Zobacz pełną wersję : Jaki LAB/papier - Warszawa
GreenToad
26-10-2006, 11:13
Witam
Piszę rozczarowany wynikami odbitek które ostatnio dostałem. Czy ktoś może polecić dobry lab w Warszawie? Oraz drugie pytanie - na jakim papierze najlepiej zamawiać odbitki (Kodak, Agfa, Fuji).
Ostatnio zrobiłem sporo odbitek w wilabie (JPG, bez konwersji profilu) i to co dostałem zakrawa na pomste. Znajomy zerknął na odbitki i nawet nie odwracając zdjecia ocenił - "Blee, kodak".
sokrates
26-10-2006, 14:13
jak z jpg to pewnie robisz z cyfry.... próbował bym na papierze Fuji. Ja robiąc analogiem bardzo cenie sobie taki układ: negatyw Kodak ProFoto lub Kodak Elite + papier Fuji.
Profilab na Dzikiej 4. Wysoka jakość usług plus profile ICC. Polecam.
http://www.profilab.pl/
Witam
Piszę rozczarowany wynikami odbitek które ostatnio dostałem. Czy ktoś może polecić dobry lab w Warszawie? Oraz drugie pytanie - na jakim papierze najlepiej zamawiać odbitki (Kodak, Agfa, Fuji).
Ostatnio zrobiłem sporo odbitek w wilabie (JPG, bez konwersji profilu) i to co dostałem zakrawa na pomste. Znajomy zerknął na odbitki i nawet nie odwracając zdjecia ocenił - "Blee, kodak".
ja wywołuje w relax foto na tyłach starego relaxu (przy empiku)
http://www.relax-foto.pl/
Jakość zdjęć jest OK, jeśli coś ci nie odpowiada to zrobią jeszcze raz, no i są czynni 24h na dobę (ostatnio panoramę 60x30 wywołali mi w 30 minut, co prawda o 3 w nocy ale zawsze ) ;)
Kiedyś robiłem sporo odbitek w Wilabie.
Od kiedy Agfa upadła i Wilab przeszedł na papier Kodaka już nie robię.
Odbitki były mocno zażółcone.
Potem przesiadłem się na Fuji i tak mi zostało.
Jestem zadowolony.
Robię w siedzibie Fujifilm, tylko że wysyłam netem.
bardzo cenie sobie taki układ: negatyw Kodak....papier Fuji.
A ja odwrotnie :)
rudyrysiek
27-11-2006, 12:17
Witajcie,
ja sam robię odbitki w Fotogeneracji na Targówku - znam chłopaków dobrze i powiem tak - maszyna stoi ta sama co w profilabie na dzikiej i za domami centrum (Noritsu 3202 - formaty do 30x90), czynne tez 7 dni w tygodniu, tyle że nie w nocy - to centrum handlowe jest wiec od bodajże 10 do 21. Jak nie mają dużego obciązenia to robią od ręki, i popatrzeć sobie można, powiedzieć że wolisz tak a nie inaczej, słowem - masz wpływ na to co robisz a nie zostawiasz płytkę i zastanawiasz się co odbierzesz ;))) a miałem tak kilka razy... jeszcze jedno - jak sie zaczniemy przychodzić i mówić że to z Forum to będą rabatki dla forumowiczów - już ja to załatwię - początkuący ale oddany forumowicz ;). Aaa - i wszystko robią na kodaku Supra Endura III wiec naprawdę profesjonalny papier a nie żadna kicha. Jakbyście mieli jakieś pytania dawajcie - bede starał się ich meczyć - a co...
lina do nich: www.fotogeneracja.pl - zaraz bedzie aktywne wysyłanie zdjęc netem - czyli wysyłasz i wpadasz po odbiór za 2 godzinki - sama wygoda...
rudyrysiek
27-11-2006, 12:18
no i najważniejsze - jakość ta sama a duuuużżżooo taniej niż w Profilabie...
