PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc w wycenie

maciekjak
09-12-2009, 20:10
Witam
dostałem propozycję zrobienia 10-20 zdjęć reklamowych fitness clubu. Mają to być zdjęcia w formie elektronicznej na stronę www. Niestety nie orientuję się w ogóle w cenach takich usług i proszę o pomoc.

jasiu102
10-12-2009, 14:43
Policz sobie 50 złotych za godzine pracy plus koszty dojazdu (w pracę wlicz oczywiście obróbkę zdjęć i czas dojazdu). Jak to mają być zwykle foty to mysle ze 100-200 złotych.

marszull
10-12-2009, 16:05
Jasiu102 ty pracujesz jako fotoreporter? I co za jedno zdjecie dostajesz 10zl? Bo z tego co poradziles koledze, to taka stawka mniej wiecej wychodzi.
Co do sedna sprawy to proponuje przeczytac watek i to co napisal Michal w ktoryms z postow.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=124572
mozezsz wziac poprawke ze tonie rozne lokalizacje i tylko na www (ale to trzeba ujac w umowie ze pola eksloatacji to tylko www) i przy takiej poprawce to mysle ze cena miedzy 100 a 200 zl za sztuke.

maciekjak
10-12-2009, 19:43
Jasiu102 ty pracujesz jako fotoreporter? I co za jedno zdjecie dostajesz 10zl? Bo z tego co poradziles koledze, to taka stawka mniej wiecej wychodzi.
Co do sedna sprawy to proponuje przeczytac watek i to co napisal Michal w ktoryms z postow.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=124572
mozezsz wziac poprawke ze tonie rozne lokalizacje i tylko na www (ale to trzeba ujac w umowie ze pola eksloatacji to tylko www) i przy takiej poprawce to mysle ze cena miedzy 100 a 200 zl za sztuke.

dzieki za link :)

ryszkut
10-12-2009, 21:37
przy takiej poprawce to mysle ze cena miedzy 100 a 200 zl za sztuke.

jasne ;) żyjemy w kraju mlekiem i miodem płynącym.
przy podaniu takiej stawki wydaje mi się prawdopodobne zerwanie rozmów - i tyle.
sensowna stawka dla mnie to minimum 200zł do 800zł (w zależności jak bardzo cenisz swój warsztat i czym możesz się pochwalić).

fjerzy
10-12-2009, 21:51
Zważywszy na przeznaczenie, cena 100-200pln/sztuka, to absolutny absurd. Chyba, że to lub w Abu Dabi :). Uważam, że powinieneś policzyć za prace a nie za sztukę i w umowie sprzedawać nie zdjęcia tylko licencję na wykorzystanie i dokładnie określić zakres wykorzystania (strona www klubu). Jest jeszcze taki haczyk, że licencja może być np. na 3-5 lat, potem trzeba odnowić. To wydaje się istotne, bo jak za stronę ktoś weźmie 1-2tys, nawet jak 3. To ile inwestor jest gotów dać za fotki do niej??? 500pln tysiąc?? Może mniej. Dlatego trzeba go ograniczyć w inny sposób i jeszcze jedno jak do internetu to i foty daj w niskiej rozdzielczości.

jomawitu
10-12-2009, 23:50
Macie jakieś dziwne założenia.
Z gory zakładacie, że takie pieniądze "to totalny absurd" i jesteście w błędzie. Dajecie się wyzyskiwać i tyle.
Biorąc pod uwagę temat, który opisał kolega sądzę, że spokojnie za taką dobrze wykonaną pracę (NIKONEM D80) może policzyć conajmniej 3000zł + koszty. Zdjęcia te służą wyraźnie celom komercyjnym, a za 2000 - 3000zł za stronę internetową to można sobie kupić szablon od jakiegoś udawanego grafika, który wstawi do niego logo. Za dobre strony płaci się nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych.
Jeżeli nie wiecie jak wyceniać swoich to popatrzcie sobie na cennik minimalny ZPAFu - cały czas jest, co prawda został wymazany z ustawy przez Trybunał Konstytucyjny - ale wydaje mi się to niekonstytucyjne :) - a to już dłuuuuga historia.
Jak sama nazwa wskazuje jest to cennik minimalny i przy wykorzystaniu reklamowym jak dla mnie te stawki są bardzo śmiesznie niskie.

http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php

Czy wiecie, że np. w UK fotograf średniej klasy bierze 10 000£ dniówki + koszty, a dobry w USA to i 100 000$ za dzień zdjęciowy. Wy nawet w złotowkach boicie się pomyśleć o takich kwotach - w takim wypadku zawsze będą Was wyzyskiwać, że kryzys, że budżetu nie ma. Dobry fotograf ślubny w stanach bierze 15 000$ za ślub. Wydaje Wam się, że u nas tak nie będzie? Dopóki się nie obudzimy wszyscy, to nie będzie. Ale zwróćcie uwagę na jedno - ceny sprzętu, który kupujemy już od dawna są wyższe niż w Stanach czy Anglii więc czemu cenicie się 100 razy taniej? Jak nie będziecie szanowali swojej pracy to ONI (klienci) też nie będą.

