Zobacz pełną wersję : podłączenie oświetlenia studyjnego
Mam proste pytanie do jakiego źródła zasilania podłączyć oświetlenie studyjne w warunkach pozastudyjnychy. Chodzi mi o to, ze chce zrobić sesyjke z modelką w ciemnej klimatycznej uliczce na starym mieście lub na dachu budynku i chcę użyć siatła z lamp studyjnych - czy można je podłączyć pod agregat prądotwórczy czy mi ich nie rozwali czy szukać jakiegoś innego xródła zasilania?
Agregatem prądotwórczym można zasilać lampy studyjne. Alternatywą jest również przetwornica samochodowa 12/230 o odpowiednich parametrach.
marszull
10-12-2009, 19:43
Agregatem ale (bardzo wazne) z zabezpieczeniem (w opisie jest ze do zasilania elektroniki) bo innym mozesz rozwalic sobie lampy
co do przetwornicy to ciezko bedzie znalezc taka ktora da rade
Prawdopodobnie wszystkie obecnie produkowane agregaty są stabilizowane. Najtańsze "chińskie" się do tego nadają (sprawdzone) a i koszt niewielki.
Wszystkie są stabilizowane, ale przez synchronizację obrotów.
Do elekroniki potrzeba agregatu z przetwornicą, czyli inwerterem,
zapewniającym bardzo dokładne generowanie i stabilizowanie napięcia i częstotliwości.
Zwykły synchronizator tego nie potrafi.
marszull
10-12-2009, 21:14
Problem w tym ze nie wszystkie
Do autora watku :przejrzyj sobie oferte na allegro
agregaty ktore ja znam nadajace sie do zasilania lamp to kipor i honda (stabilizacja i wielkosc)
PS Woldemorth mnie ubiegl, ale to i dobrze bo ja sie na elektronice nie znam i nie napisal bym tak dokladnie o co chodzi ;-)
. Alternatywą jest również przetwornica samochodowa 12/230 o odpowiednich parametrach.No nie bardzo, próbowałem taka opcje. Sprawdzają się za to komputerowe UPSy dużej mocy.
Witam, podłacze sie z pytaniem, przetwornica z 12V na 230V nie da rady z jedna lampa 300Ws? http://www.allegro.pl/item867636123_przetwornica_napiecia_12v_230v_500w_ 0582_f_vat.html np taka..
zabezpieczenia niby ma:
# przeciążeniowe
# zwarciowe
# termiczne
# przed odwrotnym podłączeniem baterii akumulatorów.
ale czy to ma sie jakos do lampy?
mam przetwornice 2x silniejszą - 1000 W. Nie daje rady z jedną lampa 250 WS.
Mnie zdobycie tej informacji kosztowało parę stów. Nikt mi nie odpowiedział na podobne pytanie i ją kupiłem.