GreenToad
27-11-2006, 12:30
Dzieki rudurysiek, zerkne jak bede mial kolejną partie fotek do zrobienia, bo nie powiem do targówka mi nie specjalnie po drodze :)
maroo, to co ja odebralem z wilabu jakis miesiac temu to taka żółć że boli jak na to patrzysz, a jeszcze porobilem sobie 15x21 wiec pare groszy u nich zostawilem, wiecej tego nie zrobie.
Słyszalem sporo dobrego o papierze fuji od czasu tego syfu ktory przynioslem z wilabu.
Dzieki rudurysiek, zerkne jak bede mial kolejną partie fotek do zrobienia, bo nie powiem do targówka mi nie specjalnie po drodze :)
maroo, to co ja odebralem z wilabu jakis miesiac temu to taka żółć że boli jak na to patrzysz, a jeszcze porobilem sobie 15x21 wiec pare groszy u nich zostawilem, wiecej tego nie zrobie.
Słyszalem sporo dobrego o papierze fuji od czasu tego syfu ktory przynioslem z wilabu.
Jeśli wyszły żółte to sprawdź na odwrocie odbitek jakie korekty zrobił laborant.
Co do Profilabu, to są drodzy. Ale jako jedyni w Warszawie mają Durst Lamda, to pierwsza zaleta, druga to ta że do wszystkich maszyn i papierów mają profile.
Mają też manitory skalibrowane sprzętowo ( mają niedługo wprowadzić usługę sprzętowego kalibrowania monitorów),
Napewno nie oszczędzają na wymianie odczynników do wywoływania. Nie używają też najtańszych papierów do naswietleń.
Witajcie,
ja sam robię odbitki w Fotogeneracji na Targówku - znam chłopaków dobrze i powiem tak - maszyna stoi ta sama co w profilabie na dzikiej i za domami centrum (Noritsu 3202 - formaty do 30x90), czynne tez 7 dni w tygodniu, tyle że nie w nocy - to centrum handlowe jest wiec od bodajże 10 do 21. Jak nie mają dużego obciązenia to robią od ręki, i popatrzeć sobie można, powiedzieć że wolisz tak a nie inaczej, słowem - masz wpływ na to co robisz a nie zostawiasz płytkę i zastanawiasz się co odbierzesz ;))) a miałem tak kilka razy... jeszcze jedno - jak sie zaczniemy przychodzić i mówić że to z Forum to będą rabatki dla forumowiczów - już ja to załatwię - początkuący ale oddany forumowicz ;). Aaa - i wszystko robią na kodaku Supra Endura III wiec naprawdę profesjonalny papier a nie żadna kicha. Jakbyście mieli jakieś pytania dawajcie - bede starał się ich meczyć - a co...
lina do nich: www.fotogeneracja.pl (http://www.fotogeneracja.pl) - zaraz bedzie aktywne wysyłanie zdjęc netem - czyli wysyłasz i wpadasz po odbiór za 2 godzinki - sama wygoda...
Witajcie
jestem ze sklepu Fotogeneracja w Warszawie - w CH Targówek sie mieścimy... wiem że w kwestii sprzedaży to na forum jest rulez HESJA - znany dość dobrze mojej skromnej osobie... wiec sie nie mieszam - ale jak by kto chciał zostawić swój stary sprzet w rozliczeniu to zapraszam gorąco... www.fotogeneracja.pl (http://www.fotogeneracja.pl/) - tam znajdziesz kontakty - ew. można pisac na liście. Wiec jak masz szafę analogów a po głowie chodzi Ci jakiś nowy sprzet to sie odezwij - sie jakoś dogadamy ;)))
Dziękujemy za info :)
Co do Profilabu, to są drodzy.(..) do wszystkich maszyn i papierów mają profile.
