PDA

Zobacz pełną wersję : jakie oświetlenie

bazej
05-12-2009, 17:13
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem jakiegoś dodatkowego oświetlenia (lampy softboxy statywy itd). Mam do dyspozycji 1000zł (musiałby być to sprzęt nowy, ponieważ w grę wchodzą tylko raty). Póki co robię zdjęcia w plenerze także dobrze gdyby to był sprzęt przenośny (są to zdjęcia w różnych budynkach, przy jakiś ścianach, podczas wystaw motoryzacyjnych zlotów itd. ). Nie jest wykluczone, że kiedy kupie jakieś oświetlenie to w grę będą też wchodziły zdjęcia studyjne tak na szybko tzn rozkładam sprzęt na szybko w pokoju a po zdjęciach zwijam. Co byście mi polecili? Czy musiałbym jeszcze dołożyć? Przy pomocy jakich urządzeń można otrzymać fajne miękkie światło i co najbardziej mi pomoże przy takich zdjęciach.

mmmak
05-12-2009, 19:36
wez se chłopie poczytaj klika tematów podspodem bo to juz nudne jest odpowiadac ciagle na dokładnei te same pytania

bazej
05-12-2009, 19:44
czytałem i troszke wiem, ale zaden tak do końca nie opisuje mojej sytuacji

mmmak
05-12-2009, 19:51
uniwersalne i szybko rozkladane to lampy systemowe + parasolki

miekkie swiatło mozna uzyskac przy pomocy parasolki, disha, softboxa

przenosne lampy to np quantumy z baterypackiem

cen spobie poszukaj sam w zaleznosci co wybierzesz

Innervoice
05-12-2009, 19:53
Jak masz 1000 zł do dyspozycji, to starczy na; http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1409&lang=pl&curr=PLN
Tak naprawdę 1000zł to same modyfikatory do lamp.

bazej
05-12-2009, 20:06
Innervoice lampa wizualnie fajna;) ale powiedz mi jaka jest jakość tej lampy i czy jest dosyć gdyobym rozwiązaniem, ponieważ widzę, że jest z akumulatorem. to dobre rozwiązanie w plener, ale aby uzyskać dobre efekty co musiałbym jeszcze dokupić i ile by to kosztowało? Mam na myśli statyw softbox itp. I jeszcze kwestia dostępności i cen tych gadżetów. Interesuję mnie również trwałość tej lampy. Nie miałem jeszcze do czynienia z takim sprzętem i nie wiem czy coś takiego ulega przepaleniu czy innym uszkodzeniom. No i kwestia sterowania taką lampą jako to działa i czego bym potrzebował

mmmak
05-12-2009, 20:09
czytałem i troszke wiem, ale zaden tak do końca nie opisuje mojej sytuacji

powiedz mi jaka jest jakość tej lampy i czy jest dosyć gdyobym rozwiązaniem, ponieważ widzę, że jest z akumulatorem. to dobre rozwiązanie w plener, ale aby uzyskać dobre efekty co musiałbym jeszcze dokupić i ile by to kosztowało? Mam na myśli statyw softbox itp. I jeszcze kwestia dostępności i cen tych gadżetów. Interesuję mnie również trwałość tej lampy. Nie miałem jeszcze do czynienia z takim sprzętem i nie wiem czy coś takiego ulega przepaleniu czy innym uszkodzeniom. No i kwestia sterowania taką lampą jako to działa i czego bym potrzebował

a ten wpis udowadnia ze nie przeczytałes zadnego z kilku podspodem tematów :) - tam na prawde jest odp na kazde z Twoich pytan

bazej
05-12-2009, 20:14
oj czytałem troszkę czytałem, ale ciężko przeglądać tysiąc postów aby znaleźć odpowiedź na pytanie które nas nurtuje. A i tak często znaleziona odpowiedź odbiega od naszej sytuacji. Albo cena danej lampy jest dużo wyższa, albo inny model. Wiadomo, że sprzęt droższy jest zawsze wytrzymalszy i znacznie lepiej wykonany. Co do sterowania owszem jest sporo, ale zazwyczaj jest to pisane do osób, które już coś wiedzą. U mnie jest inaczej jestem zielony i potrzebuję konkretnych linków np do sklepów z danym sprzętem żeby zobaczyć, apotem sam zaczynam szukać. Ważna kwestią jest też to iż chciałbym aby ktoś wytłumaczył mi różnice między poszczególnymi sposobami sterowania lampami

mmmak
05-12-2009, 20:19
e tam :)

