Zobacz pełną wersję : D300 - problem z obracaniem zdjęć pionowych
slawczyk
06-12-2009, 17:33
Witam!
Mam problem z moją puszką bo nie obraca mi zdjęć zrobionych w pionie.
Od razu mówię, że nie jest to wina opcji obracania automatycznego, bo jest włączona.
Na moje oko będzie to coś z żyroskopem... :( Spotkał się ktoś z taką sytuacją??
PS: Zdjęcia zrobione w pionie na wyświetlaczu "leżą poziomo"
jackrabbit
06-12-2009, 17:37
sa dwie pozycje w menu, jedna do obracania na wyswietlaczu a druga do faktycznego obrocenia zdjecia, przynajmniej w dxx tak jest :)
slawczyk
06-12-2009, 17:38
sa dwie pozycje w menu, jedna do obracania na wyswietlaczu a druga do faktycznego obrocenia zdjecia, przynajmniej w dxx tak jest :)
Przewaliłem całe menu kilka razy, robiłem reset, nawet baterię wyciągnąłem na kilka minut i dalej nic... :(
jackrabbit
06-12-2009, 17:44
sorry zle doczytalem, czyli zarowno w body jak i na kompie zdjecia nie sa obrocone? jak tak to chyba ten czujnik
Witam!
Mam problem z moją puszką bo nie obraca mi zdjęć zrobionych w pionie.
Od razu mówię, że nie jest to wina opcji obracania automatycznego, bo jest włączona.
Na moje oko będzie to coś z żyroskopem... :( Spotkał się ktoś z taką sytuacją??
PS: Zdjęcia zrobione w pionie na wyświetlaczu "leżą poziomo"
Menu odtwarzania: obrót zdjęć pionowych - ON
Menu ustawień: automatyczny obrót zdjęć - ON
slawczyk
06-12-2009, 17:47
Menu odtwarzania: obrót zdjęć pionowych - ON
Menu ustawień: automatyczny obrót zdjęć - ON
Oczywiście tak ustawione i bez skutku.. :( Pewnie serwis...
Jest to możliwe, żeby się żyroskop zawiesił??
Jest to możliwe, żeby się żyroskop zawiesił??
No to w takim wypadku niestety serwis:(
nokinnikon
06-12-2009, 18:14
Jest to możliwe, żeby się żyroskop zawiesił?? Nie obraca jak wyświetla na wyświetlaczu po zrobieniu zdjęcia czy podczas kolejnego przeglądania ? W pierwszym przypadku jest to normalne. Obraca dopiero przy drugim wyświetleniu. Jeśli tego nie robi można mówić o uszkodzeniu.
slawczyk
06-12-2009, 21:21
No niestety przy przeglądaniu nie odwraca. trudno trzeba będzie na serwis zajrzeć... :(
Dzięki wszystkim za pomoc - EOT
nokinnikon
06-12-2009, 21:25
No niestety przy przeglądaniu nie odwraca. trudno trzeba będzie na serwis zajrzeć... :(
Dzięki wszystkim za pomoc - EOTA jeszcze, dzieje się tak z gripem czy bez bo to też może ma jakiś związek. Ale to tylko domysły bo nie mam gripa i nie mogę tego sprawdzić
Dzięki wszystkim za pomoc - EOT
A ja jestem pewny, że z korpusem jest wszystko OK.
Po zrobieniu zdjęcia na LCD pojawia się podgląd zdjęcia i wtedy jest nieobrócone, tak?
A weź po tym wejdź w tryb przeglądania zdjęć i jest już obrócone, zgadza sie?
nokinnikon
06-12-2009, 21:29
A ja jestem pewny, że z korpusem jest wszystko OK.
Po zrobieniu zdjęcia na LCD pojawia się podgląd zdjęcia i wtedy jest nieobrócone, tak?
A weź po tym wejdź w tryb przeglądania zdjęć i jest już obrócone, zgadza sie? O tym ja pisałem 2 posty wyżej
slawczyk
06-12-2009, 23:36
Dzieje się tak bez względu na to czy mam gripa czy nie.
Przemo - po zrobieniu zdjęcia w opcji automatycznego podglądu zdjęć normalnym jest, że nie obraca... Przy przeglądaniu zdjęć (drugi raz) również leżą w pionie. Wyjmę baterię na noc i zobaczę co się stanie....
nokinnikon
07-12-2009, 20:37
Dzieje się tak bez względu na to czy mam gripa czy nie.
