Zobacz pełną wersję : Sigma 10mm - 20mm - Wesela???
Witam,
jak w tytule, czy Sigma 10-20 bedzie dobrym szklem na wesela. Wiem, ze ciemne, ale szeroki kat..... .
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
arturkrz
07-12-2009, 15:43
Czy obiektyw o jasności 4.5 wystarczy zależy od ilości światła w pomieszczeniu i czy masz lampę.
Innym problemem są zniekształcenia obiektywów szerokokątnych.
Z małej odległości twarze będą rozciągnięte a osoby w rogach kadru płaskie i zdeformowane.
Można pobawić się tą sigmą jako dodatkowym obiektywem ale żeby robić całe wesele to chyba nie ;-) (to tylko moja opinia)
Całe wesele na tej sigmie to tak nudno będzie ale w uzupełnieniu jakiegoś dłuższego szkiełka
powinna dać sobie radę
Jak wyżej, zasadniczo jako dodatkowy obiektyw. W okolicy 20 mm (taki sam kąt widzenia jak dla 35 na FX) przydaje się do portretów grupowych. W tym zakresie zniekształcenia są pomijalne. Po szerokiej stronie to raczej jakieś trikowe lub dynamiczne ujęcia, a nie formalne portrety.
Okolic 10mm możesz użyć do szerkich planów: kościół, zdjecie grupowe, itp. Tyle, że zrwóć uwagę aby niie umieszczać osób na brzegach kadru - zniekształcenia sylwetek są trudne do wykorygowania. Zwłaszcza, jeżeli w ujęciach z małej odległości.
10-20mm jako uzupełnienie - z pewnością się przyda w plenerach.
W pomieszczeniach może być za ciemne.
Miałem i dawała rade. I zgadzam sie z arturkrz
Moonbeam
11-12-2009, 02:33
Na 10 mm na weselach jeszcze ujdzie, chociaż nieraz trzeba podbić do ISO 3200. Na 20 mm taka ciemnica, że nieużywalne poza studiem i jasnym plenerem. Z tego względu mając 10-20 dokupiłem jeszcze 20 1.8.
Ale przecież wyszła wersja f/3.5 :)
Poza tym przy takim szerokim kącie można śmiało czas wydłużyć, ale to raczej jakieś statyczne sceny. W kościele moim zdaniem bardzo fajna sprawa, ale, tak jak już kilka osób wcześniej pisało, jako szkło dodatkowe raczej.
Sam przymierzam się do zakupu takiego ultraszerokiego konta, ale raczej Tokina 11-16 to będzie.
Pozdr.
używałem 10-20 na weselu, a nawet na ślubie - czasem się przydaje
Dziekuję wszystkim za rady! Kurcze mam poza tym obiektywem tylko kita 18 - 135, czyli nie bardzo do wesel? Na pewno jest ciemny.
A wiec, mam zamiar kupic lampe SB800 i dokupić jakieś szkło - tylko jakie? powiedzmy do 2tys, jasne, główny cel to sala i kościół.
za 2 k pln kupisz spokojnie 3 szkla, 35 1.8, 50 1.8 i 85 1.8 :)
wszystko nikorrrrrry :)
Moonbeam
14-01-2010, 23:56
Użyjesz 18 z 18-135 jako szerokiego kąta, do tego 35 1.8, 50 1.8 i się zamkniesz w tysiącu.
Lagunman
21-01-2010, 12:13
Czy obiektyw o jasności 4.5 wystarczy zależy od ilości światła w pomieszczeniu i czy masz lampę.
Innym problemem są zniekształcenia obiektywów szerokokątnych.
Z małej odległości twarze będą rozciągnięte a osoby w rogach kadru płaskie i zdeformowane.
