PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia w budynku

Nifir
07-12-2009, 23:54
Będę musiał zrobić kilka fotek dość ciasnego lokalu. O ile światłem się nie przejmuję, bo i tak będę potrzebował lampy, o tyle nie wiem czy zwykły obiektyw szerokokątny mi starczy. Zastanawiałem się nad 10-20 Sigmy, 10-24 Nikkora, albo Nikkorowski fish 10,5. Pierwszych dwóch boję się, że ich pole widzenia będzie za małe, oczka się boję, bo zniekształca... Przerabiał ktoś z was zdjęcia tego typu? Co polecacie? Obecnie strzelam z D90.

sebar1
08-12-2009, 00:10
Będę musiał zrobić kilka fotek dość ciasnego lokalu. O ile światłem się nie przejmuję, bo i tak będę potrzebował lampy,

raczej statywu nie lampy...
a co do obiektywu to do zdjęć lokali/mieszkań używałem tokiny 11-16 i do 95% ujęć spokojnie wystarczała
obiektywy od 10mm spokojnie dadzą rade no chyba, ze ten lokal wyjątkowo miniaturowy jest :)
Pozdrawiam

Mariusz888
08-12-2009, 00:57
Jak nie focisz w spiżarce to 10mm szerokiego kąta na głowę da radę... ;) za wąsko jest tylko dla tych co wcześniej mieli szeroki kąt np z kita w postaci 18mm ;) normalnie jak przyłożysz oko do wizjera to masz wrażenie "przybliżenia" się do obiektu - na 10mm to jak przyłożysz soczewkę do np kwiatka na 5-10cm to będziesz miał wrażenie że jesteś jeszcze z min 0,5 metra od niego - szeroka to bestia jest :mrgreen:

I faktycznie jak ciemno to statyw a nie lampa - taniej i chyba lepiej - lampa to dobra jak masz ostre światło z jednego miejsca i ciemnice w drugim to możesz lampą próbować trochę podrównać ;)

Nifir
08-12-2009, 01:40
Co do statywu, to w sumie słuszna uwaga, ale lampki i tak się przydadzą, bo planowałem zrobić kilka ujęć z bawiącymi się w tle dziećmi. A polecacie bardzie Sigmę, czy Nikkora? Sigma ma gorszą rozdzielczość i jest ciemniejsza, ale tańsza i ma mniejszą aberrację i dystorsję...

marcin_G
08-12-2009, 12:15
Ewentualnie wyszukaj w Googlach program PTGui do sklejania panoram - możesz dwa lub trzy pionowe kadry @ 10mm połączyć w naprawdę szeroką panoramę walcową.

Tworas
09-12-2009, 02:33
ja robiłem niedawno łazienki na 17mm i było ok a jak nie było ok to sklejałem panoramy i wyszło naprawdę ładnie :) grunt to dobry pomysł ;)
10mm napewno się sprawdzi :)

ps
statyw to podstawa ;)
aha i jak cena nie gra roli to oczywiście polecam Nikkora :) lecz zaznaczam ze sigma to udany model ( według mnie )