Zobacz pełną wersję : Potwierdzenie ostrości
Mam znajomego fanatyka M42. Zawsze chwalił sobie te obiektywy, z uwagi na ich małe koszta i dobre wykonanie. Chciałem się pobawić takimi stałkami, może nie tyle M42, co np. MF 50mm 1.8, tylko zastanawiam się, czy dam sobie radę z ostrzeniem przy małej głębi. W Alfie znajomego jest możliwość ustawienia podglądu głębi ostrości, ale ja w swojej D90 takiej opcji nie znalazłem. Jak przełączam na tryb manualny, to zawsze po wciśnięciu spustu świeci mi się pole autofocusa. Co trzeba zrobić, by takie potwierdzenie w D90 uzyskać?
Co trzeba zrobić, by takie potwierdzenie w D90 uzyskać?
Spojrzeć w wizjer i znaleźć po lewej stronie > o < Gdy zobaczysz to o znaczy, że ostrość złapana.
Powinieneś dać radę złapać ostrość.
Szybszy26
06-12-2009, 14:54
Z tego co mi wiadomo D90 nie ma opcji potwierdzania ostrości z manualnymi obiektywami. Mogę się mylić.
mylisz sie i zle Ci wiadomo.
D90 ma potwierdzenie ostrosci z manualnymi obiektywami.
cheyenne
06-12-2009, 15:01
z d90 nie działa pomiar światła :(
Super, dzięki chłopaki! :)
W D90 manualnie ostrość jest ustawić dość trudno. Mała kropeczka "o" często przelatuje mi przez palce. Powiem szczerze że w d60 było to lepiej rozwiązane, bo było coś w postaci drabinki (coś jak drabinka od pomiaru światła) na której widziałeś mniej więcej ile ci brakuje (do środka) do perfekcji. Może to u mnie kwestia przyzwyczajenia.
z d90 nie działa pomiar światła :(
chyba wszyscy ozłocili by osobę, która potrafiłaby grzebnąć soft i odblokować tą funkcję :mrgreen:
jacekplacek
07-12-2009, 18:05
w d60 to drabinka byla chyba dla obiektywow z procesorem ?
w d60 to drabinka byla chyba dla obiektywow z procesorem ?
też mi się tak wydaje. Podobnie zresztą jak D50.
chyba wszyscy ozłocili by osobę, która potrafiłaby grzebnąć soft i odblokować tą funkcję :mrgreen:
Nie ma takiej możliwości. To nie kwestia softu tylko mechaniki.
Nie ma takiej możliwości. To nie kwestia softu tylko mechaniki.
Wszystko wskazuje na to, że to jednak kwestia softu :)
Co nie zmienia faktu, że tzw. reverse engineering to nie łatwa sprawa. I taniej pewnie jest kupić wyższy model Nikona po prostu.
szymonvader
08-12-2009, 00:49
Wszystko wskazuje na to, że to jednak kwestia softu :)
Co nie zmienia faktu, że tzw. reverse engineering to nie łatwa sprawa. I taniej pewnie jest kupić wyższy model Nikona po prostu.
moze nie tyle taniej kupic a latwiej sprzedacnikonowi:) po co kupowac wyzej gdyby ladowali wszystko w modele nizsze(np matryce):) mysle ze z czasem ktos to zalatwi:) poczekamy
mysle ze z czasem ktos to zalatwi:) poczekamy
Zanim ktoś to załatwi to wcześniej uzbiera na D3s ;)
To tylko i wyłącznie kwestia softu bo jak włączysz sobie animację przysłony i czasu (jest taki bajer D60) to po założeniu M42 pokazuje drabinkę czasu która reaguje na przymknięcie obiktywu więc fizycznie mierzy światło.
nonameuser1
08-12-2009, 11:16
W D90 manualnie ostrość jest ustawić dość trudno. Mała kropeczka "o" często przelatuje mi przez palce. Powiem szczerze że w d60 było to lepiej rozwiązane, bo było coś w postaci drabinki (coś jak drabinka od pomiaru światła) na której widziałeś mniej więcej ile ci brakuje (do środka) do perfekcji. Może to u mnie kwestia przyzwyczajenia.
Takie cos jest tylko w obiektywach z procesorem, jak zalozysz M42 albo cos bez stykow to i tak Ci tej drabinki nie wyswietli. Wlacz sobie w D90 manual focus w obiektywie z prockiem to tez Ci taka drabinke pokaze.
Albo mi się zdaje, albo mówimy o 2 różnych pomiarach. Co ma wspólnego ekspozycja (pomiar światła) z pomiarem ostrości? Drabinka w D90 pokazuje się fakt, ale dotyczy pomiaru światła, a nie ostrości (instrukcja :) ) i nie ma nic wspólnego z trybem auto/manual focus w obiektywach z prockiem.
d90 ma podgląd głębi ostrości, instrukcja s. 82.
Celeborn
09-12-2009, 21:16
ja zainwestowałem w matówkę z rastrem. Chyba jest to najlepsze rozwiązanie.
wasilewk
09-12-2009, 21:40
ja zainwestowałem w matówkę z rastrem. Chyba jest to najlepsze rozwiązanie.
A jaką korektę expozycji wprowadziłeś dla poprawnego naświetlenia ?
Czy AF nie ucierpiał na tym ?
Pzdr.
Celeborn
09-12-2009, 21:45
A jaką korektę expozycji wprowadziłeś dla poprawnego naświetlenia ?
