Zobacz pełną wersję : Tamron AF 90/2,8 SP DI dwie wersje ?
Mam pytanko dotyczące Tamrona
znalazłem na A. dwie oferty tego samego tamrona a jednak innego ?!
http://allegro.pl/item839959552_idealny_tamron_sp_di_af_90mm_1_2_8_m acro_1_1_nikon.html
a tu znana mi wersja z pierścieniem
http://allegro.pl/item840985624_tamron_90_2_8_di_nikon.html
oznaczenia tekie same a różnica istotna
inny tylko kolor paska(niebieski/złoty)
słyszał ktoś z was o jekiejś wybiedzonej wersji bez pierścienia przysłony ?
IMO zdjęcie dotyczy Tamrona z mocowaniem Canona - kliknij na zdjęcie 3D obiektywu w pierwszym linku, to się przekonasz naocznie.
Może i masz rację, ale nie o to tu chodzi..
jeden obiektyw ma pierścień przysłony a drugi nie, przy tych samych oznaczeniach.
Podejrzewam, że sprzedają więcej takich obiektywów, także z mocowaniem Canona; i dali fotkę tylko jednego typu. Tamron z mocowaniem Canona nie ma pierścienia przysłony. Na zdjęciu 3D (można je obracać) wyrażnie widoczne są styki od Canona. Oznaczenia Tamrona są identyczne, niezależnie czy bagnet Nikona, czy Canona.
A może wersja bez pierścienia przysłon to po porostu wersja z silnikiem (starsza ma śrubokręt i pierścień przysłon)?.
Fakt! Nowa wersja z silnikiem nie ma pierścienia przysłon.
Chyba macie rację. W każdym razie ten link (w linku) jest na pewno do wersji do Canona. Na stronie zarówno polskiej jak i oryginalnej Tamrona nadal widnieje wersja DI, czyli bez silnika. Może jeszcze nie zdążyli poprawić?
BTW... uważajcie na obiektywy bez pierścienia przysłon jeśli chcecie bawić się w makro. Podpowiedź: trzeba zakupić droższe pierścienie.
A niestety chyba w sklepach są już tylko nowe wersje..
Trzeba szukać używanego z pierścieniem..
Chyba jednak markB ma rację.
Obydwie wersje są nowe w sęsie modelu.
Wszystkie wersje maja silniczki ale wersja do Canona nie ma pierścienia.
Test na optyczne.pl też to potwierdza zdjęcia były robione Canonem.
Swoją drogą ciekawe dlaczego tak jest... ale posiadacze nikonów mają lepiej :)
Modele do Canona wszystkie mają silnik, ale chodzi o to, że są dwie wersje do Nikona - starsza, bez silnika i z pierścieniem przysłon, i nowsza, z silnikiem ale bez pierścienia. Nazwa jest taka sama - po prostu Di, ale inny jest symbol - stary to model 272N, a nowy to 272NII.
Nowy model będzie działał w trybie AF z D40, D60, D3000 i 5000, ale ponieważ odpowiada obiektywom G Nikona (tzn. nie ma pierścienia przysłon), jak ktoś wyżej zauważył, wymaga pierścieni pośrednich makro z dźwignią przysłony i pełnym sprzężeniem elektryki.
Napisałem do foto techniki maila i odpisali ze wersje na nikona u nich maja pierścień. I stara której już nie posiadają i nowa..
Tak jak napisałem wcześniej
Wszystkie wersje do Nikona mają pierścienie przysłony.
Na stronie www.tamron.com (http://www.tamron.com) są do ściągnięcia prospekty. Indywidualny prospekt 90-tki to stara wersja, nie wspomina jeszcze w ogóle o modelu 272N II, z silnikiem, ale w ogólnym katalogu wszystkich obiektywów, który jest zapewne częściej aktualizowany, jest właśnie zdjęcie modelu 272N II, z mocowaniem Nikona i wbudowanym silnikiem, i BEZ pierścienia przysłon. Co więcej, pod tabelami zbiorczymi danych wszystkich obiektywów jest uwaga, że wszystkie obiektywy z mocowaniem N II, z wbudowanymi silnikami, NIE mają pierścienia przysłon.
