Zobacz pełną wersję : Kanał NIEBIESKI
Drodzy koledzy i kolżanki.
Zasłyszałem parokrotnie iz na kanale niebieskim można osiągnąć specyficzne efekty docelowo dla zdjęcia czarno-białego.Otworzyłem wiec foto(PS 7),wybrałem w Kanałach,kanał niebieski,wycisnąłem z niego zadowalające efekty,ale niestety nie moge dojść do tego,jak "obrobiony kanał" zapisac jako jpegowe zdjęcie.A może zle zacząłem całą akcję wogóle?
Z góry dziękuję za pomocną dłoń.
Grzegorz.
ps.przepraszam za dość trudny poziom pytania.
pozdrawiam
kptYossarian
10-12-2009, 14:24
Zaznaczasz cały obraz na kanale niebieskim poprzez skrót klawiszowy ctrl+a, kopiujesz ctrl+c, tworzysz nową warstwę ctrl+shift+n i wklejasz tam ówcześnie skopiowany obraz ctrl+v .
Przynajmniej ja tak robię, pewnie można szybciej. Kiedyś miałem podobny problem do tego co opisujesz to rozwiązałem to w ten sposób.
Obrazek -> Tryb -> Skala szarości -> Zapisz
Wielkie dzieki mili państo za powiedzi i szybką reakcje.
Obrazek -> Tryb -> Skala szarości -> Zapisz
i to jest bardzo zly przepis...
Nie bardzo pomogles koledze.
Zeby bylo w temacie - skopiowanie kanalu niebieskiego, i pozniej wklejenie go jako nowej warstwy powinno zalatwic sprawe. Tylko lepiej chyba najpierw skopiowac kanal niebieski i pozniej dopiero zaczac obrobke.
Sote - a możesz rozwinąć? Bo skłonny jestem uznać, że nie do końca wiesz o czym piszesz.
Dla ścisłości. Napisałem jak zapisać aktywny kanał a nie jak przerobić obrazek na skalę szarości.
chyba ty, michu nie wiesz o czym piszesz.
destaturate to najgorsza i najprostrza metoda na zrobienie bw. w porównaniu z zabawami na kanałach daje efekty mizerne i bez możliwości własnej ingerencji.
stąd wnioskuję że nie wiesz co piszesz, bez urazy
Kolejny co o temacie wątku pojęcia nie ma a gada.
chyba ty, michu nie wiesz o czym piszesz.
destaturate to najgorsza i najprostrza metoda na zrobienie bw. w porównaniu z zabawami na kanałach daje efekty mizerne i bez możliwości własnej ingerencji.
stąd wnioskuję że nie wiesz co piszesz, bez urazy
ryszkut, ale tu nikt nie pisze o zwyklej desaturacji. Chodzi o to, ze najpierw wybierasz dany kanal (w tym wypadku niebieski) a pozniej: Obrazek -> Tryb -> Skala szarości i masz zdjecie w postaci zaznaczonego kanalu. Jednak ta metoda ma ogromna wade — kosi wszystkie pozostale kanaly, dlatego jej nie polecam.
Czytajcie uwaznie temat i posty.
Najlepszy przepis podal kptYossarian.
...Jednak ta metoda ma ogromna wade — kosi wszystkie pozostale kanaly, dlatego jej nie polecam...
Tym sposobem mamy doczepione do pliku kupę informacji nikomu do niczego niepotrzebnej. Wszystkie kanały oprócz niebieskiego powiększają tylko wagę pliku i nic więcej. W jakim celu?
W jakim celu? Ano w takim, ze jak kiedys chcialby sobie popracowac jednak nad kolorem albo nawet zrobic inne B&W to pali za soba wszystkie mosty i jest w d..ie. Nie przesadzajmy z ta waga plikow, to nie czasy kiedy 1MB byl na wage zlota. Ludzie przechowuja na kompie tify z warstwami wazace po 50MB... i zyja.