Zobacz pełną wersję : Nikon D700 i wizjer kątowy
Czy ktoś z Was może mi pomoc?
Ostatnio kupiłem na Allegro wizjer kątowy ale w zestawie nie ma przejściówki umożliwiającej zamocowanie go na okularze D700.Dokupiłem adapter gwintowy DK-22 ale dalej nie mogę zamocowac tego do wziernika(nie ta srednica).Czy potrzeba do tego jeszcze pierścien pośredni okularu DK-11?
Może ktoś z Was wie jak mogę zamontowac wizjer kątowy na okragłym okularze d700?
Będę wdzięczny za podpowiedż
Pozdrawiam
tomczykd
23-06-2012, 11:52
Witam,
mam ten sam problem, bo wszystkie adaptery są prostokątne a nasz w D700 jest okrągły i ja oddaję zakupiony produkt. Niestety, trzeba będzie się zdecydować na droższy oryginalny.
A tego okulara nie da się wykręcić? Właśnie sprawdziłem, da się go przekręcić i poluzować. Co prawda nie chce wyjść, a nie chcę na siłę, do niczego mi to nie jest potrzebne, ale się upewnijcie, bo może to jakiś banał.
tomczykd
24-06-2012, 20:42
okular da się wyrkęcić bez problemu, tylko należy postępowac zgodnie z instrukcją. Ale nie spotkałem okulara okrągłego na który można nałożyć prostokątny adapter. Ale wcześniej czy później to zrobią.
To może sprostuję: aby odkręcić cokolwiek z wizjera, należy zasłonić soczewkę za pomocą tej dźwigienki po lewej. Dopiero wtedy się wszystko odblokowuje
.... Ale wcześniej czy później to zrobią.
Ciekawe czy już ktoś zrobił tą przejściówkę. :)
Bo mam taki sam problem. Od kilku dni mam D800 i chcę do niego zamontować
mój stary wizjer z wsuwanym prostokątnym mocowaniem. I nigdzie nie mogę
tego znaleźć. Będę musiał chyba sam sobie ten adapter zrobić. Trzeba będzie
kupić najtańszą muszlę lub adapter DK-18 i do tego zamocować prostokątną
płytkę.