PDA

Zobacz pełną wersję : Wolny odczyt z karty Nikon D60

Nikos21
09-12-2009, 21:12
Witam.
Mam pewien problem z aparatem lub kartą, dlatego tutaj piszę. Mianowicie, problem zaczął się, kiedy byłem na wakacjach i napstrykałem jakieś 500 zdjęć na karcie Sandisk Extreme III 8gb. Zdjęcia przerzuciłem na komputer, kartę sformatowałem i od tego czasu nawet, gdy karta jest pusta, podczas zrobienia zdjęcia muszę czekać około 1,5 sekundy zanim zdjęcie się zapisze i dopiero mogę robić drugie. Podczas tej "zawieszki" kontrolka zapisu cały czas się świeci. Karte formatowałem przez aparat i w komputerze też. W czym może być problem ? Jest to trochę uciążliwe. Sprzęt jak w opisie czyli D60 ;)
Pozdrawiam

Wojtek Mąka
09-12-2009, 21:46
sprawdź na innej karcie, nic mądrzejszego nie przychodzi mi do głowy. jak poczytasz forum to sie dowiesz, że puszki nie psuja się tak często jak karty ;)

Gusioo
10-12-2009, 10:51
Nie masz czasem jakiś retuszowych "ulepszaczy" włączonych? Zdjęcia w NEF, czy JPG robisz?

unicode
10-12-2009, 20:11
Z tego co zrozumiałem najpierw sformatowałeś kartę na komputerze...

Istnieje możliwość, że w czasie formatowania karty na komputerze ustawiłeś zły rozmiar jednostki alokacji co spowodowało, że mniejsze pliki zapisują się wolno, natomiast przy większych plikach zapis jest dobry bądź lepszy...

Proponuję ponownie sformatować kartę na komputerze ustawiając "Domyślny rozmiar alokacji" w menu Formatuj i oczywiście pełne formatowanie a nie szybkie.

Gusioo
10-12-2009, 20:15
Jeśli już, to lepiej kartę sformatować w aparacie, ale o tym Autor już pisał.

unicode
10-12-2009, 21:49
Jeśli już, to lepiej kartę sformatować w aparacie, ale o tym Autor już pisał.

Jeżeli karta została sformatowana na komputerze ze zmienionym rozmiarem alokacji to format karty w aparacie nic nie poprawi.

Gusioo
11-12-2009, 10:10
Jeżeli karta została sformatowana na komputerze ze zmienionym rozmiarem alokacji to format karty w aparacie nic nie poprawi.
Możemy sobie tak gdybać, a Autor milczy.

hugues
11-12-2009, 10:21
moze kolega sformatowal w ntfsie a nie w FAT i stąd ten problem?

"Jeżeli karta została sformatowana na komputerze ze zmienionym rozmiarem alokacji to format karty w aparacie nic nie poprawi."

a tu to bym mocno dyskutowal...

Averne
11-12-2009, 15:38
Wątpię żeby jakikolwiek aparat pisał na NTFSie.

Nikos21
11-12-2009, 16:59
Autor nie miał dostępu do komputera ;) Wracając do tematu - po skopiowaniu tych zdjęć, kartę sformatowałem w aparacie. Dopiero później, gdy zauważyłem, że wolno zapisuje sformatowałem drugi raz na komputerze w systemie FAT. W jednostkach nic nie zmieniałem. Kliknąłem tylko "Formatuj" i nic więcej. Było to oczywiście formatowanie normalne, czyli wolne. Dzisiaj wsadzę jakąś inną kartę w celu sprawdzenia sprzętu i napiszę.

Gusioo
11-12-2009, 20:07
A odpowiesz na moje pytanie dot. włączonych "ulepszaczy"? Gdybyś otworzył instrukcję obsługi na stronie 168 to przeczytałbyś:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://o1ksgq.bay.livefilestore.com/y1p5m5K7I7iEFqFYpzp1wBj9hOjTC1DHiwgrHm-yL9c1nZKI9gpn2UEFJf6krytQ6ucKdH5bg8f8kQR8SJMKEzQqP 6HcaxPH1lJ/instrukcja.png)

Nikos21
13-12-2009, 13:11
Witam panowie.
Gusioo, zrobiłem to co napisałeś, czyli wyłączyłem fukcję D-Lighting. Pomogło ;) Do tego sformatowałem kartę jeszcze raz na komputerze z domyślnym rozmiarem alokacji i wszystko hula jak nowe. Wielkie dzięki za pomoc.

lopek77
20-12-2009, 03:45
Witam panowie.
Gusioo, zrobiłem to co napisałeś, czyli wyłączyłem fukcję D-Lighting. Pomogło ;) Do tego sformatowałem kartę jeszcze raz na komputerze z domyślnym rozmiarem alokacji i wszystko hula jak nowe. Wielkie dzięki za pomoc.

Swietnie ze juz jest ok ... warto czasami czytac instrukcje ... tez czasem to musze zrobic. :) A tak na marginesie to jesli chodzi o formatowanie karty - ZAWSZE TO ROBIMY W SPRZECIE KTORY TO BEDZIE UZYWAL .
Jesli to karta do zdjec i masz D60 - formatuj w aparacie . Jesli uzywasz to do przechowywania danych w compie - format zawsze na compie.

Taka zasada formatowania