Zobacz pełną wersję : Jak to bezprzewodowo wyzwolić?
mareks007
26-10-2006, 15:03
Kupiłem lampkę studyjną z fotocelą CY 100 MR i chciałem ją wyzwolić bezprzewodowo za pomocą D70 + sb 600 w CLS. Wszystko błyska tylko nie w tym samym czasie :( Czy da się tak zsynchronizować sabinę by wyzwalała w tym samym czasie tę drugą lampę?
Tryb manualny w SB lub wbudowanej lampce aparatu. To jedyny sposób na wyłączenie przedbłysków. Z przedłyskami Nikona nie radzą sobie nawet fotocele na drugi błysk. W nikonie jest seria przedbysków, a nie przedbłysk. Sam kupiłem taką fotocelę (nie samoróbkę) i w CLS z SB-800 i SB-600 są kłopoty z błyskiem SB-24. Może jakiś wyzwalacz radiowy.
przedbłyski wyzwalają ci lampę studyjną. nie mozesz pracowac na CLS.
Natomiast są synchro uwzgledniające wiecej przedbłysków, "uczące się" tylko pewnym kłopotem będzie zrobienie by ono wyzwalało lampe studyjną.
musiałbys w tej chińskiej lampce wyłączyć wbudowane synchro, a te "inteligentne" synchro podłączyc do gniazda kablowego tej lampy. kombinując jakis kabelek przejsciowy. Da się to zrobić domowym sposobem.
mareks007
26-10-2006, 15:27
czyli pozostaje mi kupić kabelek z kostką, nie znam się na przeróbkach o których mówisz i na pewno bym coś zepsuł :(
metz remote control uwzględnia przedbłyski zarówno w trybie manualnym jak i MRC przy wykorzystaniu SCA 3083 :D
mareks007
26-10-2006, 15:30
Alf - metza nie posiadam niestety ;-)
nioo...wiem, ale zawsze tak mi dokopywali w wątkach SB v M, że metz nie ma CLSa, że nie mogłem się powstrzymać :D
mareks007
28-10-2006, 10:36
znalazłem coś takiego na alledrogo - fotocela na 1-szy błysk http://www.allegro.pl/item135885079_fotocela_z_wyjsciami_pc_i_stopka_now osc_.html
Fotocelę podpinam do sabiny. Lampę wyzwalam wbudowaną lampką w manualu. Czy teraz błyśnie to wszystko razem w tym samym czasie (sabina i CY 100 MR), czy dalej sie nie będą dogadywać te lampy, POMOCY nie chcę kabli ;-)
jak lampy będą w manualu, bez CLS, to nie będzie przedbłysków. Wszystko bedzie grało z tym synchro.
ja pisałem w swojej pierwszej odpowiedzi o konieczności innego synchro i kabla (krótki, między CY i synchro) w sytuacji gdybyś się uparł na CLS (tak chciałeś). To rozwiązanie nie byłoby dobre także z tego względu, że CLS nie uwzgledni błysku CY