Ha. Czyli nazwa Profilab nie jest od 'profi, profesjonalny', tylko od 'Profile, Andrzej i Babcia' ;-)
rudyrysiek
27-11-2006, 13:30
Co do profili to jest tak że każdy papier ma swoje kanały - jak zakładasz do noritsu nową rolkę to ona robi testy i ustawia profile pod daną rolkę - nie całkowicie bo to jest zapisane w systemie i robi to człowiek z Noritsu ale chodzi o regulację pod konkretną rolkę bo wiadomo ze każdy papier ma swoją charakterystykę. Co zaś do sprzętowego kalibrowania monitorów - chce ktoś? :) skalibrować? nie ma problemu. W Profilabie jest drogo bo ma byc drogo (taki biznes), chemię w noritsu musisz wymieniać jak ci maszyna pokazuje bo jak nie wymienisz to się zatrzyma i nie ruszy dopóki tego nie zrobisz, a oszukiwanie nie warte bo ona jest warta z 500 tys. wiec to tak jakbyś próbował do Maybacha lac opał bo tańszy. Wiadomo są ludzie co robią na papierze kodaka i leją chemie fuji - bo tańsza - ale to własnie widać później na fotkach. Wiec chcę Wam powiedzieć że możecie robić sobie odbitki w jakości profilabu dużo taniej - tylko sie trzeba trochę przejechać - według mnie warto ;)
GreenToad
27-11-2006, 13:30
Jeśli wyszły żółte to sprawdź na odwrocie odbitek jakie korekty zrobił laborant.
Co do Profilabu, to są drodzy. Ale jako jedyni w Warszawie mają Durst Lamda, to pierwsza zaleta, druga to ta że do wszystkich maszyn i papierów mają profile.
Mają też manitory skalibrowane sprzętowo ( mają niedługo wprowadzić usługę sprzętowego kalibrowania monitorów),
Napewno nie oszczędzają na wymianie odczynników do wywoływania. Nie używają też najtańszych papierów do naswietleń.
Na odwrocie odbitej widze tylko cos takiego:
003 www.wilab.pl DSC_7316.JPG NNNNNNNN
16/10/06 11:07
zdjecia wygladaja tak ze żółty jest blady ale jest jego zdecydowanie za dużo, tak jakby kiepskie nasycenie żółtego było korygowane ogólnym przesunięciem całości w kierunku żółci. Mam jedno zdjecie robione w śietle zachodzącego słońca które na odbitce wygląda jak sprana sepia!
rudyrysiek, to jeszcze powiedz ile upustu dla forumowiczów, i będzie git :)
Bo ceny ze strony nie powalają na kolana :) Nie ma ceny na 25x38.. nie robicie takich? Jak się zalogować do sklepu ? :)
Na odwrocie odbitej widze tylko cos takiego:
003 www.wilab.pl (http://www.wilab.pl) DSC_7316.JPG NNNNNNNN
16/10/06 11:07
zdjecia wygladaja tak ze żółty jest blady ale jest jego zdecydowanie za dużo, tak jakby kiepskie nasycenie żółtego było korygowane ogólnym przesunięciem całości w kierunku żółci. Mam jedno zdjecie robione w śietle zachodzącego słońca które na odbitce wygląda jak sprana sepia!
Takie symbole oznaczają że fotki są bez ingerencji ze strony laboranta. Musisz sobie sobie poprawnie skalibrowac monitor, albo prosić o korekcję, ale wówczas zdjęcia będa takie jak chciałby laborant, a nie Ty.
Spróbuj prawidłowo skalibrowac monitor. Po każdej kalibracji na oko zrób odbitkę próbną bez korekcji i porównaj z fotkami na monitorze. Jeśli nie masz możliwości kalibracji sprzętowej to praktycznie jedyna mozliwośc , że by sobie jako tako ustawić monitor.
Cykl ustawiania monitora i odbitek próbnych w celach porównawczych to jedna ze skutecznych metod ustawienia monitora, ale też trochę czasochłonna.
GreenToad
27-11-2006, 13:50
Monitor w laptopie mam podkalibrowany przy pomocy adobe gamma, w domu mam na komp z kartą matroxa i monitor philipsa CRT ustawiony na tryb kolorów sRGB. Pozatym zdjecia byly bez edycji na komputerze, prosto z aparatu.
No własnie prosto z aparatu. Nie wiem czy inni się zgodzą ze mną, ale wg mnie fotki bezpośrednio z aparatu nie bardzo nadają się do robienia z nich odbitek.
