Zobacz pełną wersję : Jakim obiektywem zostały wykonane te zdjecia ?
łysyxmv6
08-12-2009, 22:24
Witam...
Mam pytanie do fachowców i zarówno chciałbym się poradzić odnośnie tych zdjęć które tu są zamieszczone:
http://swd.ovhost.pl/fotki/fotki.html
Jak uzyskać taki efekt jak na tych zdjęciach?
Czy to też może być zasługa Photoshopa?
Czy takiej jakości zdjęcia można uzyskać Nikonem D90?
Bardzo będę wdzięczny za pomoc i z góry dziekuję.
email:
[email protected]
Najzwyklejsze zdjecia, ktore mozna zrobic wlasciwie kazdym szerokokatnym obiektywem. Aparat nie ma znaczenia.
Zadnego "efektu" o ktory pytasz nie widze na tych fotkach.
Jakim obiektywem zostały wykonane te zdjecia ?
Exif:
Nikon D700, 14 mm / 2.8
Aperture : 4.0
Shutter Speed : 1/320
Czy takiej jakości zdjęcia można uzyskać Nikonem D90?
D90 (jak i innymi) można zrobić znacznie lepsze ...
Sprawdzales wszystkie zdjecia po kolei? Bo jak patrzylem na jedno to exif byl wyciety.
Sprawdzales wszystkie zdjecia po kolei? Bo jak patrzylem na jedno to exif byl wyciety.
Patrzyłem na pierwsze 3 od końca ... :)
Exify są wycięte, albo uszkodzone przy eksporcie.
Ale udało się odczytać na tej stronie :
http://regex.info/exif.cgi
Ooo... dobra ta stronka (laduje w zakladkach) :) Ani Opanda ani plug-in do FF nie widzi exifow z tych fotek.
Ooo... dobra ta stronka (laduje w zakladkach) :) Ani Opanda ani plug-in do FF nie widzi exifow z tych fotek.
Exif Viewer do FF nie widzi, ale można na dole kliknąć "Expand All" i można zobaczyć coś w stylu :
# exif:DateTimeDigitized = "2009-09-01T12:50:22+02:00" / Digitization Date/Time = 2009-09-01T12:50:22+02:00
# exif:ExposureTime = "10/3200" / Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 10/3200 second ===> 1/320 second ===> 0.00313 second
# exif:FNumber = "40/10" / Lens F-Number / F-Stop = 40/10 ===> ƒ/4
prawdopodobnie PS zamiast usunąć jednie zepsuł Exify przy eksporcie :)
łysyxmv6
08-12-2009, 23:31
Dziękuję za odpowiedz i za interesowanie.
Jeżeli chodzi o Efix to nie wiem za bardzo co to jest...
Szczególnie interesuje mnie efekt ostatniego zdjęcia w kabinie,czy szerokokontówka zrobi coś takiego?
Jeżeli tak to czy stałoogniskowa czy zmiennoogniskowa i w jakim zakresie i co polecacie?
Jeżeli chodzi o wnętrze,czy mogła być użyta lampa?
Dziękuję i pozdrawiam
Szczególnie interesuje mnie efekt ostatniego zdjęcia w kabinie,czy szerokokontówka zrobi coś takiego?
Ale o jaki efekt Ci chodzi? To, ze w kadrze miesci sie "az tyle"? Jesli tak, to szeroki kat widzenia uzyskujemy w obiektywach szerokokatnych typu Nikkor 14-24.
Jeżeli tak to czy stałoogniskowa czy zmiennoogniskowa i w jakim zakresie i co polecacie?
Nie ma znaczenia czy to stalka czy zoom. Z exifa wynika, ze obiektyw to Nikkor 14/2.8 czyli staleczka.
A polecic mozna duzo szkiel to zalezy ile masz kasy. Np. taki, wyzej wspomniany 14-24/2.8 — cud, miod i malina.
Lampa raczej nie byla uzyta na tych zdjeciach, ale moznaby uzyc... tylko kreatywnie i z glowa — nie walic wprost z korpusu.
Dziękuję za odpowiedz i za interesowanie.
Jeżeli chodzi o Efix to nie wiem za bardzo co to jest...
Tak, zdjęcie wnętrza jest zrobione szerokim kontem i aparatem z pełną klatką - dlatego taki efekt.
Te zdjęcia są z Nikkora 14-24mm f/2.8 ,
podobny efekt w D90 dadzą:
Sigma 10-20mm (czyli 15-30mm w D90)
SamYang 8mm (czyli 12mm w D90 , z efektem rybiego oka)
Nikkor 18-55 z konwerterem 0.75 (czyli 20mm w D90)
Wnętrze auta było zrobione bez lampy.
łysyxmv6
08-12-2009, 23:45
Dokładnie o taką odpowiedz mi chodziło:)
A jakiś inny odpowiedznik Nikkora,ze względu na cenę.
A ten Efix to do czego służy ?
łysyxmv6
08-12-2009, 23:48
A czy przypadkiem obiektyw SamYang 8mm (czyli 12mm w D90 , z efektem rybiego oka) chodzi o te rybie oko,czy nie będzie zniekształceń ???
Dokładnie o taką odpowiedz mi chodziło:)
A jakiś inny odpowiedznik Nikkora,ze względu na cenę.
