Zobacz pełną wersję : Nikon D90 - jaki obiektyw
Witam wszystkich.
Zamierzam zakupić Nikona D90 tylko mam problem z jakim obiektywem.
Myślałem na początek obiektyw AF-S DX NIKKOR 18-105 mm VR który jest w standardzie - ale czy to dobry wybór. Co powinienem dokupić do niego.
Interesują mnie zdjęcia portretowe, krajobrazy oraz fotki typu urodziny, zabawy dzieci.
Cena jaką mogę przeznaczyć to ok. 4 tyś.
Dobrze ,że jeszcze makro nie chcesz robić, bo naprawdę nie wiedziałbym co ci polecić :)
Problem w tym,że potrzebujesz obiektyw do wszystkiego...
i tak spacerówka wyklucza praktycznie dobrą portretówkę, do dziecka potrzebujesz coś szybkiego(AF) a przysłona bez większych wymagań.
Ja zrobiłem tak jak w stopce.
18-105 jest bardzooo ostry, uniwersalny i szybki - do domu, zdjęć rodzinnych w pomieszczeniach, spacerzoom, i dla dziecka jest naprawdę dobry. Oczywiście typowy spacerzoom powinien być trochę dłuższy, ale to początek i wystarczy.
Jednak przy portrecie rozmycie jest słabe i tu najtańsze wyjście N50 1,8D, to najtańsza portretówka ale daje radę, widać różnicę względem zoomu, choć dla mnie ciut za krótka. Jednak z tym zestawem zmiescisz się do 4 tysi.
Będziesz musiał wybrać krajobrazy = drugi dłuższy zoom np. tani N70-300 lub portrety z dobrą GO = stałka tania N50 f1,8D na początek.
Obydwa zestawyy ok 4 tysie.
Moja rada
Spokojnie kupuj zestaw z 18-105, a po miesiącu będziesz wiedział czego jeszcze ci brakuje 50 czy 85 czy 300
albo T90 macro :)
Bo niestety 18-200 nie rozwiąże wszystkich problemów, właściwie żaden zoom nie rozwiąże jako jeden obiektyw.
Na samym początku przygody z fotografią chyba każdy nie do końca wie jakie obiektywy wybrać.
Najlepiej kupić kita z zestawu i po jakimś czasie sam będziesz wiedział czego potrzebujesz :)
Chyba wezmę na początek 18-105 a później cos dokupie co mi będzie potrzebne.
Wonito a jak Ci sie sprawuje D90 bo niektórzy mi mówią , że są bardzo awaryjne i nie warto tyle kasy w nie ładować.
Ja zrobiłem ponad 3 000 fotek i nic sie jeszcze nie zepsuło, może masz na myśli d5000 tam była wadliwa seria.
Jak myslisz ,że dla amatora to zbyt trudne czy wymagające body...
to powiem tyle ,że ja już patrzę w stronę D300s :)
Aparat jest świetny i na pewno będziesz zadowolony.
Ja myślałem swojego czasu o D5000 wziąłem d90 i jestem bardzo zadowolony z wyboru.
Ja o D5000 jakoś nie myślałem. Wydaje mi sie , iż lepiej dołożyć troche kasy i mieć D90. Wg. mnie lepszy wybór.
Tylko jak zawsze w moim przypadku mam problem z doborem obiektywów.
Bierz zestaw z KITem pocykasz troche, zobaczysz czego Ci brakuje, na jakiej ogniskowej najczesciej robisz zdjecia.
fotki typu urodziny, zabawy dzieci.
Do takich tematow mozesz zakupic 35/1.8 (ew. calkiem po kosztach — 50/1.8, ale to moze byc wasko), jak robisz czesto zdjecia w pomieszczeniach.
Moim zdaniem:
1. weź kita (najprostsze rozwiązanie i dość poprawne)
2. olej kita i weź 18-70 lub 18-200 VR (to są dwa najlepsze szkła tego typu)
3. jeśli wybrałeś 18-70, to albo nic więcej nie będziesz potrzebować, albo przyda Ci się też 70-300 VR.
Ja osobiście wziąłbym 18-70 i potem myślał, czy mi jest potrzebne 70-300 VR.
Witam,
jeżeli mogę wtrącić dwa zdania to również zachwalę tutaj D90.
Od dwóch tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem tego aparatu. Kupiłem go z obiektywem 18-105 w standardzie za 3600zł. w Saturnie. Po tygodniu dokupiłem porterowy 50 1.8D za 550 zł. Obydwa obiektywy dają radę, porterówka ma fajne GO, spacerzoom również ok. Teraz najprawdopodobniej będzie odkładane na TELE :) Polecam
turbokolor
14-12-2009, 20:20
ja uzywam d90 z 35mm f/1.8 w najblizszym czasie dokupuje fish'a nikona 10.5mm potem 85mm, jakos nie lubie zoom-ow.
Marandik
14-12-2009, 22:36
Witam,
Również jestem kilkutygodniowym posiadaczem D90 + 18-105. I co? Do tej pory powiem, że nie poznałem jeszcze wszystkich możliwości tego obiektywu. Myślę, że jak na początek to jest to wystarczający obiektyw. Minie sporo czasu zanim pomyślę o następnym... Polecam
cool_max
17-12-2009, 09:42
Witam, a co moożecie powiedzieć na temat tego obiektywu: http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/282072 ??
Witam, a co moożecie powiedzieć na temat tego obiektywu: http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/282072 ??
Dobry obiektyw uniwersalny do DX. Półka wyżej niż 18-105 (wykonanie, AF). Do krajobrazów przydaje się 16mm.
LordRamzes
17-12-2009, 09:54
nikkor 35 F1,8 + 85 F1,8 - Będziesz zachwycony ostrością , światłem i Nauczysz się "porządnie kadrować " :)