Trochę mi się nie chce wierzyć, żeby Tamron robił dwie wersje z silnikiem - z pierścieniem przysłon i bez...
Prawdopodobnie w tym sklepie do którego dzwoniłeś nie chciało im się zajrzeć do pudełka... Mnie się parę razy tak zdarzało przy różnych okazjach, że na moje pytania sprzedawcy odpowiadali "z pamięci" albo tak jak im się wydawało, a potem, gdy nalegałem na dokładne sprawdzenie, słyszałem: "o, rzeczywiście, ma pan rację!". Jeśli Ci zależy by kupić konkretną wersję, zawsze dobrze jest się uprzeć, by dwa razy sprawdzili...
Od niedawna są np. w sprzedaży nowe modele pierścieni pośrednich (firmowane np. przez Deltę), które mają zarówno styki elektryczne jak i "śrubokręt", tymczasem w opisach aukcji na Allegro często jeszcze są stare zdjęcia i opisy pierścieni bez śrubokręta. Przed zakupem warto zadzwonić i sprawdzić dokładnie, którą wersję sprzedają. Gdy zadzwoniłem, mówiąc że w opisie aukcji są dwa zdjęcia różnych pierścieni, musiałem się uprzeć, by zajrzeli do pudełka i sprawdzili, jakie one naprawdę są!
Rzeczywiście w tym katalogu taka informacja występuje.. Katalog z grudnia 2009 więc może to od niedawna występuje ta wersja druga. w tym katalogu również przy tej 90 jest wśród mocowań mocowanie NIKON oraz NIKON II. Więc możliwe że wprowadzają odpowiedniki obiektywów G. Tylko pytanie ile one są na rynku i czy dotarły już do Polski.
Znów inna sprawa że z tego co pisze w tym katalogu to jeżeli ma silnik to nie ma pierścienia..
Foto technika to akurat dystrybutor, ale wcale bym się nie zdziwił gdyby sami nie wiedzieli co mają na magazynie. Trzeba zapytać po prostu w sklepie jaki to dokładnie bagnet Nikona czy jedynka czy dwójka no i zażądać sprawdzenia czy rzeczywiście mamy pierścień.
Może ktoś posiadający obiektyw rozwieje nasze wątpliwości?
Napisałem jeszcze raz maila do dystrybutora. Odpowiedzą pewnie po weekendzie.
Ciekaw jestem, czy Tamron przestawił produkcję na nowy model, i teraz stary jest wyprzedawany z zapasów magazynowych, czy też utrzymuje jednocześnie produkcję obu modeli? Myślę, że Nikon będzie stopniowo coraz bardziej odchodził od silników w korpusie, więc silnik w obiektywie przyda się, ale, z kolei, brak pierścienia przysłon właściwie uniemożliwia korzystanie z obiektywu inaczej niż podłączonego normalnie do nowszych korpusów AF (a i to nie wszystkich).
Wersja N II modelu 272 (90mm) jest już w produkcji od paru miesięcy (nie pamiętam dokładnie, ale nie jest to absolutna nowość - na pewno pojawiła się wcześniej niż nowy Tamron 60mm do DXa).
A co do dystrybutorów, sklepów, itd. - moje doświadczenie (jak pisałem wyżej) wskazuje, że często sami dokładnie nie wiedzą co mają, nie zawsze orientują się dokładnie, gdy nastąpi jakaś zmiana, i często udzielają nieaktualnych już informacji, które są skądinąd poprawne, ale dla starego modelu. Trzeba się upierać, żeby dokładnie sprawdzili.
Jednak Pani z Tamrona po raz kolejny sprawdziła obiektyw i jednak teraz nie ma już pierścienia przysłony...
Tak jak napisałem wcześniej
Wszystkie wersje do Nikona mają pierścienie przysłony.
dosyć śmiała teoria...
zważywszy na fakt, iż trzymam właśnie w reku Tamrona, który tego pierścienia nie ma... :-D
Nie dość ,że śmiała ta teoria to chyba wysunieta zbyt wcześnie :)
Koleś który dawał mi za to głowę teraz chyba mi ją wyśle kurierem , ciekawe czy dojdzie przed świętami :)