Taki klub fitness to sobie w tydzień odbije te marne 3000zł, więc weźcie się w garść. (a tak przy okazji - ostatnio asystent, który mi lampy tylko nosi powiedział, że 500zł, które ode mnie dostawał dniówki to już dla niego za mało i będzie chciał więcej - więc teraz porównajcie się jako fotograficy do niego)

fjerzy
11-12-2009, 08:42
Macie jakieś dziwne założenia.
Z gory zakładacie, że takie pieniądze "to totalny absurd" i jesteście w błędzie. Dajecie się wyzyskiwać i tyle.
Biorąc pod uwagę temat, który opisał kolega sądzę, że spokojnie za taką dobrze wykonaną pracę (NIKONEM D80) może policzyć conajmniej 3000zł + koszty. Zdjęcia te służą wyraźnie celom komercyjnym, a za 2000 - 3000zł za stronę internetową to można sobie kupić szablon od jakiegoś udawanego grafika, który wstawi do niego logo. Za dobre strony płaci się nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych.
Jeżeli nie wiecie jak wyceniać swoich to popatrzcie sobie na cennik minimalny ZPAFu - cały czas jest, co prawda został wymazany z ustawy przez Trybunał Konstytucyjny - ale wydaje mi się to niekonstytucyjne :) - a to już dłuuuuga historia.
Jak sama nazwa wskazuje jest to cennik minimalny i przy wykorzystaniu reklamowym jak dla mnie te stawki są bardzo śmiesznie niskie.

http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php

Czy wiecie, że np. w UK fotograf średniej klasy bierze 10 000£ dniówki + koszty, a dobry w USA to i 100 000$ za dzień zdjęciowy. Wy nawet w złotowkach boicie się pomyśleć o takich kwotach - w takim wypadku zawsze będą Was wyzyskiwać, że kryzys, że budżetu nie ma. Dobry fotograf ślubny w stanach bierze 15 000$ za ślub. Wydaje Wam się, że u nas tak nie będzie? Dopóki się nie obudzimy wszyscy, to nie będzie. Ale zwróćcie uwagę na jedno - ceny sprzętu, który kupujemy już od dawna są wyższe niż w Stanach czy Anglii więc czemu cenicie się 100 razy taniej? Jak nie będziecie szanowali swojej pracy to ONI (klienci) też nie będą.

Taki klub fitness to sobie w tydzień odbije te marne 3000zł, więc weźcie się w garść. (a tak przy okazji - ostatnio asystent, który mi lampy tylko nosi powiedział, że 500zł, które ode mnie dostawał dniówki to już dla niego za mało i będzie chciał więcej - więc teraz porównajcie się jako fotograficy do niego)

Może na zdjęciach tak, ale na logicznym myśleniu to Ty chłopie pieniędzy nie zrobisz. Już wyjaśniam:

1. Zadałeś pytanie, dostałeś odpowiedź. Zrób z nią co chcesz, ale gdzie tu miejsce na pisanie, że nasze założenia są dziwne i jak jest w UK?
2. Są różne kluby fitness (czytaj klienci) i różni fotografowie - zazwyczaj dostosowani do nich, pisałem o tym (Abu Dabi). Problem w tym, że ci fotografowie od Abu Dabi, nie muszą pytać jak zrobić wycenę. Ten klub nie wydawał się szczególnie bogaty ( a przynajmniej skory do wykładania istotnej kasy za tę sesję) jak prosi o foty kogoś, to to ma problem z wyceną pracy. Więc trudno się dziwić, że koledzy i ja, pisaliśmy o takich przedziałach cenowych :). Zobacz za ile można kupić zdjęcia do strony www w banku zdjęć.

Śmiem sądzić, że koledzy piszący o proponowanych cenach, świadomie lub nie, stosowali się do pkt. 2. Bo to logiczne założenie, jak sądzę.

Nielogiczna kobieta bywa czarująca, nielogiczny mężczyzna, niestety nie. żeby nie napisać więcej.

ryszkut
11-12-2009, 16:59
i jeszcze jedno do dodania - tu nie ameryka, tutaj jest polska.
takie stawki na naszym rynku to totalny absurd (zwłaszcza że kolega sam nie jest profesjonalistą). można krzyknąć i 10000zł, ale co z tego skoro wtedy klub fitness zaprosi do współpracy innego fotografa. na tym chyba nam nie zależy...
psucie rynku to co innego niż REALNE stawki

marszull
11-12-2009, 20:23
ale ja nie pisalem o zadnych wzietych z kosmosu stawkach tylko normalnych rynkowych cenach
oczywiscie z poprawka ze to maja byc fotki dobre lub bardzo dobre