A ten Efix to do czego służy ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Exif
Metaznaczniki Exif opisują m.in.:
* nazwę aparatu, którym wykonano zdjęcie
* ustawienia aparatu, takie jak czas naświetlenia, wartość przesłony, czułość matrycy w ISO czy ogniskowa obiektywu oraz położenie aparatu (pionowe/poziome)
* datę wykonania zdjęcia oraz przetworzenia na postać cyfrową
* informację o prawach autorskich (przeważnie dodawaną w post-processingu, niewiele aparatów dodaje ją automatycznie)
* miniaturkę obrazka
* rozdzielczość w pikselach
* sposób pomiaru światła przez aparat
odpowiednik Nikkora ze względu na cenę :
Sigma 10-20mm - cena 1700-2000, jakość dobra bez zniekształceń
SamYang 8mm - cena 800-900, jakość dobra , zniekształcenia , obiektyw manualny
Nikkor 18-55 z konwerterem 0.75 - cena około 300-400 , jakość słaba , zniekształcenia (ale mniejsze jak w S 8mm)
łysyxmv6
09-12-2009, 00:11
Czyli najlepszym obiektywem była by : Sigma 10-20mm - cena 1700-2000, jakość dobra bez zniekształceń ???
A co myślicie o tym obiektywie : Tamron SP AF 10-24mm f/3.5-4.5 Di II LD Asp. [IF] Nikon ?
łysyxmv6
09-12-2009, 00:14
Jak na dzisiaj dzięki śliczne,odezwę się jutro
łysyxmv6
09-12-2009, 00:20
Będę miał kilka pytań odnośnie filtrów UV i Polary,ale to jutro
Tak, zdjęcie wnętrza jest zrobione szerokim kontem i aparatem z pełną klatką - dlatego taki efekt.
Te zdjęcia są z Nikkora 14-24mm f/2.8 ,
podobny efekt w D90 dadzą:
Sigma 10-20mm (czyli 15-30mm w D90)
SamYang 8mm (czyli 12mm w D90 , z efektem rybiego oka)
Nikkor 18-55 z konwerterem 0.75 (czyli 20mm w D90)
Wnętrze auta było zrobione bez lampy.
niestety zmartwię Cię, ale nie masz racji:(
1. ogniskowa zawsze pozostaje ta sama, bo jest to cecha charakterystyczna obiektywu, a nie aparatu. zmienia się tylko kąt widzenia
2. zmiana kątów widzenia oznacza, że gdy założymy obiektyw np. 10mm na matrycę DX, to uzyskujemy kąt widzenia jak przy obiektywie 15mm założonym na FX. Ale D90 NIE JEST aparatem FX, więc to co podkreślone w Twojej wypowiedzi to nieprawda
Czyli najlepszym obiektywem była by : Sigma 10-20mm - cena 1700-2000, jakość dobra bez zniekształceń ???
To nie takie proste :) Do wyboru (szkla godne polecenia) masz: Tokine 11-16, Tokine 12-24, Nikkora 12-24, Nikkora 10-24 i wyzej wymieniona Sigme. Z tym, ze musisz wiedziec, ze kazdy z tych obiektywow znieksztalca, a w szczegolnosci narozniki, jednak nie tak jak rybie oko — to szklo z definicji ma ogromna dystorsje i ma silnie znieksztalcac.
Polecam lekture dzialu "Obiektywy 6-24mm". Znajdziesz tam wszystko czego szukasz i jeszcze wiecej.
PS.
Nikkor 14-24 zmiata wszystkie wymienione przeze mnie szkla z planety.
niestety zmartwię Cię, ale nie masz racji:(
1. ogniskowa zawsze pozostaje ta sama, bo jest to cecha charakterystyczna obiektywu, a nie aparatu. zmienia się tylko kąt widzenia
2. zmiana kątów widzenia oznacza, że gdy założymy obiektyw np. 10mm na matrycę DX, to uzyskujemy kąt widzenia jak przy obiektywie 15mm założonym na FX. Ale D90 NIE JEST aparatem FX, więc to co podkreślone w Twojej wypowiedzi to nieprawda
spoko, nie zmartwiłem się :) !,
Zależność: wielkość matrycy a kąt widzenia jest oczywista.
Po prostu użyłem skrótu ( niezbyt trafnego, ale często używanego) ,
aby uniknąć zagłębiania się w szczegóły.
Więc :
Sigma 10-20mm - dla Nikona D90 ekwiwalent ogniskowych wynosi 15-30mm (tak będzie lepiej - prawda?)
Dobrze, że zawsze znajdzie się ktoś kto przypomni oczywisty fakt. ;)
łysyxmv6
09-12-2009, 22:46
Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM Nikon
Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM Nikon
Tamron SP AF 10-24mm f/3.5-4.5 Di II LD Asp. [IF] Nikon
Tokina AT-X 116 PRO DX Nikon (AF 11-16mm f/2.8)
Panowie który z tych obiektywów będzie porównywalny do 'Nikkor AF-S 14-24mm f/2.8G ED' pod względem światła i kąta(bo cena tego obiektywu to około 6tyś.zł.)
Pod wzgledem swiatla (wlasciwie identyczne), konta widzenia ( Nikkor pod FX — 114.2 st., Tokina pod DX — 104 st.), ostrosci (nie ma nic ostrzejszego od stalkojebcy :D), najbardziej zblizona do Nikkora bedzie Tokina 11-16 :)
łysyxmv6
09-12-2009, 23:47
Czyli warto w tą Tokine 11-16 zainwestować?
Głownie chodzi mi o to aby uzyskać taki efekt jak na ostatnim zdjęciu w kabinie samochodowej
Pewnie, ze warto. Bardzo dobry obiektyw. Jedyny jego mankament to praca pod swiatlo.