Można pobawić się tą sigmą jako dodatkowym obiektywem ale żeby robić całe wesele to chyba nie ;-) (to tylko moja opinia)
z całym szacunkiem ale nie mogę tego nie skomentować. Raczej cięzko przewidzieć ilość światła na weselu. To co wyprawiają tam kamerzyści i zespoły przechodzi czasem ludzkie pojęcie. Nie moze być mowy że ma lampe czy nie ma lampy. Nie wiadomo jakiego rodzaju zdjęcia chce robić. Poza tym piszesz o ilości światła i lampie jakoś mi się to wyklucza. Poza tym przy D700 raczej problemu z ewentualnym windowaniem iso nie ma. NIe przypominam sobie żebym robił wesele powyżej ISO 1600 nie ma po prostu sensu. Ile robisz zdjęc na weselu dla "bajeru" ze światełkami od zespołu ? kilka ja od tego odchodze bo nie widzę sesnu w czymś takim. Teraz troszkę o deformacji ... ktoś kto się decyduje na takie szkło powininen być tego świadom i raczej kupuje sie to po to żeby coś zmieścić ewentualnie zniekształcić, więc nie poruszałbym tego tematu.
10-20mm jako uzupełnienie - z pewnością się przyda w plenerach.
W pomieszczeniach może być za ciemne.
za ciemne ? za ciemne do czego ? uważam ze jasnośc jest wystarczająca. Zwłaszcza przy pełnej klatce gdzie troche i tak trzeba przymknąć bo GO jest tak mała że masakra. Moze przy tym szkle tego aż tak nie widać, ale raczej nie wiem jesli przy 10mm ma f4 to o ile trzeba zwiększyć ISO ? kłania się matemtyka. Zwiększasz o dwie działki i już. Gdybyśmy mówili o d80 to spoko poparłbym tą tezę natomiast kolega wymienił do jakiego sprzętu więc nie bardzo rozumiem poruszanie tego tematu. No i pamiętac należy, że nie będziesz miał na pełnej klatce całej rozdzielczości, wiec plastyka pełnej klatki bierze w łeb.
Na 10 mm na weselach jeszcze ujdzie, chociaż nieraz trzeba podbić do ISO 3200. Na 20 mm taka ciemnica, że nieużywalne poza studiem i jasnym plenerem. Z tego względu mając 10-20 dokupiłem jeszcze 20 1.8.
no tu tu już mi w ogóle brakuje słów, ale każdy moze mieć swoje zdanie. I ISO 3200 jest takim problemem ? w takim aparacie ? ile sie tego robi ? ja foce i problemów nie ma.
Użyjesz 18 z 18-135 jako szerokiego kąta, do tego 35 1.8, 50 1.8 i się zamkniesz w tysiącu.
kolega myśli o 10-20 z najwyższej półki S a Ty proponujesz mu ... to co proponujesz - troche konsekwecji
i niestety pytanie jest troche niewłaściwie sformułowane. moim zdaniem kazde szkło poza kitowymi nadaje sie i z każdego można wyciągnąc coś fajnego zwłaszcza przy D700, wiec pytanie czy to sie nadaje to tylko i wyłącznie zależy od "wizji" którą ma autor do przekazania.
Pozdrawiam i sorry za brutalne wypowiedzi ale parę rzeczy mi się przewraca bo niektórych rzeczach, które czytam :)
arturkrz
21-01-2010, 13:30
Lagunman - gdzie kolega Mich77 napisał jaki ma korpus? Z tego co napisał, zrozumiałem że planuje zakup S10-20. Dalej wyjaśnił, że ma S10-20 i N18-135. Planuje zakup SB800 i "szkła" do 2kPLN. Mając obiektywy do DX chyba nie ma korpusu FX. Ale może się mylę...
Zdjęcia można robić prawie wszystkim... ale jeśli ktoś pyta się o radę to widocznie nie jest zadowolony z efektów.
Oglądałem zdjęcia kolegi Mich77 i wiem co potrafi "wyciągnąć" z tej sigmy.
Na DX uzupełnieniem S10-20 będzie Tamron 28-75 2.8 - znakomite szkło na śluby i zastąpi N18-135.
jednoslowo
26-01-2010, 23:13
Lagunman chyba wyczerpująco opisał cały temat, ja tylko dodam że jest wersja sigmy 10-20 ze światłem 3.5 i wygląda tak:
http://www.max-foto.pl/pl/produkt/1028/obiektyw-sigma-digital-af-10-20/3-5-ex-dc-hsm-nikon.html
Wydaje mi się że takie światło przy pełnej klatce jest wystarczające.
ja tylko dodam że jest wersja sigmy 10-20 ze światłem 3.5
[...]