nie ma nic tanszego

kup lampy systemowe

za 1000zł kupisz 2 X sb 600 i jedziesz na cls-ie

za 1000zł kupisz 2 X sb26 +2 statyw +2parasolki i jakis chinski wyzwalacz

za 1000zł kupisz 2 X Vivitar 283 http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=123579 + 2 statywy + 2 parasolki + wyzwalacz powerluxa jednokanałowy

kazdy z zestawów jest mobilny. po focisz wszedzie gdzie chcesz

Innervoice
05-12-2009, 20:22
oj czytałem troszkę czytałem, ale ciężko przeglądać tysiąc postów aby znaleźć odpowiedź na pytanie które nas nurtuje. A i tak często znaleziona odpowiedź odbiega od naszej sytuacji. Albo cena danej lampy jest dużo wyższa, albo inny model. Wiadomo, że sprzęt droższy jest zawsze wytrzymalszy i znacznie lepiej wykonany. Co do sterowania owszem jest sporo, ale zazwyczaj jest to pisane do osób, które już coś wiedzą. U mnie jest inaczej jestem zielony i potrzebuję konkretnych linków np do sklepów z danym sprzętem żeby zobaczyć, apotem sam zaczynam szukać. Ważna kwestią jest też to iż chciałbym aby ktoś wytłumaczył mi różnice między poszczególnymi sposobami sterowania lampami

Chyba kiepsko szukałeś; http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=92529

bazej
05-12-2009, 20:24
parasolki...myślałem o tym, ale Jacek Z napisał, że jeśli chodzi o małe pomieszczenia (prowizoryczne studio w domu) to parasolki powodują odbicie dużej ilości światła od ścian. Nie zapominajmy, że to co teraz kupię może w przyszłości stać się jednym z elementów mojego małego studia. Myślałem tez o tych lampach SB, ale chyba chcę osiągnąć troszkę lepsze efekty bo wiadomo, że sb są małymi lampami. forumowicze... napisałem, że jestem zielony więc skąd mam nawet wiedzieć jakich lamp jeśli chodzi o forum szukać mam na myśli chociażby firmę i moc. Teraz mi napisaliście to już coś się wyjaśniło a tak to wiadomo że firm i opcji jest full. Zero zrozumienia. Poza tym chyba nikt nikogo nie zmusza do wypowiedzi liczę na dobrą wolę.

bazej
05-12-2009, 20:26
forumowicze... napisałem, że jestem zielony więc skąd mam nawet wiedzieć jakich lamp jeśli chodzi o forum szukać mam na myśli chociażby firmę i moc. Teraz mi napisaliście to już coś się wyjaśniło a tak to wiadomo że firm i opcji jest full. Zero zrozumienia. Poza tym chyba nikt nikogo nie zmusza do wypowiedzi liczę na dobrą wolę.

mmmak
05-12-2009, 20:27
na kazde pytanie otrzymales odpowiedz - sam zdecyduj. wiecej w tym temacie nei ma raczej nic do powiedzenia :)

bazej
05-12-2009, 20:33
może tak na koniec cos powiem bo chyba ktoś tu myli pojecie "FORUM". Myślę, że jest to miejsce gdzie dyskutuje się o danym problemie. Oczywiście problemy sa podobne, ale chyba nigdy identyczne. Skoro można zawsze znaleźć podobny wątek to po co forum? Stworzyć portal gdzie zawarty będzie spis trści z pytaniami i każdy niech klika na temat który go interesuje i już problem z głowy. Nie ważne, że ma mniej czy więcej kasy na sprzęt, nie ważne że szuka czegoś innego niech się dostosuje on do wypowiedzi a nie wypowiedź do niego.

Lagunman
06-12-2009, 01:30
nie neruwj sie :) jestem podobnego zdania co Ty ale my nie o tym teraz. Za 1000 nie pchałbym się w stydyjne lampy. Kupisz nie najlepsze wszystko. Polecają CI sabiny i na CLSie. Hmmm kwestia jest taka że w ciemnym lub chociaz pomieszczeniu jakoś Ci się to sprawdzi natomiast przy dobrym oświetleniu nie bardzo bo nie zadziała fotocela. Poza tym jak zmodelujesz światło z lamp ? parasolka i nowoczesne softy 20cm x 20cm bardzo kreatywne naprawdę, ale nie przewidywałbym Twojego rozwoju w tym kierunku. A zmieniając trochę temat jeśli jesteś zielony to opanuj najpierw aprat i zdjęcia bo to juz jest trudne a dopiero później oświetlenie studyjne. Zacznim panować nad światłem zastanym a później takim którym możesz manipulować. Dopóki nie nauczysz się patrzeć na światło choćby słoneczne odpowiednio nigdy nie zrozumiesz światła stydyjnego :) mam nadzieję ze się nie obrazisz po tych słowach.

