PDA

Zobacz pełną wersję : jak odpalić na odległość sb600

j.cook
09-12-2009, 00:11
wiem, że pytanie pewnie idiotyczne, ale właśnie nabyłem sb600 i nie mam pojęcia jak ją zsynchronizować z D80 żeby siedząc na statywie błysnęła przy wyzwoleniu migawki, proszę o pomoc i wyrozumiałość, pozdrawiam

coroner
09-12-2009, 00:50
Skoro nabyłeś to na pewno masz instrukcję ??

js70
09-12-2009, 01:02
Na lampie włączasz funkcję CSM (Równocześnie przycisk "zoom" i "-" ) i otwierają się ustawienia zdalnego wyzwalania, w aparacie w opcjach lampy zdalne wyzwalanie (D80 nie miałem ale będzie pewnie podobnie jak w D70) i wszystko. A tak na marginesie to faktycznie wszystko jest w instrukcji obsługi.

adolfik9501
09-12-2009, 01:25
Skoro nabyłeś to na pewno masz instrukcję ??

Obecna młodzież nie czyta instrukcji, żeby nie robić sobie obciachu. Bardziej cool jest zadać pytanie na jakimś forum i czekać aż ktoś się zlituje...

Seemann
09-12-2009, 02:30
podłączę się do tematu choć mam trochę inne pytanie, oczywiście na pewno znajdzie się ktoś kto odeśle mnie do instrukcji, ale może ktoś też życzliwie odpowie. Ponieważ zastanawiam się nad kupnem tej lampy i chciałbym jej używać z parasolką odbijającą to czy jeśli lampa jest odpalana przez błysk lampy w puszce czy będzie działać zasłonięta parasolką czy muszę odpalać ją wtedy inaczej? Nie znam dokładnie zasady na jakiej to działa więc proszę po prostu o odpowiedź, nie każdy rodzi się z takim mózgiem z jakim rodzi się każdy adolf dlatego dla ludzi głupszych wymyślono zdania pytające. Pozdrawiam

adolfik9501
09-12-2009, 10:29
(...) czy jeśli lampa jest odpalana przez błysk lampy w puszce czy będzie działać zasłonięta parasolką czy muszę odpalać ją wtedy inaczej? Nie znam dokładnie zasady na jakiej to działa więc proszę po prostu o odpowiedź, (...)

W studio będzie, w plenerze mogą być problemy.

(...)nie każdy rodzi się z takim mózgiem z jakim rodzi się każdy adolf (...)

Oj dzieciaku wycieczki osobiste zostaw sobie dla kolegów z ławki.

(...) dlatego dla ludzi głupszych wymyślono zdania pytające.

Jednak nie nauczono ich rozumieć i korzystać ze zdań będących odpowiedziami. Wszelkie informacje są na forum (+ cała masa powtarzających się pytań dość ciekawych jak i durnych dotyczących podstawowych informacji zawartych w instrukcji).

Zibi1970
09-12-2009, 12:53
do czepiających się.

Koledzy nie pasuje wam temat to nie odpowiadajcie !! proste prawda.
Chyba że chodzi o podbijanie licznika postów.

Articool
09-12-2009, 13:40
do czepiających się.

Koledzy nie pasuje wam temat to nie odpowiadajcie !! proste prawda.
Chyba że chodzi o podbijanie licznika postów.

Kolego to nie chodzi o czepianie się. Tylko jak Ktoś zadaje pytania, bo nie chce mu się zajrzeć do instrukcji, to uważasz to za normalne? To jest szczyt lenistwa. Więc nie dziw się, że stali bywalcy tego forum tak reagują, jeśli co drugi wątek jest tego typu.
Jeszcze trochę to z lenistwa będą wątki w stylu: Co jest napisane na 5 stronie instrukcji...
Ludzie, trochę samowystarczalności!

coroner
09-12-2009, 14:23
j.cook - w SB wciskasz równocześnie zoom i - ustawisz kanał 3 grupa A, w D80 menu ustawien osobistych - lampa - sterowanie lampą wbudowaną - sterownik błysku i ten sam kanał co w lampie

Seemann - lampa ma czujnik wyzwalania z boku, i musi być on skierowany w stronę lampy wbudowanej, inaczej w plenerze lampa może nie odpalić. Lampa zdalna MUSI widzeć błysk lampy wbudowanej.

Swoją drogą darujcie sobie uszczypliwości i obrażanie innych użytkowników zwracającym wam uwagę tylko przez wzgląd na wasze lenistwo.

Seemann
09-12-2009, 17:32
Dzięki za odp. Czyli lepiej kupić parasolkę rozpraszającą (?) bo wtedy generalnie lampa będzie po mojej stronie a chodzi mi głównie o zdjęcia w plenerze. Myślałem, że ten cls jest bardziej cudotwórczy... ;]

coroner
09-12-2009, 18:54
Możliwości ustawienia lampy / parasolki są tak liczne,że nie można jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Generalnie ja jestem zdania, że w razie czego, od transparentnej możesz odbić, a przez odbijającą nie przepuścisz... Dlatego ja mam jedną transparentną.

wielu
09-12-2009, 19:27
Do obu pytających panów - zdecydowanie pomoże Wam przeczytanie przyklejonych wątków w tym dziale, zacznijcie od SPRZĘTU (http://nikon.org.pl/showthread.php?t=69088), warto na pewno przeczytać też tutorial skierowany do początkujących "strobistów" - STROBIST 101 tłumaczenie studiowplecaku.pl (http://www.studiowplecaku.pl/wp-content/uploads/Strobist 101 - pl.pdf). Generalnie, tak jak pisali koledzy, można wyzwalać przez podczerwień, fotocelę albo radiowo(będzie się to wiązało z kupnem dodatkowego urządzenia). Poza tym zdecydowanie polecam funkcję "szukam" na forum, to na prawdę nie gryzie! :)

Seemann
10-12-2009, 01:02
dziękuję za linki i gwarantuję, że zanim o coś spytam wykorzystuję opcję szukaj, może nie mam po prostu szcześcia. czy kupno czegoś takiego ma sens? http://allegro.pl/item832448355_wyzwalacz_radiowy_lamp_blyskowych_8k _aaa_warszawa.html A jeśli nie to może możecie poradzić coś innego, w każdym razie konkretnego, z góry dzięki za odp. nie chcę przez swoją niewiedzę wywalać na darmo $.
Dobra widzę niżej temat a propos to poczytam.