A co do adobe gamma, ten program nie bardzo nadaje się ustawiania LCD.
no i najważniejsze - jakość ta sama a duuuużżżooo taniej niż w Profilabie...
taniej nie znaczy tanio
http://www.lab-net.pl/odbitki-cyfrowe-cennik/
Od dłuzszego czasu robię tu 30x45. Jakościowo bez zarzutu. Jak by się ktoś pytał - chłopaków tam nie znam :)
Często potrzebuję odbitek 60x90, 70x105 nie mówiąc już o nietypowych rozmiarach np. 120x300cm. Odbitki nie wydruk. Czy wasze laby zrealizują takie zamówienie? nie sądzę.
Często potrzebuję odbitek 60x90, 70x105 nie mówiąc już o nietypowych rozmiarach np. 120x300cm. Odbitki nie wydruk. Czy wasze laby zrealizują takie zamówienie? nie sądzę.
Na Dzikiej też bardzo często bywam z powodu Durst Lambda.
Na Dzikiej też bardzo często bywam z powodu Durst Lambda.
No właśnie. Odkąd pierwszy raz zrobiłem z tego odbitki, to do dzisiaj robię tylko na tym urządzeniu. Przerobiłem różne urządzenia, ale to jest bezkonkurencyjne. Tylko dlaczego w Polsce ponoć tylko dwie firmy mają ten sprzęt? (druga w Poznaniu)
A ja tak zapytam przy okazji - jaka jest, według Was, minimalna wielkość w pikselach obrazka, który potem można odbić 60x90 cm w zadowalającej jakości?
A ja tak zapytam przy okazji - jaka jest, według Was...
pebees z 6mln (D70) z dobrym szkłem zadawalające/bardzo dobre efekty.
Ja w tym wypadku nie eksperymentuję (ze względów finansowych), tylko robię 16-bitowego tifa w 400 dpi :shock: .Trochę taki tif waży
Interpolacja w PS raz a dobrze.
Przy takich powiększeniach każdą niedoskonałość techniczną widać jak na dłoni.
Wini ... bardzo dobre efekty z pełnych 6 mln pikselków. Rozumiem. Dobrze, a teraz powiedz mi, po co robisz 16-bitowego tiffa w 400 dpi (jak się to ma do do 'po prostu ściągam rawa, wywołuję i zapisuję jako jpg'), oraz o co chodzi z tą interpolacją (zwiększasz w jakiś sposób ilość punktów? jeśli tak to do ilu?).
Jeszcze wrócę do tego zażółcania zdjęć. W labie, w którym kilka lat robiłem odbitki, do czasu padu AGFY, wszystko było OK. Jak AGFA padła, to zaczęli stosować różne papiery, inną chemię i wszystko zaczęło być zażółcone. Zaniosłem im wtedy test kolorów dla monitora, zrobili odbitkę bez korekt i wyszło, że na kalibrowanym monitorze jest OK, ale na papierze istnieje już głównie żółć. Zostawiłem im te pliki, bo wyrazili chęć pokazania serwisantom. Jak przyjechał serwis to stwierdzili, że nic się nie da zrobić, bo AGFY nie ma, profili do tego na czym robią też nie ma. A jak powiedzieli, że większości klientów taka zmiana nie przeszkadza, to na tym zakończyła się kilkuletnia owocna współpraca.
pebees z 6mln (D70) z dobrym szkłem zadawalające/bardzo dobre efekty.
Ja w tym wypadku nie eksperymentuję (ze względów finansowych), tylko robię 16-bitowego tifa w 400 dpi :shock: .Trochę taki tif waży
Interpolacja w PS raz a dobrze.
Przy takich powiększeniach każdą niedoskonałość techniczną widać jak na dłoni.
16-bitowy TiFF, nie ma sensu Wini, ponieważ te maszyny naświetlają 8-bitów na kanał. Jak oddasz plik 16-bitowy, to laborant i tak zrobi z niego najpierw plik 8-bitowy. Mnie kiedyś uprzedzono, żebym nie przynosił 16-bit. I plik mniej waży i zaoszczędzisz pracy laborantowi, któremu i tak nikt nie zapłaci za fatygę.