Pozdrawiam Ł.

bazej
06-12-2009, 10:32
i to jest odpowiedź

Jacek_Z
06-12-2009, 13:09
... Oczywiście problemy sa podobne, ale chyba nigdy identyczne. Skoro można zawsze znaleźć podobny wątek to po co forum? ...
bazej - po prostu trzeba ciut myśleć i wyciągac wnioski z innych wątków. Jeśli sa wątki o studiu za 2000 - 2500 zł i w nich sie dowiadujesz że starcza to na podstawowe studio, a ty masz 1000 i w dodatku chcesz coś co jest droższe, bo dające możliwość pracy w terenie to co możemy radzić? Dostałes linka do quantuuma dual power, najtańszej z lamp do pracy w terenie. Najtańsza a i tak kosztująca 1 tysiąc. A ty się jeszcze pytasz o jej jakość? Nie ma żadnego problemu by wskazać lepsze, ale co z twoim budżetem 1 tys? Za te cene chcesz mieć wybór dobrych jakościowo lamp? No wybacz ale po prostu jednak wystarczy czytać inne watki i myśleć co się czyta. 1 lampa nie starcza, trzeba miec statyw, softboxy, najlepiej kolejna lampę. Jeśli normalne studio o jako takiej jakości kosztuje 2-2,5 tys to przenośne oparte na 2 lampach 300 WS będzie kosztowało w okolicach 3 tys.
Ja często juz nie zabieram głosu w tych wątkach studyjnych, bo ręce opadają. Studio to nie jest tania sprawa, a rozwiązania które sie tu wałkuje sa na poziomie aparatu kompaktowego. Pieniądze włożone w studio powinny być podobne do tych włożonych w body i obiektywy. Wtedy się będzie to jakoś równoważyć sensownie. Naprawdę profesjonalne studia maja wyposażenie przekraczające ceną 100 tys zł.

Luźna gumka
06-12-2009, 14:46
parasolki...myślałem o tym, ale Jacek Z napisał, że jeśli chodzi o małe pomieszczenia (prowizoryczne studio w domu) to parasolki powodują odbicie dużej ilości światła od ścian. Nie zapominajmy, że to co teraz kupię może w przyszłości stać się jednym z elementów mojego małego studia.

Tak samo dużą ilość światła będzie Ci odbijać softbox. W małych studiach tak jest światło nie zależnie od modyfikatora będzie się odbijać od różnych powierzchni, dopóki nie wysterylizujesz powierzchni studyjnej.

Myślałem tez o tych lampach SB, ale chyba chcę osiągnąć troszkę lepsze efekty bo wiadomo, że sb są małymi lampami. forumowicze... napisałem, że jestem zielony więc skąd mam nawet wiedzieć jakich lamp jeśli chodzi o forum szukać mam na myśli chociażby firmę i moc. Teraz mi napisaliście to już coś się wyjaśniło a tak to wiadomo że firm i opcji jest full. Zero zrozumienia. Poza tym chyba nikt nikogo nie zmusza do wypowiedzi liczę na dobrą wolę.

Tylko widzisz, to nie jest problem firm, ani sprzętu, ani rodzaju lamp, tylko Twojej niewiedzy na temat oświetlenia jako takiego. Ja osobiście z tego 1000 zł zainwestowałbym pareset złotych w kurs oświetlenia studyjnego i po takim kursie okaże się, że nie będziesz potrzebował "cud" lampy, tylko prostej żarówki błyskowej z parasolką i blendą (albo w wersji ekonomicznej - kawałka styropianu ;) ), bo dowiesz się jak sterować oświetleniem. Ale niestety, do tego potrzeba wiedzy, której nie wyczytasz z forumowych wątków. Bo ostatecznie nadal nie wiadomo, na jakiej powierzchni miałaby taka lampa pracować, a potem do czego miałaby być wykorzystywana? Portret, martwa natura? Tego nie napisał, albo ja nie doczytałem.

