Zobacz pełną wersję : Sigma 18-35 3,5-4,5 D czy Nikkor 18-5 VR ??
pawulonxxx
05-12-2009, 16:19
Cześć :)
Używam nikkora 28-100 G od analoga ale przy cyfrówce ma jak dla mnie za wąski kąt. Szukam szerokiego i taniego obiektywu do D70s. Co sądzicie o tej sigmie, używał ktoś może? chodzi mi raczej o właściwości optyczne. Chodzi o fotografowanie krajobrazów, statyw też posiadam wiec szybszy AF i VR nie robi na mnie wrażenia. Co byście wybrali z tych dwóch ? Ewentualnie jakieś inne szerokie i tanie propozycje :)
AF-S 18-70. Uzywka za ok 500zł a na pewno za te i nawet trochę większe pieniądze nie znajdziesz nic lepszego.
pawulonxxx
05-12-2009, 16:58
Tez nad nim myślałem ale we wszystkich recenzjach jest że ma spore luzy na pierścieniu zoomu a ja nie przepadam za użytkowaniem czegoś co sprawia wrażenie rozpadającego się w dłoniach chyba że "spore luzy " to pojecie wzgledne i nie jest aż tak źle ?? ;)
Wolisz tandetą wydmuszke 18-55?
S4INT dobrze radzi.
Klasa 18-55 to najtańsze kity, choć optycznie i tak nieco lepsze niż 28-100G.
Nikkor 18-70 jest kitem "z wyższej półki". Większy zakres ogniskowych nie zaszkodzi, optycznie znowu nieco lepszy niż 18-55. Dodatkowo ma metalowy bagnet i osłonę przeciwsłoneczną (nic tak nie chroni przedniej soczewki jak założona osłona). Ma też wyjątkowo małe aberracje chromatyczne.
Z czasem rzeczywiście nabiera pewnych luzów, ale w tej klasie cenowej raczej nie ma szkieł, które ich nie łapią. Co ciekawe w moim przypadku nie zauważyłem ich wpływu na zdjęcia. Użytkowałem intensywnie ponad 3 lata.
pawulonxxx
05-12-2009, 17:36
Czy wspomniane luzy są faktycznie duże i jak wpływają na precyzje regulacji ?
Cześć :)
Używam nikkora 28-100 G od analoga ale przy cyfrówce ma jak dla mnie za wąski kąt. Szukam szerokiego i taniego obiektywu do D70s. Co sądzicie o tej sigmie, używał ktoś może? chodzi mi raczej o właściwości optyczne. Chodzi o fotografowanie krajobrazów, statyw też posiadam wiec szybszy AF i VR nie robi na mnie wrażenia. Co byście wybrali z tych dwóch ? Ewentualnie jakieś inne szerokie i tanie propozycje :)
Jest jeszcze Nikkor 18-35 / 3,5-4,5 D
Trochę marny zakres jako uniwersalne, spacerowe szkło. Do tego dość drogi. Już lepiej 18-105 jeśli większa gotówka do dyspozycji...
pawulonxxx
07-12-2009, 08:15
Tak czytam i analizuje... chyba się dam namówić na Nikkora 18-70 ;] poszukam czegoś ze swojej okolicy żeby osobiście odebrać i zobaczyć. Wielkie dzięki za pomoc, ale jeśli ktoś by wiedział coś o tej sigmie proszę niech napisze słówko. Pozdrawiam wszystkich :)
Wojtek Mąka
11-12-2009, 17:01
sigma jest kiepska, optycznie 18-55 VR jest lepszy, choc budowa S wydaje sie być solidniejsza, nie wiem, nie uzywałem, tylko miałem w rękach.
pawulonxxx
19-12-2009, 23:49
Stało się... kupiłem Nikkora 18-70....
jeszcze nie miałem czasu wyjść w plener przetestować ale pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne :) solidna obudowa, szybki i cichy AF. Co do wspominanego luzu to mój egzemplarz nie posiada a przynajmniej nie zauważyłem :) z jakością zdjęć też pewnie będzie tak jak mówiliście drodzy koledzy wiec tylko się cieszyć i używać :)
jeszcze raz Wielkie Dzięki za pomoc, Pozdrawiam :)