Zobacz pełną wersję : Plamka na zdjęciach
W pierwszej kolejności witam wszystkich, ze względu na to, żejestem na tym forum nowy.
A teraz w czym mój problem.
Otóż posiadam Nikona d80 z obiektywnem nikkor 18-105mm VR. Mam go od nowości. W pewnym momencie zauważyłem, że na zdjęciach z lewej strony kadru pojawia się coś w rodzaju plamki, cienia (zawsze w tym samym miejscu. Nie mam pojęcia, czy mam sprzęt reklamować (jest jeszcze na gwarancji), czy też jest to kwesia przeprowadzenia czyszczenia jakiegoś elementu. Na pierwszy rzut oka wydaje się jednak, że obiektyw jest czyściutki.
Czy może to być objaw zabrudzenia matrycy?
Proszę o podpowiedź co z tym robć.
Dziękuję
najlepiej to pokaż przykładowe zdjęcie :)
LordRamzes
07-12-2009, 23:59
Z fusów to ciężko wróżyć ale obstawiam na zabrudzoną matrycę , gruszka i przedmuchać , dla pewności można sprawdzić - pożycz od kogoś jakieś jasne szkło 50 f1,8 itd ustaw na f1,8 albo f2,8 i zrób zdjęcie plamka może nie być widoczna a jeśli przymkniesz do f 16 np to będzie bardziej :)
W pewnym momencie zauważyłem, że na zdjęciach z lewej strony kadru pojawia się coś w rodzaju plamki, cienia (zawsze w tym samym miejscu. (...)
Czy może to być objaw zabrudzenia matrycy?
Dziękuję
Zrób na max F fota nieba i wrzuć na forum, co by zobaczyć, jak to wygląda... Stawiam na paproch na matrycy... Przy dobrym układzie usuniesz w sekunde gruszką, przy gorszym (np. olej z migawki, albo coś z obiektywu) chyba zaliczysz serwis... na podstępu...:)
krzysztofz24
08-12-2009, 00:21
Zrob zdjecie na maksymalnie przymknietej przyslonie swoim 18-105 (albo bez przesady wystarczy f16;-)) np nieba albo jasnego sufitu i zobaczysz jaka masz kolekcje syfu na matrycy;-)...kazda lustrzanka predzej czy pozniej wymaga czyszczenia matrycy,na poczatek proponuje podmuchac grucha,a jak nieposkutkuje to na mokro( i tu osobiscie uwazam,ze lepiej w serwisie,oczywiscie nie musi byc autoryzowany,matryce wyczyszcza ci prawie wszedzie).
Dzięki za odpowiedzi.
Tu jest link do przykladowego zdjęcia. Mam nadzieję, że można tam zajrzeć.
[URL="http://picasaweb.google.com/sebastian.wojewodka/Krzaki?authkey=Gv1sRgCLHcwJy2rPXtSg#53906780484510 87810"]
Antonioo
08-12-2009, 00:33
trzeba było dać kopiuj wklej;)
Antonioo
08-12-2009, 00:35
no mi to wygląda jak śmieć na matrycy, ale co ja się tam znam.....
Czy Ktoś może jeszcze zajrzał pod podany przeze mnie link?
Syf na matrycy. Grucha do reki.
Dziękuję. Zabieram się do roboty.
marciing
08-12-2009, 09:31
matryca brudna ale ja się też nie znam :)
przeciez to wyglada jak paproch na matrycy, wyczysc i bedzie git, mialem to samo - identycznie wygladajaca plama
Syf na matrycy. Grucha do reki.
he he i zaraz będzie nowy wątek ile kosztuje wymiana matrycy w D80 :p
Idź do apteki, kup gruchę (w tej chwili nie ma już w sprzedazy gruch z talkiem w środku), zdejmij obiektyw, podnies lustro i dmuchaj..... dmuchaj..... dmuchaj..... aż ręka cię rozboli. Sprawdz teraz. I co? Pomogło? Pomogło.
Idź do apteki, kup gruchę (w tej chwili nie ma już w sprzedazy gruch z talkiem w środku), zdejmij obiektyw, podnies lustro i dmuchaj..... dmuchaj..... dmuchaj..... aż ręka cię rozboli. Sprawdz teraz. I co? Pomogło? Pomogło. Co prawda ten wywiało, ale jest za to 6 innych. Ale to już temat na osobny wątek.
a wątek się będzie nazywał 6 paprochów na matrycy nie to że złośliwie :)