Czy AF nie ucierpiał na tym ?
Pzdr.
pytania o AF nie rozumiem, a co do korekty ekspozycji to zależy chyba od zastanych warunków, wydaje mi się ze nie da się tak z automatu ustawić, chyba że się mylę to mnie poprawcie.
wasilewk
09-12-2009, 21:51
pytania o AF nie rozumiem,
Firma Nikon twierdzi, że rodzaj matówki ma wpływ na jakość pomiaru ostrości w AF.
a co do korekty ekspozycji to zależy chyba od zastanych warunków, wydaje mi się ze nie da się tak z automatu ustawić, chyba że się mylę to mnie poprawcie.
Firma Nikon twierdzi, że rodzaj matówki ma wpływ na jakość pomiaru expozycji - przeważnie inne matówki osłabiają (o jakąś stałą wartość) pomiar expozycji.
Wg mnie wszystko jest możliwe, ale zależy za jaką cenę. Ja się przymierzałem do wymiany matówki w D700 i... ...niestety zrezygnowałem, gdyż przekłamania pomiaru ekspozycji mogłyby być różne w różnych warunkach. Jeśli do tego AF miałby bardziej szwankować (w tej chwili jakieś 2-3% zdjęć jest 'nietrafionych'), to jest to dla mnie zbyt duża cena - tym bardziej, że tylko dla manuala. Obecne dobre szkła (i drogie niestety) nie muszą pracować w manualu, więc mikroraster miałby rzadkie zastosowanie. Jednak jeśli się już muszę skusić na manuala, to przeważnie dotyczy to makro - a do tego mogę użyć live view.
Pzdr.
Celeborn
09-12-2009, 23:14
więc ja nic takiego nie zauważyłem.
dobra to mi namieszaliście, co odpowiada za poprawny af w lustrzance, powiedzmy mojej D80, dlaczego matówka niby miała by mieć na to wpływ.
witam wszystkich
podłączę się pod wątek, żeby nie mieszać...
zastanawiam się nad przejściem do systemu nikona, za sprawą d90 ;)
mam obiektyw carl zeiss jena Sonnar 180mm 2.8, to jest obiektyw na p-sixa z fabryczną przejściówką na m42. Przewerowałem pare wątków i zauwazyłem że patent z adapterem p6>nikon jest dobry bo na m42 są jakieś problemy. Rozumiem że rozwiązanie z adapterem p6>nikon jest wygodniejsze niż z m42>nikon?
I teraz mam pytanie do posiadaczy tych adapterów p-six, solidne jest to rozwiazanie, ten adapter to jakis plastik czy jakiś miękki metal? Pytam bo ten sonar waży sporo, moze z 1,5 kg i to nie może wisiec na plastiku
I teraz najważniejsze - czy będzie potwierdzenie ostrości?
Doczytałem się że pomiar światła nie teges ale to dla mnie nie aż tak ogromny problem.
z góry dzięki za pomoc :)
Potwierdzanie ostrości działa w Nikonach z każdym obiektywem.
Potwierdzanie ostrości działa w Nikonach z każdym obiektywem.
jest w wizjerze jakaś informacja, tak?
Karbulot
29-05-2010, 22:40
Zapala się takie zielone kółeczko z lewej strony na dole.
no i super :)
a jak z tym adapterem p-six na nikona, plastik czy metal?
Dante_85
29-05-2010, 23:05
a co sądzicie o takim wynalazku http://allegro.pl/show_item.php?item=1056851991
Ktos, kto to pisał nie ma pojęcia co sprzedaje. Opis jest zerżnięty z Canona, który nie ma potwierdzenia ostrości. W Nikonie nie ma tego problemu.
Ten chip załatwia natomiast pomiar światła w niższych modelach Nikona (wszystkie dwu i czterocyfrowe). Nie pakowałbym się jednak w adapter z soczewką. Więle obiektywów można zmusić do ostrzenia na nieskończoność bez soczewki.
Zapala się takie zielone kółeczko z lewej strony na dole.
Czemu wszyscy zawsze pisza o zielonym? Ja mam zolte. Tak ma byc, czy mam jakis dziwny model?
Karbulot
30-05-2010, 11:42
Może im zabrakło zielonych diód?
No, chyba że jesteś daltonistą ;) .
Dante_85
30-05-2010, 14:29
to powiedz mi jak zmusić heliosa 44m do ostrzenia w nieskończoność z przejściówka bez soczewki
a a propos tego adaptera przecież tą soczewkę można wymontować i masz wtedy pomiar światła
Wykręcić tylną grupę soczewek. Jest kilka wątków na ten temat w dziale optyka.
Płacić 250 zł za pomiar światła w obiektywie za 50zł? Za tyle kupisz Nikkora 50/1.8
Może im zabrakło zielonych diód?
No, chyba że jesteś daltonistą ;) .
Nie zeby mi to jakos przeszkadzlo, bo dziala jak ma dzialac, ale z ciekawosci pytam;]
wasilewk
30-05-2010, 21:02
no i super :)
a jak z tym adapterem p-six na nikona, plastik czy metal?
metal
Nie mogę nigdzie znaleźć informacji na ten temat a mnie nurtuje to pytanie: czy w f70 bede mial potwierdzenie ostrości? Bo rozumiem ze w d7000 tak. Od jakiego modelu jest ten bajer?