PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa+Beauty Dish

TeoBajkovic
06-12-2009, 01:51
Jaka lampa najlepiej sprawdza sie z nakładką beauty dish..?
Nie przesadzajmy oczywiscie cenowo.
Prosze o sugestie.

Bonzo
06-12-2009, 02:05
każda która posiada mocowanie Bowens ;) moc,producent nie ma tu znaczenia.

pinokio
06-12-2009, 02:56
No to juz wiesz wszystko ;)

Luźna gumka
06-12-2009, 14:18
Pytanie bardzo dziwne, jeżeli chodzi o mnie. Bardzo nie precyzyjne i enigmatyczne.

Musisz je dopercyzować zawierając w pytaniu wiadomości: jaka ma być wielkość Bauty Disha? gdzie będzie wykorzystywana ta nakładka - studio (jaka wielkość studia i jakie możliwości odstawienia lampy?), plener?, do jakiego typu fotografii ma być wykorzystywana - portret (tutaj także by trzeba doprecyzować jaki? portret legitymacyjny, cała postać, itd.).

TeoBajkovic
06-12-2009, 15:28
myslałem o takim o srednicy 50cm albo 70cm ale pewnie bedzie za duzy, chce go uzywać w studio i moze z czasem w plenerze, zdjecia portretowe i całej sylwetki.

Luźna gumka
06-12-2009, 16:21
Na jakiej powierzchni studia i jaka jest możliwość odstawienia lampy?

Ja osobiście mam Beauty Disha 70 cm i jestem nim zachwycony. Problemem się staje możliwość odstawienia lampy z nasadką. Chociażby wczoraj. Lampę mogłem odstawić maksymalnie na jakieś 4-5 metrów od modelki i ledwo chwytałem światłem siedzącą postać na kanapie (Beauty z plasterm miodu) i dzięki temu mam nieco niedoświetlone nogi. BD podłączony był pod 200 Ws pracujący chyba na pełnej mocy, uzyskałem chyba przy tym przesłonę 6.3.

Też ważne jest pytanie, jaki efekt chcesz mieć na zdjęciu. Bo ja np. bardzo lubię swojego BD podpinać pod plaster miodu i uzyskiwać bardzo kierunkowe światło, a taki efekt wymaga niestety mocnejszej lampy bo plaster miodu zabiera sporo światła.

TeoBajkovic
06-12-2009, 20:21
mozliwosc odstawienia lampy to jakies 3-3,5m od modelki bo studio na prawde małe, kombinuje nawet z wywaleniem tła i wymalowaniem scian na szaro, podłoge moze sypniemy w jakis ciekawy wzór paneli.

Jacek_Z
06-12-2009, 21:11
Jaka lampa najlepiej sprawdza sie z nakładką beauty dish..?

Pytanie bardzo dziwne, jeżeli chodzi o mnie. Bardzo nie precyzyjne i enigmatyczne.
Delikatnie mówiąc. Zupełnie nie wiadomo o co biega.

Problem leży w tym, że ludzie zupełnie nie wiedzą co chca kupić. I pytają. Sęk w tym, że dla kogoś kto siedzi w studiu ich pytania brzmią jak "czy kupić obiektyw szerokokątny czy teleobiektyw?". Bez doprecyzowania to to jest idiotyczne pytanie.
By zadać pytanie z sensem należy mieć już jakąś wiedzę. Większą niż to, że coś istnieje.