PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcie w klubie/knajpie/barze+lampa - co i jak...

Azazel85
07-12-2009, 15:06
Witam, i bardziej doświadczone osoby o radę chciałbym prosić :)

Niebawem szykuje mi się spotkanie klasowe, na które planuje zabrać aparat co by parę fotek pamiątkowych spróbować ustrzelić.

I teraz, mam możliwość zabrania zewn. lampy błyskowej (SB-900) i pierwszy raz będę z takim sprzętem pracował. Idziemy do jakiegoś klubu/baru/knajpy, gdzie raczej z piwkiem przy stole siedzieć będziemy aniżeli szaleć na parkiecie. I teraz co jest najgorsze - pojęcia nie mam jakie oświetlenie mnie tam czeka;) A ponieważ nie ma jeszcze konkretnej decyzji co do miejsca, nie mogę się wcześniej wybrać zrobić rozpoznanie:/
Bo najlepiej to pewnie byłoby bez lampy, z ISO tak ponad 1000 to za bardzo wychylać bym się nie chciał, liczę że czasy rzędu 1/30-1/50 powinny być wystarczające do nie rozmazania spokojnie siedzącej grupy osób. Muszę się jednak liczyć że takie czasy bez lampy mogą być nie osiągalne. Jeżeli to istotne to dodam że pucha to D300s.

I wtedy co z lampą? Palnik pewnie przynajmniej pod kątem 45-60 stopni, jak nie całkowicie w pionie, metodą prób i błędów ustawienie siły błysku, pewnie wyciągnięty wbudowany dyfuzor co by rozproszyć lepiej światło.

Ale boję się o kolory - nie wiem jakie będą ściany, jaki sufit, jak daleko. Nie chciałbym żeby wszyscy byli zieloni bo w klubie sufit był nisko i miał akurat jaskrawo zielony kolor ;)

Raw w moim przypadku niestety chyba raczej odpada, bo nie umiem tego jeszcze wywoływać, i tak z dnia na dzień się pewnie nie nauczę:/ Co istotne - jak wspomniałem na początku, chodzi mi o zdjęcia pamiątkowe - nie artystyczne jakieś. Nie oczekuję więc 100% skuteczności - mam ten komfort że nic nie "muszę". Staram się, ale ciśnienia ogromnego na efekt na szczęście nie mam.

Czy ktoś fotografował może w takich warunkach? Czy coś z doświadczenia może powiedzieć, co mogłoby się przed i w trakcie przydać?

Z góry dzięki wielkie za wszystko - i sorry za długi wywód :oops:

Paweł Kania
07-12-2009, 15:14
Sam sobie odpowiadasz na pytania.

jak nie całkowicie w pionie, metodą prób i błędów ustawienie siły błysku, pewnie wyciągnięty wbudowany dyfuzor co by rozproszyć lepiej światło.

"metodą prób i błędów"

Skoro Ty nie byłeś to skąd MY mamy wiedzieć jakie tam będa warunki ?

Przyjdź, zobacz, popróbuj....

Ale boję się o kolory - nie wiem jakie będą ściany, jaki sufit, jak daleko. Nie chciałbym żeby wszyscy byli zieloni bo w klubie sufit był nisko i miał akurat jaskrawo zielony kolor ;)

Skoro nie RAW, to ręczny balans bieli PRE.

Jeżeli sufiti jest w ciapki różnych kolorów i będziesz od niego odbijał to albo RAW, albo od każdej ciapki robisz osobne PRE albo masz kolorowe foto.

Co istotne - jak wspomniałem na początku, chodzi mi o zdjęcia pamiątkowe - nie artystyczne jakieś. Nie oczekuję więc 100% skuteczności - mam ten komfort że nic nie "muszę". Staram się, ale ciśnienia ogromnego na efekt na szczęście nie mam.
:

To lampa na wprost, w miare wysokie ISO , AWB, lampa w tryb wypełnienia i baw się na imprezie i nie myśl o fotkach.

t.kasyna
07-12-2009, 15:22
Na pewno przyda się raw! Jak skopiesz balans bieli, to w domu sobie wywołasz prawidłowo, a o reszcie gorzej pisać, ponieważ sam nie wiesz gdzie pójdziecie.
Przecież przed zdjęciem pamiątkowym możesz strzelić kilka próbnych zdjęć z różnymi korektami (czas, przysłonę, siłę błysku czy ustawienie palnika itp.) i wybrać najlepsze parametry do danego miejsca. Zdjęcie przecież od razu widzisz na lcd.

Lokali w 3mieście jest full więc ciężko doradzić.

Azazel85
07-12-2009, 18:47
Sam sobie odpowiadasz na pytania.

Bo coś tam szukam, czytam, chcę się jakoś przygotować - i pytam czy dobrze kombinuje :)

Oczywiście nie oczekuje że będziecie wiedzieli jakie będą warunki - ale pewnie są jakieś ogólne zasady pracy z lampą w warunkach "klubowych". I o to mi też głównie chodzi, czy lampę w pełnej automatyce zostawić, jako że obeznany z nią nie jestem - czyli lampa na oświetlenie standardowe, iTTL+BL - czy na wstępie inaczej polecacie jakoś spróbować?
Synchronizacja z długimi czasami? Aparat w na A, przysłona bardziej otwarta co by tło nad osobami nie dominowało, ISO nieduże skoro lampa doświetla tak żeby czasu wystarczające do zamrożenia osób wychodziły, itd?