Wydaje mi się że takie światło przy pełnej klatce jest wystarczające.
Być może by i było, gdyby to szkło było pełnoklatkowe.
jednoslowo
27-01-2010, 09:58
Poprzednia Sigma jest również w wersji DC - niepełna klatka, różnica w cenie tak naprawdę znikoma - 400 zł a o wiele lepszy komfort pracy.
arturkrz
27-01-2010, 13:07
Chyba nie czytacie uważnie tego co napisał autor wątka. On ma już tą sigmę 10-20 4-5.6. Zobaczcie jego zdjęcia (link w podpisie) i będziecie wiedzieli, że jaki poziom reprezentuje.
Pytał się czy da się tą sigmą robić zdjęcia na ślubie - każdym obiektywem (połączonym z korpusem) da się robić zdjecia, ale czy efekty będą zadowalające...?
Autor pytał się co dokupić (do 2kPLN). Lampę i może zmienić 18-135 na T28-75 2.8. Szkło o jasności 2.8 pozwoli lepiej operować głębią ostrości. Stałki też są dobra propozycją ale podstawa to lampa.
Kup lampę. 10-20 daje radę.
Moonbeam
28-01-2010, 01:24
Tyle, że zrwóć uwagę aby niie umieszczać osób na brzegach kadru - zniekształcenia sylwetek są trudne do wykorygowania. Zwłaszcza, jeżeli w ujęciach z małej odległości.
Czasem to spora zaleta ;) Zdjęcia z imprezy robione niemal w całości wspomnianą Sigmą 10-20 f/4-5.6: http://www.michalkordas.com/urodzinyradka
arturkrz
28-01-2010, 11:58
Fajne zdjecia - zabawne.
Czy poszedłbyś na ślub znajomego tylko z tą sigmą?
Czasem to spora zaleta ;) Zdjęcia z imprezy robione niemal w całości wspomnianą Sigmą 10-20 f/4-5.6: http://www.michalkordas.com/urodzinyradka
Dzieki, fajnie to wyglada. Troche jest ciemno w niektorych miejscach, ale podczas obrobki spokojnie do skorygowania.
Chyba nie czytacie uważnie tego co napisał autor wątka. On ma już tą sigmę 10-20 4-5.6. Zobaczcie jego zdjęcia (link w podpisie) i będziecie wiedzieli, że jaki poziom reprezentuje.
Pytał się czy da się tą sigmą robić zdjęcia na ślubie - każdym obiektywem (połączonym z korpusem) da się robić zdjecia, ale czy efekty będą zadowalające...?
Autor pytał się co dokupić (do 2kPLN). Lampę i może zmienić 18-135 na T28-75 2.8. Szkło o jasności 2.8 pozwoli lepiej operować głębią ostrości. Stałki też są dobra propozycją ale podstawa to lampa.
Dziekuje:-) Wytlumaczyles to za mnie:-) A wiec wszystko jest dokladnie tak jak piszesz:-)
Lampe kupie SB800, jak uwazacie bedzie oki? Co do obiektywu to ciagle mysle;-)
Sb 900 lepiej się "łamie". Sb800 jest ciut gorzej.
Moonbeam
29-01-2010, 02:58
Fajne zdjecia - zabawne.
Czy poszedłbyś na ślub znajomego tylko z tą sigmą?
Na ślub nie. W kościele i na weselu zawsze używam wszystkich moich szkiełek - 10-20 na 10mm, 20 1.8, 35 2.0, 50 1.8, 70 2.8, 85 1.4 i 18-200 na 200mm. I nie wyobrażam sobie fotografować bez któregoś z tych obiektywów... Inaczej byłoby zbyt monotonnie. W kościele okupujesz zwykle tylko kilka miejsc, a każde zdjęcie musi być inne.
Natomiast na plener zabieram 2 obiektywy: 10mm i 85 1.4. To pierwsze ze względu na perspektywę, drugie na bokeh. Pozostałe obiektywy przydają się raz na 100 zdjęć, gdy za mało miejsca jest by odejść lub potrzebuję AF.