Jeśli fotki są technicznie dobrze wykonane to z 6mpix nawet przy 200dpi jakość jest świetna przy dużych formatach.
freefly, Wini i inni :) odpowiedzcie mi więc na takie pytanie - czy jeśli mam jpega, i oddaję go u siebie do labu (akurat frontier jakiś), proszę bez korekty, i wszystko mi odpowiada, to czy z czystym sumieniem i bez obaw mogę pójść/wysłać ten plik np. do tych waszych labów, poprosić o odbitkę 60x90 i będzie ona kolorystycznie taka sama? Dodatkowe info - w moim labie twierdzą, że przy instalacji laba kalibrowano im wszystkie urządzenia, i robi się to co jakiś czas przy przeglądach (może to za mało? :D)
freefly, Wini i inni :) odpowiedzcie mi więc na takie pytanie - czy jeśli mam jpega, i oddaję go u siebie do labu (akurat frontier jakiś), proszę bez korekty, i wszystko mi odpowiada, to czy z czystym sumieniem i bez obaw mogę pójść/wysłać ten plik np. do tych waszych labów, poprosić o odbitkę 60x90 i będzie ona kolorystycznie taka sama? Dodatkowe info - w moim labie twierdzą, że przy instalacji laba kalibrowano im wszystkie urządzenia, i robi się to co jakiś czas przy przeglądach (może to za mało? :D)
Jeśli bez korekty wychodzą takie, jakie Ci odpowiadają, to wystarczy, że przekonwertujesz fotkę do profilu ICC na Durst Lamda (profile do pobrania na stronie Profilabu). Musisz też odpowiednio zinterpolować fotkę w PS do rozmiaru 60x90cm i zmienić z 300dpi na 200dpi lub 400dpi (za 400dpi liczą sobie drożej, maszyna dłużej naświetla).
Co do wysłania plików drogą elektroniczną, to będzie problem. Nie przyjmują tak dużych plików.
Małe formaty owszem.
Jeśli bez korekty wychodzą takie, jakie Ci odpowiadają, to wystarczy, że przekonwertujesz fotkę do profilu ICC na Durst Lamda (profile do pobrania na stronie Profilabu).
No ... to czemu, jeśli jest dobrze, to muszę to konwertować do jakiegośtam profilu? Oni muszą dostać konkretny, zrobiony, gotowy plik? Nie mogą oni tego przekonwertować?
Musisz też odpowiednio zinterpolować fotkę w PS do rozmiaru 60x90cm i zmienić z 300dpi na 200dpi lub 400dpi (za 400dpi liczą sobie drożej, maszyna dłużej naświetla).
Nie mam PS, niestety. Naprawdę też nie mogę zrozumieć (wiem, matoł jestem :D), o jakie 300dpi, 200dpi czy 400 dpi chodzi. Czy to znaczy, że jeśli mam uzyskać te 200 dpi dla nich, dla odbitki 90x60 cm, to mam dać wynikowy plik o wymiarach około 7000 na 4800 punktów?
A może mógłbyś (albo ktoś inny) wystawić trzy pliki - jeden (tiff czy inny jpg) mały, oryginalny 3000x2000 punktów, drugi 'ziterpolowany' i trzeci 'ziterpolowany i z profilem'? Zobaczyłbym naocznie o co chodzi :)
Co do wysłania plików drogą elektroniczną, to będzie problem. Nie przyjmują tak dużych plików.
Małe formaty owszem.
Ech, no to nieładnie :) Pocztą wyślę płytę, jakby coś :)
Nie musisz konwertować, ale za konwersję do profilu maszyny Profilab liczy sobie opłatę. Bez konkretnego profilu na konkretną maszynę kolory mogą się rozjechać i fotka nie będzie spełniała Twoich oczekiwań.
