się stworzyć ;)

iahveh
13-12-2009, 08:47
Wielkie dzięki :)

borregaard
13-12-2009, 09:24
Tłuste,wypasione..:mrgreen: Jest OK.