Zobacz pełną wersję : Obiektyw ze stabilizacją VR - jak sprawdzić czy działa?
Witam, jestem początkującym fotoamatorem i pytanie pewnie będzie lamerskie. Do Nikona D80 kupiłem obiektyw Nikkor 18-105 DX ze stabilizacją obrazu VR, ale... szczerze mówiąc nie widzę jakiejś wielkiej różnicy w jakości zdjęć czy sposobie działania tego szkła. Czy istnieje jakiś sposób żeby sprawdzić, czy mechanizm VR prawidłowo działa?
nijou
łoszz...
Zrób fote z czasem w ok 1/10 - 1/20 , raz z włączoną raz wyłączoną VR
Podpowiedź -> na korpusie obiektywu jest VR on/off :)
a tak poza tym to ładnie pojechałeś :|
Może uściślę. Chcę wiedzieć, czy mechanizm VR jest sprawny. Dałem sporo kasy za ten obiektyw i chciałbym być 100% pewny że ten mechanizm funkcjonuje prawidłowo. Nie jestem kretynem (co zapewne próbujesz zasugerować) który nie wie do czego służy przełącznik "on/off".
łoszz...
Zrób fote z czasem w ok 1/10 - 1/20 , raz z włączoną raz wyłączoną VR
Dokładnie tak zrób.
Poza tym to widać czy VR działa nawet w momencie focenia. Po prostu ustaw celownik na obiekt i przyciśnij spust do połowy. Obraz powinien się zamrozić na kawałek sekundy.
Ten zakres ogniskowych nie jest wymarzonym do takich testów, sam się kiedys bawilem tym szkielkiem. Chociaz poprobuj na długim końcu - 105 mm. Mozesz tez przylozyc ucho do obiektywu w czasie trzymania spustu migawki do polowy - jak cicho szumi ( moj 55-200 nawet glosnawy jest :D)to zapewne dziala. Natomiast wskazówki kolegi Cub_S odnosnie czasu naswietlania nie są złe - ustaw dłuższy czas - 1/20 , 1/30, ogniskowa na 105 mm i mozna testowac :)
Dziękuję za pomoc. Mechanizm działa - trudno zauważyć, dopiero przy dużym przybliżeniu na jakiś wyraźny obiekt widać że drgania są nieco wytłumione.
nijou
Poza tym działający VR słychać...:)