PDA

Zobacz pełną wersję : Bronica --> Nikon pytanie co do ostrości.

Rew
08-12-2009, 22:55
Po pierwsze witam wszystkich na forum, a po drugie do rzeczy.

Mam 3 obiektywy z średniaka Bronici SQ-Ai, a istnieje przełączka na bagnet Nikona. Chciałbym ją nabyć. Tutaj jest link: http://cgi.ebay.pl/Adapter-Fits-For-Bronica-SQ-lens-to-Nikon_W0QQitemZ310187055468QQcmdZViewItemQQptZLH_D efaultDomain_0?hash=item483896d96c
Tyle, że tam jest takie zdanie:
"This adapter allows focus to infinity.", co oznacza, że "ten adapter pozwala na ostrość do nieskończoności" dla tych, którzy nie znają angielskiego.
I moje pytanie: czy to jest tak, że ostrość z tą przełączką może być TYLKO na nieskończoności? Wydaje mi się to wysoce niemożliwe, ale wolę się upewnić. Jedna osoba mówiła mi już, że jest na 99% pewna, że może ostrzyć na całym zakresie, ale wolę się jeszcze tutaj spytać. Lepiej jest też spytać tutaj zanim pytałbym sprzedawcy, bo on jednak może mnie w bambuko zrobić.

Za odpowiedź z góry dzięki

JacekCz
08-12-2009, 23:17
Chłopie, w markecie nie byłeś i rabatów do 40% nie widziałeś? To krótkie słowo jest ważne ;)

Przelotka rzecz sztywna, nastawiasz kręcąc na obiektywie. żeby mieć tylko nieskończoność musiałbyś unieruchomić mechanizm obiektywu.

Swoją drogą, ma to sens ekonomiczny? Aż takie ważne szkła posiadasz?
Jest takie multum natywnych szkieł pod nikony za podobne pieniądze. Przynajmniej przysłona się domyka, że nie wspomnę o ambitniejszych "usługach". W każdej realnej fotografii (innej niż tzw szkłoonanizm) suma takich drobnych wygód daje większą pewność i szybkość pracy. Na takiej przelotce masz absolutny manual w pełnym sensie tego słowa

Nie wiem, czy winieta nie zachodzi. Myslę że z doświadczeń co dołączali szkła penatcona-six'a można cośkolwiek skorzystać.
Zaznaczam: nie macałem ani przejśc na pentaconsixa, ani broniki w ogóle. Wypowiadam sie o tyle, o ile na styku z m42 się nawalczyłem.

puch24
08-12-2009, 23:21
Niektóre przejściówki z przyczyn konstrukcyjnych są tak grube, że powodują pewne wysunięcie obiektywu do przodu, a zatem nie może on dawać ostrego obrazu w nieskończoności. Z tego powodu np. nie można zbudować takiej przejściówki z obiektywów żadnego systemu małoobrazkowego do korpusów Nikona - nie dają one ostrości w nieskończoności.
Obiektywy lustrzanek średnioformatowych, ze względu na duże lustro, są na tyle odsunięte od płaszczyny filmu, że chyba bez trudu można zbudować przejściówkę pozwalającą ostrzyć także w nieskończoności. Sprzedający po prostu o tym informuje.
Ale wydaje mi się, że takie przejściówki można też kupić w Polsce - poszukaj na Allegro.

Rew
08-12-2009, 23:22
A co wiesz gdzie można taką przełączkę taniej dostać?
Bo tak ogólnie to Bronicę udało mi się wyrwać w dobrej okazji, a że są 3 konwertery, to te stałki mogą być przydatne. Mimo wszystko sądzę, że to dobra optyka. Wiadomo, że może być spadek jakości nieco, ale chyba warto kupić?

puch24
08-12-2009, 23:33
Poszukaj na Allegro - są dla różnych systemów, być może znajdziesz dla Broniki SQ. Ale przedmówca ma rację, brak połączenia mechanizmu przysłony, więc praca całkowicie ręczna, łącznie z przymykaniem przysłony przed zdjęciem, brak pomiaru światła w D80, itd. Chyba, że masz jakiś super-obiektyw do tej Broniki, i zakup adaptera (nie są tanie!) mimo wszystko opłaci się, uwzględniając wszelkie niewygody.

puch24
08-12-2009, 23:42
Eh, rzeczywiście, chyba nie ma na Allegro. Są do mocowania w Nikonach obiektywów Pentacona Six, Hasselblada, Pentaxa 67, Mamiyi 645, a do obietywów Broniki nie ma żadnych...