Co do kursu, to prawodpodobnie na takim kursie będziesz miał okazję pobawić się oświetleniem studyjnym i zobaczysz jakie moce, jakie lampy i jakie nakładki Tobie odpowiadają.

bazej - po prostu trzeba ciut myśleć i wyciągac wnioski z innych wątków. Jeśli sa wątki o studiu za 2000 - 2500 zł i w nich sie dowiadujesz że starcza to na podstawowe studio, a ty masz 1000 i w dodatku chcesz coś co jest droższe, bo dające możliwość pracy w terenie to co możemy radzić? Dostałes linka do quantuuma dual power, najtańszej z lamp do pracy w terenie. Najtańsza a i tak kosztująca 1 tysiąc. A ty się jeszcze pytasz o jej jakość? Nie ma żadnego problemu by wskazać lepsze, ale co z twoim budżetem 1 tys? Za te cene chcesz mieć wybór dobrych jakościowo lamp? No wybacz ale po prostu jednak wystarczy czytać inne watki i myśleć co się czyta. 1 lampa nie starcza, trzeba miec statyw, softboxy, najlepiej kolejna lampę. Jeśli normalne studio o jako takiej jakości kosztuje 2-2,5 tys to przenośne oparte na 2 lampach 300 WS będzie kosztowało w okolicach 3 tys.
Ja często juz nie zabieram głosu w tych wątkach studyjnych, bo ręce opadają. Studio to nie jest tania sprawa, a rozwiązania które sie tu wałkuje sa na poziomie aparatu kompaktowego. Pieniądze włożone w studio powinny być podobne do tych włożonych w body i obiektywy. Wtedy się będzie to jakoś równoważyć sensownie. Naprawdę profesjonalne studia maja wyposażenie przekraczające ceną 100 tys zł.

Zgadzam się z Jackiem. Oświetlenie nawet najprostsze to nie jest tylko kupić lampę i błysnąć. Pamiętaj, że zawet najbardziej amatorski sprzęt w rękach zawodowca, będzie bardziej profesjonalnym, aniżeli najbardziej zawodowy sprzęt w rękach amatora.

To jest tak jak w wątkach sprzętowych o aparatach. Aparat zdjęć nie robi, tak samo różne lampy studyjne same z siebie światła nie dają. Potrzebują operatora, który będzie wiedział jak korzystać z odpowiednich narzędzi.

bazej
06-12-2009, 15:30
zgadzam się z Wami juz dostałem spory plik z opisem oświetle[Bń i zastosowań i chyba trzeba od tego zacząć. Może polecicie jakąś na prawdę dobrą książkę na ten temat. Kurs ok, ale na to mi troszkę szkoda kasy

Jacek_Z
06-12-2009, 15:31
Tak samo dużą ilość światła będzie Ci odbijać softbox. W małych studiach tak jest światło nie zależnie od modyfikatora będzie się odbijać od różnych powierzchni, dopóki nie wysterylizujesz powierzchni studyjnej. No nie do końca. Parasolki (szczególnie białe) bardziej sieją światłem po studiu, bo softbox ma zamknietą powierzchnię z tyłu i daje światło tylko do przodu. Parasolka daje także światło w tył.
Są parasolko-softboxy, z zasłoną z tyłu.

Luźna gumka
06-12-2009, 16:09
No nie do końca. Parasolki (szczególnie białe) bardziej sieją światłem po studiu, bo softbox ma zamknietą powierzchnię z tyłu i daje światło tylko do przodu. Parasolka daje także światło w tył.
Są parasolko-softboxy, z zasłoną z tyłu.

Zgodzę się.

Ale na tak małej powierzchni softbox też będzie siać tego światła sporo, pomimo zabudowy. 300 Ws w małych pomieszczeniach to jest za duża ilość światła. Na takiej powierzchni spokojnie dałyby radę żarówki błyskowe, które i tak trzebaby czymś osłaniać, bo byłoby za dużo.

Jacek_Z
06-12-2009, 16:36
Ale na tak małej powierzchni softbox też będzie siać tego światła sporo, pomimo zabudowy. .ścianę za lampą masz zawsze bliżej niż ścianę przed lampą. Softbox świeci tylko do przodu. Parasolka oprócz tego co softbox do przodu sieje dodatkowo do tyłu i to jest wieeeele, wiele więcej błądzącego światła niz od softboxu. O ile studio jest małe i białe to efekt odbitego w parasolce jest silny.
Wystarczy prosty eksperyment.
Weż lampe do małego białego pokoju. Załóż softbox, ustaw na hipotetycznym modelu przysłonę np 11. Pochodź po całym pokoju i pomierz światło na wszystkich ścianach, także na tej z tyłu, za lampą. Potem załóż białą przepuszczalną parasolkę i znowu zrób pomiary znowu. Moc lampy na obiekcie przed aparatem najpierw zrównaj do 11. Jakie będa przysłony na ścianach? Nie bawiłem się tak, ale na ścianie z tyłu parasolka da więcej pewnie ze 2-3 EV.