Ok, do Raw'ów mnie przekonaliście - będę robił Raw+jpeg, i jak jpeg'i skopane wyjdą, to wtedy się będę martwił obróbką rawa :)
Z założonym dyfuzorem mówicie można mieć na wprost, wystarczająco rozproszy tak że palnika do góry może nie być konieczności wyginać? Bo rozumiem że w lampie zewn. jak palnik na wprost to "dużo światła", im bliżej pozycji pionowej tym "mniej światła"?

A co do samych zdjęć, to dokładnie - chcę zrobić parę fot grupowych, 10-15 minut pochodzić pofocić indywidualnie/reportażowo, i reszta czasu aparat spędzi w pokrowcu ;) Dlatego właśnie chcę przyjść, w którymś tam momencie chwycić za aparat, parę razy cyknąć i go schować, bez godzinnych prób i testów żeby właśnie bawić się na imprezie ;)

ryszkut
07-12-2009, 23:36
ja mam takie zasady:
- albo robię zdjęcia dobrze, albo ich nie robię wcale. jeśli już decyduję się na ich robienie to poświęcam się temu bez reszty (przykład: z koncertów nie bardzo pamiętam muzykę bo się bardziej skupiam na obrazie)
- gdy robię zdjęcia nie piję alku. moim zdaniem bardzo znacznie obniża się sprawność myślenia, szybkość poruszania itp. nie ma to znaczenia w zdjęciach na urodzinach cioci, ale gdy (mój przykład) na koncercie masz 15min do zrobienia całego materiału to trzeba się ostro nalatać i szybko myśleć.

tobie polecam to samo ;)

Azazel85
18-12-2009, 05:09
albo robię zdjęcia dobrze, albo ich nie robię wcale

Spokojnie - to tylko spotkanie ze starymi znajomymi:) Nie mam ciśnienia na zdjęcia, nikt płacił mi za to nie będzie i konkretnych efektów oczekiwał również nie.
Mówimy o zdjęciach pamiątkowych - coś w stylu "u cioci na imieninach", które jednak chciałbym by jakoś wyglądały :)

gdy robię zdjęcia nie piję alku
Upijać się na pewno nie zamierzam;) A i o zdjęciach myślę raczej w początkowej fazie spotkania :)
Tu nie będzie sytuacji że będę miał kwadrans na zrobienie materiału i już - to ode mnie tylko zależy kiedy co i ile:) Ponieważ idę tam głównie spotkać się ze znajomymi a nie tylko robić zdjęcia - to ja bym tak chciał, pocykać kilkanaście minut i odłożyć aparat, a nie chodzić tam godzinę czy dwie i kombinować z optymalnymi ustawieniami:) Stąd tyle moich pytań - chciałbym się jakkolwiek do tego przygotować:)

Wiem już gdzie idziemy - Blue Time Jazz Club (http://www.bluetime.pl/index.php?a=p&k=2&id=1071)
Jak widać na małych fotkach - kolorowo i ciemnawo :/

Z odbijaniem więc raczej będzie ciężko. Wtedy dyfuzor na lampę i palnik na wprost?
Jak polecalibyście "najbezpieczniej" ustawić lampę? Tryb auto? iTTL + BL (błysk wypełniający)?
Synchronizacja z długimi czasami?

Fotki będę robił raczej z bliska, bardziej się wówczas obawiam o nadmiar światła z lampy niż jego brak. W jaki sposób to najlepiej kontrolować? Odginając do góry palnik? Czy w trybie auto lampy można ręcznie zmieniać moc błysku?

Pewne zasady/reguły stosowania lampy w specyficznym oświetleniu na pewno są zbliżone, są proste sposoby na osiąganie jakichś efektów, metody na rozwiązywanie jakiś problemów;)
Lampę będę miał dopiero jutro, i oczywiście w domu się pobawię próbując zrozumieć działanie i zachowanie lampy w określonych warunkach/ustawieniach i różnych ich modyfikacjach.

Tak więc jakby ktoś mógł i chciał coś jeszcze dopowiedzieć, na coś zwrócić uwagę, coś podpowiedzieć, zaproponować - jestem otwarty na wiedzę:)

Z góry dziękuje!
Pozdrawiam!

bogdi64
18-12-2009, 10:04
co to jest u góry ?? - a pro po zdjęć knajpianych to -
1 - staram się nie brać aparatu do knajpy
2 - jeśli muszę, to przede wszystkim szukam bezpiecznego miejsca na plecak-torbę
3 - nie bawię się bo pilnuję torby
4 - aparat cały czas w łapie, nigdy na stoliku
5 - patrzę się kto siedzi z boku (aby nie oberwać od nerwowych sąsiadów)
6 - jeśli powyższe warunki spełnione i już MUSZĘ TO....
7 - staram się aby barek był za plecami osób fotografowanych (dodatkowe światło wypełniające)
8 - ustawiam pełny manual w aparacie, na lampie średnio - 1 do 2
9 - na lampkę idzie najlepszy dyfuzor czyli gumka z kartką
10 - balans bieli dla lampy błyskowej
11 - szeroki kąt na obiektywie i często MF odległość ok 1,5 - 2,5 m (w zależnie od sytuacji) f 5,6 i 1/10 sek przy iso 800 pozostaje naciskanie spustu
12 - modlić się aby impreza (dla nich) szybko się skończyła, wracam do domu i ze złości otwieram barek, że znów dałem się wpuścić w maliny
powodzenia

ps: już nie ma