Twój aparat zapisuje fotki 300dpi. A urządzenie robi w 200dpi lub 400dpi (za 400dpi też jest większa opłata)
Zasada jest taka, że czym większy format tym mniejszą rozdzielczość się stosuje (oszukanie naszego oka, na podstawie ilości lini na cal które rozróżnia ludzkie oko) . Bardzo dużych fotek nie ogląda się z nosem przy samym zdjęciu, ale co je Ci piszę o tym jak to wiesz. 200dpi dla takiego formatu jest zupełnie wystarczający.
Jeśli fotka z aparatu ma 3008x2000pikseli przy 300dpi to fizyczny rozmiar dokumentu wynosi 25,47x16,93cm i waży 2,5MB, to po interpolacji do rozmiaru 90x60cm przy 200dpi wielkość obrazka w pikselach będzie 7087x4712 i ważył będzie 10,5 MB, a przy 400dpi 14173x9424 pikseli waga wyniesie 33,2 MB. Waga pliku jest oczywiści dla JPG-a. Dla TIFFA przy 200dpi to będzie już ok.200MB.
Pytanie jak i gdzie zamieścić Ci takiego przykłady w tych rozmiarach? I rozumiesz juz pewnie dlaczego takich fotek nie przyjmują drogą elektroniczną.:lol:
Możesz wysłać fotki takie jakie wychodzą z aparatu, a laborant je przygotuje do takiego powiększenia, ala za godzinę grafika trzeba zapłacić 75PLN.
Dlatego lepiej samemu wszystko przygotować. Jesli sam wszystko przygotujesz i dasz zlecenie a fotki nie wyjdą tak jak chciałeś, to nie ma reklamacji. Tak przygotowałeś, takie wyszły.
Ja sam przygotowuje, i ani razu nie było wpadki z mojej strony, ani też ze strony Profilabu.
freefly Czytam sobie ten ich dokument o profilowaniu, i nie wiem w końcu o co chodzi kurcze.. Bo piszą: "Oznacza to, e Twój monitor nie jest skalibrowany i mimo wszystkich wczeniejszych zabiegów, międzyprojektem a efektem końcowym zaistnieje różnica kolorystyczna. Na szczęście w większości wypadków - o ile Twój monitor nie jest ju zużyty - wystarcza pozostawienie na nim ustawień fabrycznych." Wynika z tego, że monitorów nie trzeba kalibrować. Dalej nowu piszą, w takiej tabelce, że np. dla tego Durst Lambda pliki mają być zapisane w przestrzeni RGB i jpg lub tiff, a wtedy "nie wymagają dodatkowych - płatnych operacji.'.
Z tego mi wynika, że jeśli z tego, co mi się podoba, zrobię po prostu jpg o wielkości te 7000 x 4700 punktów, to wszystko powinno być ok.
Inaczej zapytam - jak w takim razie na własnym monitorze zobaczyć, czy się dobrze to wszystko skonwertowało, oprofilowało itd? I czy się to w ogóle da zrobić bez PS-a?
Pliki 10 mega to mógłbyś wystawić, na pewno znalazłbyś miejsce ;-)
Trzeba kalibrować, ale jako punkt wyjściowy wybrać oryginalny ICC danego monitora dostarczone przez producenta lub sciągnąć sobie ze strony. Jak monitor jest poprawnie skalibrowany to w profilach ICC np. PS powinien się wśród innych profili pojawić profil Twojego monitora.
Kurcze to jest trochę zawiłe i ciężko sie o tym rozpisywać.
Jak będę wybieral sie do Płocka to dam znać. Bywam tam czasami.
Zrób doświadczenie:
Przekonwertuj jakąś fotkę do jakiegoś profilu z durst lambda, zapisz z tym profilem i zobacz podgląd miniaturki w jakiejś przegladarce. Zobaczysz co się stanie z kolorami.
Przetestuję w wolnej chwili :) Tylko muszę 'poszukać' PS-a ;-)
Dzięki za chęci i cierpliwość :)
Ja sam przygotowuje, i ani razu nie było wpadki z mojej strony, ani też ze strony Profilabu.
To i ja potwierdzę.
A 16 bitowy tif ~ 700 MB :shock: . I na co ja tak robiłem? Przyjmowali bez zmrużenia oka.
peebes potrenuj na mniejszych formatach. Może któryś forumowicz podsunie program do interpolacji? Ja do tego używam tylko PS, próbowałem NC, ale w tym zagadnieniu sobie go odpuściłem.