Przemo - po zrobieniu zdjęcia w opcji automatycznego podglądu zdjęć normalnym jest, że nie obraca... Przy przeglądaniu zdjęć (drugi raz) również leżą w pionie. Wyjmę baterię na noc i zobaczę co się stanie....Pomogło ?
slawczyk
07-12-2009, 23:11
Sory, że dopiero teraz, ale nie miałem jak wcześniej. Ku mojemu zdziwieniu pomogło!!! :D Stary doby sposób z baterią. :)
Całe szczęście, bo jak przeczytałem ten tekst: "http://polishnikonservice.com/pl/aparaty/dxxx/114-reklamacja-d300-beata-j.html", to mnie aż ścięło!! :/
Ej no... weźcie nie róbcie jaj z tym serwisem :( Właśnie wróciłem z wieczornej wyprawy i przytrafiło mi się dokładnie to samo! Obydwie opcje miałem ustawione na ON a mimo wszystko zdjęcia się nie obracały :???: Zmartwiło mnie to ale miałem nadzieję że to przez zabawy ze zdalnym sterowaniem z poziomu PC pozmieniałem jakieś ustawienia... Teraz zrobiłem kilka fot na próbę - nic. Wyjąłem baterię - nic. Wirtualny horyzont działa. Wyjąłem ponownie baterię, potrzymałem chwilę w rękach by lekko rozgrzać, wkłada, cyk i... i odwróciło. Ale nie satysfakcjonuje mnie to skoro przy temperaturze +10 mają się takie jaja dziać w nowiutkim D300s :?
Ktoś jeszcze miał taką akcję? Co może być przyczyną?
slawczyk
08-12-2009, 17:05
Mój mi taki "dżołk" zrobił na weselu już miesiąc temu, ale w końcu mnie ruszyło żeby się za niego wziąć.. Na sali raczej zimno nie było. Odnośnie serwisu, to muszę wysłać N24-70 f2.8 IF ED bo mi się guma naciągnęła, ale za żadne skarby nie można się do nich dodzwonić!!! :evil: Na maile też nie odpisują... A nie mam ochoty z Krosna jechać do Wa-wy.
też mnie ta przypadłość spotkała - choć kupiłem body od forumowicza i zapewniał, że nie ma uszkodzeń, jednak ta wada jest.
jak na razie nic z tym nie robię, bo da się z tym żyć - ps, czy lr sam zrobi to przed wywołaniem z nefa, więc na razie mi to nie przeszkadza
jackrabbit
10-12-2009, 20:11
jak na razie nic z tym nie robię, bo da się z tym żyć - ps, czy lr sam zrobi to przed wywołaniem z nefa, więc na razie mi to nie przeszkadza
sam? :)
slawczyk
10-12-2009, 20:59
też mnie ta przypadłość spotkała - choć kupiłem body od forumowicza i zapewniał, że nie ma uszkodzeń, jednak ta wada jest.
Jak to sam sobie radzi? U mnie wszystko "leżało" poziomo. LR nie rozróżniał czy to ma być pion czy poziom. Na wyświetlaczu przy przeglądaniu zdjęć pionowe leżą na dłuższym boku??
Polsar74
10-12-2009, 21:33
Na moje oko będzie to coś z żyroskopem... :(
z czym !!! Ludzie ! Jaki żyroskop - co Wy wypisujecie ?!
Tam jest zwykły czujnik położenia - nic poza tym. Element który naprawdę ciężko uszkodzić - bo jest prosty jak konstrukcja cepa.
slawczyk
10-12-2009, 21:40
z czym !!! Ludzie ! Jaki żyroskop - co Wy wypisujecie ?!
Tam jest zwykły czujnik położenia - nic poza tym. Element który naprawdę ciężko uszkodzić - bo jest prosty jak konstrukcja cepa.
Słuchaj.. Ja nie rozbierałem swojej puszki, ale na jakimś forum (chyba Fotopolis) widziałem, że ktoś pisał o żyroskopie w aparacie, więc skojarzyłem...
Polsar74
11-12-2009, 09:26
Słuchaj.. Ja nie rozbierałem swojej puszki, ale na jakimś forum (chyba Fotopolis) widziałem, że ktoś pisał o żyroskopie w aparacie, więc skojarzyłem...
Zerknijcie sobie Wszyscy - co to jest ŻYROSKOP : http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BByroskop
taaaaak w wikipedii też można różne kwiatki wyczytać