PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Nowy zakup, pierwszy autoportret....

wodzo
08-12-2009, 16:53
W końcu dotarł D300s, pokazałem synkowi, to sie najpierw zdziwił:

a potem wyrwał mi z ręki i sobie autoportret zrobił:-):

Wiem, że zdjęcia trochę mdłe i bez żadnej korekty, ale bardziej chodzi mi o humor sytuacyjny:-)

Rozmiar zdjęć był za duży- regulamin.

Hoobie
08-12-2009, 17:01
Przede wszystkim zmniejsz rozmiar, bo nie da sie tak oglądac...

wodzo
08-12-2009, 18:53
Przede wszystkim zmniejsz rozmiar, bo nie da sie tak oglądac...

Zmniejszyłem, mój błąd bo na 24" wrzucałem.

Adu
08-12-2009, 19:24
pzykro mi ale te fotki nie wygladaja jakby były z d300s tylko z jakiegoś kompaktu. Jeszcze sporo do zrobienia...

Pimps
08-12-2009, 20:37
Mnie również niezmiernie przykro ale fotki są bardzo słabe mimo to że zrobione D300s. Musisz wiele jeszcze popracować, jedną z pierwszych rzeczy którą powinieneś poćwiczyć to kadr, kompozycja, poźniej troszkę obróbki cyfrowej. Ogólnie kadry ciasne bardzo przypadkowe. Na dzień dzisiejszy marnie co potwierdza znowu że to nie aparat robi zdjęcia a jego użytkownik.

Strus
08-12-2009, 20:42
Nowy aparat kupiony na wyrost (jakby nie byl na wyrost to zdjecia bylby sensowniejsze) + maly i do tego wlasny bobas = zdjecia albumowe o watpliwej jakosci i odwrotnie proporcjonalnym do owej jakosci samozadowoleniu fotografa.

Wbudowana lampa sluzy raczej do wyzwalania lamp zewnetrznych a nie do walenia dziecku po oczach. O innych zastosowaniach niz CLS szybko bym zapomnial

wilk325
08-12-2009, 22:55
Rozmiar zdjęć dalej jest za duży!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Następnym razem zastosuj się do: http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=1358

Giani
09-12-2009, 01:03
koszmarne zdjęcia...

wodzo
09-12-2009, 02:06
Oj nazbierało się tych pochwał, ale do rzeczy. Jak napisałem (a zapewne nikt nie przeczytał) : "Wiem, że zdjęcia trochę mdłe i bez żadnej korekty, ale bardziej chodzi mi o humor sytuacyjny". Więc chodziło mi nie o ocenę zdjęć (bo nie bardzo jest co).

//"pzykro mi ale te fotki nie wygladaja jakby były z d300s tylko z jakiegoś kompaktu. Jeszcze sporo do zrobienia..."

Nie wiem jaki to ma być kompakt, ale każdy ojciec wie (czy matka),że jak się 5-miesięczny dzieciak "trzesie"jak bolid w kapieli to trudno ostrą fotkę małpką zrobić (+ światło z energooszczędnej żarówki).

//"Musisz wiele jeszcze popracować, jedną z pierwszych rzeczy którą powinieneś poćwiczyć to kadr, kompozycja, poźniej troszkę obróbki cyfrowej."

Dokładnie to moge powtórzyć, to nie sesja ślubna tylko zdjęcia robione bez jakiejkolwiek przymiarki, taki spontan który również może dać dużo radości fotografującemu. Nie wierzę, że każdy robi tylko zdjęcia według książkowych reguł kompozycji, z obsesyjną przymiarką do każdego kadru. No i ta wszędobylksa obróbka cyfrowa, niczym tapeta na twarzy kobiety.

//Nowy aparat kupiony na wyrost

To jest akurat celowe, przynajmniej wykluczyłem jedno ze słabych ogniw.

//koszmarne zdjęcia...

No i na koniec, wychodzi na to, że wstawiłem fotki nie w ten dział, bo sobie każdy ulżył a nie o to chodziło. Jednym słowem, tu najpierw strzelają, a dopiero później zadaja pytania. Pewnie nikt się również nie zgodzi z moimi argumentami i znowu bedzie nabijanie postów (zwłaszcza twórczych w stylu: "koszmarne zdjęcia...") ale co tam...

To my idziemy spać:

Chamaeleo
09-12-2009, 02:19
Senior, nie ma co się unosić a odrobina samokrytycyzmu jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Dział owszem, ale tu chodzi chyba o to, żeby pokazać jakieś osiągnięcia a nie pierwsze strzelone lustrzanką foty.
A co do obróbki photoshopem, to czy drugie zdjęcie nie było przerabiane?
Ktoś może zarzucić, że kiedyś nie było photoszopa, ale była ciemnia i tam zdjęcia też były obrabiane.
Także nie wolno sie zrażać, nabyć trochę literatury, wrzucić coś za pół roku.
I, nie mów, że nie da się małemu dziecku zrobić ładnego zdjęcia:
http://www.digart.pl/zoom/2965703/zimowo_3.html
http://www.digart.pl/zoom/2184336/usmiech_od_ucha_do_ucha.html
nie są to moje fotki, gdyż nie posiadam takiego modela, ale.. :))
tak nawiasem, to oba przykłady zrobione z d40 ;]

Giani
09-12-2009, 02:34
To my idziemy spać:
mam nadzieje, że ja zasnę...

Pewnie nikt się również nie zgodzi z moimi argumentami i znowu bedzie nabijanie postów (zwłaszcza twórczych w stylu: "koszmarne zdjęcia...") ale co tam..

zdjęcia nadają się tylko do działu "foto żart" lub "inne" albo powinny trafić do kosza zaraz po naciśnięciu spustu migawki. pomyliłeś działy a winę zwalasz na innych. dziecinada

Pimps
09-12-2009, 06:24
wodzo - zachowaj gdzieś w swoim archiwum te zdjątka i swoje wypowiedzi w tym temacie też. Jeżeli będziesz się nadal interesował fotografią i robił w niej postępy to proponuję za jakiś czas wrócić do tego co napisałeś i co nam pokazałeś a sam wtedy ocenisz obiektywniej twoje prace. Na chwilę obecną szkoda faktycznie nabijać postów w tym temacie bo jest słabo a nawet więcej powiem, jest źle i nie ma co więcej pisać.

wodzo
09-12-2009, 12:56
wodzo - zachowaj gdzieś w swoim archiwum te zdjątka i swoje wypowiedzi w tym temacie też. Jeżeli będziesz się nadal interesował fotografią i robił w niej postępy to proponuję za jakiś czas wrócić do tego co napisałeś i co nam pokazałeś a sam wtedy ocenisz obiektywniej twoje prace. Na chwilę obecną szkoda faktycznie nabijać postów w tym temacie bo jest słabo a nawet więcej powiem, jest źle i nie ma co więcej pisać.

Zatem ustepuję Ci wg. starej dobrej zasady.

EOT