Zobacz pełną wersję : nikon d80 vs d700
Proszę o wyjaśnienie dlaczego wszystkie testy pod względem wielkości szumów dla nikona d700 mówią to samo, że jest super jakość i szumy widoczne dopiero powyżej ...3200? Skoro widać, że widoczne szumy są już na low iso (100) , 200 itd. Chociażby w porównaniu z nikonem d80, który wypada znacznie lepiej (jest czyściutko). Wiem, że oba modele różnią się matrycą CMOS a CCD ale przecież d700 to już jest pełna klatka i taki syf? Poza tym mam zamiar właśnie się przesiąść na d700, tyko z tego względu się waham. Z góry bardzo dziękuję za wyjaśnienia.
Możesz pokazać te zaszumione iso200 z D700?
jak mozna porownywac d80 z d700 :D? d80 to chyba najbardziej szumiacy nikon, a d700 najmniej (chociaz nie wiem jak d3/x bo dla mnie ten model nie istnieje:P)
superkomornik
08-12-2009, 15:34
Może masz zakurzony monitor i wydaje Ci się, że to szum? :)
Może masz zakurzony monitor i wydaje Ci się, że to szum? :)
Dobre to :)
Proszę zobaczcie sami tablica gretaga iso 100 dla obu aparatów:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4881&p=1
http://www.fotopolis.pl/drukuj.php?n=7598&p=2
kurcze, może faktycznie jestem trochę przewrażliwiony na tym punkcie, albo muszę zmienić monitor?
Pozdrawiam
Daj na luz, przy ISO100 nie ma różnic, dodatkowo to jpeg. Kiedyś ludzie do puszek wkładali różne klisze, każda dawała inny efekt i nikt nie płakał. Dzisiaj sprzęt jest takiej jakości że ze szczęścia ludzie szukają defektów zamiast fotografować. Wykonaj takie zdjęcie tablicy przy ISO100 dowolnym aparatem i nikt nie zgadnie co jest czym robione.
byc moze kolega ma cos z rozdzielczoscia monitora... spiesze wyjasnic, ze te duze kwadraty szare i kolorowe to nie jest szum powiekszony pod mikroskopem... :D
gdyby tak bylo to rzeczywiscie mozna sadzic, ze te aparaty sie nie roznia jakoscia obrazka...
ok!
dzieki chłopaki za otrzeźwienie!
w tym tescie probki z d700 maja wieksze przyblizenie i sa ostrzejsze niz te oddalone zamydlone z d80 :p
maniek750
09-12-2009, 00:53
Ehh... kto porownuje D80 do D700 ;)
Ten post to już lekkie przegięcie :mrgreen: co jak co ale 700 pod katem szumów wypada naprawdę nieźle.
co jak co ale 700 pod katem szumów wypada naprawdę nieźle.
A to i tak bardzo sceptycznie powiedziane ;)
Mam obie puszki, D80 i D700...