Poczytaj na stronach labów o przygotowaniu plików. Tam wszystko wyjaśnione. (wszystko?. Przesadziłem oczywiście)
Bo rozumiem że np. http://helion.pl/ksiazki/obrcy3.htm to masz w małym palcu.
Acha. A teraz ciekawostka - w sumie zdaje się w profilabie, ale okrężną drogą :? ciekawe ceny:
http://www.labfoto.pl/
Z tym odpuszczeniem NC to chyba zrobiłeś niezbyt sensownie. NC ma dostep do wartości z poszczególnych sensorów marycy i moim zdaniem czterokrotne zwiększenie ilości pikseli oferowane przez NC, wychodzi całkiem nieźle. PS (i inne progamy działajace na JPEGach i TIFFach) muszą to niestety robić na podstawie pikseli już wcześniej interpolowanych, czyli pikseli z częściowo "zakałamanym" kolorem. Z D200 w NC można bez problemu dostać przyzwoitej jakości format do 650x970 mm przy 200dpi. Oczywiście jako materiał do dalszej obróbki.
Z tym odpuszczeniem NC to chyba zrobiłeś niezbyt sensownie....
To ciekawe. Będę musiał powalczyć. Klawiszologia w NC mnie zniechęciła.
To i ja potwierdzę.
A 16 bitowy tif ~ 700 MB :shock: . I na co ja tak robiłem? Przyjmowali bez zmrużenia oka.
peebes potrenuj na mniejszych formatach. Może któryś forumowicz podsunie program do interpolacji? Ja do tego używam tylko PS, próbowałem NC, ale w tym zagadnieniu sobie go odpuściłem.
Poczytaj na stronach labów o przygotowaniu plików. Tam wszystko wyjaśnione. (wszystko?. Przesadziłem oczywiście)
Acha. A teraz ciekawostka - w sumie zdaje się w profilabie, ale okrężną drogą :? ciekawe ceny:
Wg. mnie wygodniej jest obrobić fotkę w oryginalnym rozmiarze, a dopiero na końcu poddać interpolacji. Ile trzeba mieć RAM-u w kompie, żeby żeby obrabiać obrazki kilkuset megowe, nie wspominając już o pracy z warstwami przy tak dużej wadze plików. Chryste, plik 200MB plus np. trzy warstwy w PS to 800MB. Kiedyś zrobiłem porównania i na odbitkach naprawdę nie widać różnicy czy fotki były interpolowane przed obróbką, czy też po.
Wg. mnie wygodniej jest obrobić fotkę w oryginalnym rozmiarze, a dopiero na końcu poddać interpolacji.
Ale chyba nikt nie napisał, że robi inaczej. Ja USM w tej czy innej formie robię po interpolacji.
peebes potrenuj na mniejszych formatach.
Do 25x38 wszystko jest ok, gdy robię w gimpie/ufraw. A większych formatów u mnie na wsi nie robią. Więc.. jak już spaprać, to wielkie :)
Książki tej nie czytałem, ani żadnej innej na ten temat :) Może już czas.. tylko po co, jeśli mnie tu wszystko zadowala ? :) Podejrzewam, że gdybym tylko zinterpolowanego w górę pliczka posłał bez profili icc do tego profilabu, pewnie też by było dobrze :) Ale nie mam jak tego sprawdzić, ech ..
Hmm.. ciekawe bo co? U mnie na wsi takie ceny są normalne.. :)
Hmm.. ciekawe bo co? U mnie na wsi takie ceny są normalne.. :)
70x100 za 59,99? Do odbioru np. w Profilabie?
Wini a nie, spojrzałem tylko na 'zdjęcia', nie przeglądałem do samego końca ;-)
Powiedzcie mi jeszcze, czy te Dursty Lambdy i inne Epsilony to naświetlają na zwykłym, typowym (tylko dużym) papierze fotograficznym? Bo z tego co zrozumialem, to tak.