Zobacz pełną wersję : View NX problem
Mam wrazenie ze mam jakiegos mega pecha do komputera. Skusilem sie na nowy i mam z nim tylko klopty. tytulowy view NX wyswietla mi zdjecia na zielono, zarowno w podgladzie jak i w otwartym pliku. Macie jakis pomysl co moze byc przyczyna? Trafia mnie szlag. Ciagly klopot z grafika, zwiechy i inne problemy, teraz to. Chce mi sie wyc. Najchetniej wywalilbym ten komputer przez okno!!! WRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR... Pie...y rupiec!!!!!!!!!!!!!!!!
Profile kolorów? Sprawdź w opcjach, co słychać w: Color Management. U mnie ścieżka wygląda tak: C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\NKsRGB.icm
Mam dokladnie te same ustawienia... :(
if you change a monitor profile, you can solve the trouble.
ViewNX1.5 : [ Edit]->[Option]->[Color management]->[Monitor profile]. For example, you change setting in”Nikon WinMonitor”.
I solved “green cast trouble” by this setting.
Moze to pomoze - link (http://help.nikon.ca/app/answers/detail/a_id/16623/~/i-see-strange-colors-on-my-pictures-after-updating-to-view-nx-1.5.0.-how-do-i).
Mam dokladnie te same ustawienia... :(
Sprawdź, proszę, to: http://support.nikontech.com/app/answers/detail/a_id/16620/~/i-see-strange-colors-on-my-pictures-after-updating-to-view-nx-1.5.0.-how-do-i
@dzejms - tym razem byłeś szybszy.
Na bank profil ICC zapięty do monitora jest walnięty albo ViewNX go nie obsługuje. Jeśli NX2 wyświetla prawidłowo tzn. że to drugie. Oba programy różnią się w czytaniu profili ICC. Aby to sprawdzić trzeba usunąć profil ICC monitora . Jeśli monitor był kalibrowany przy użyciu pewnego oprogramowania to właśnie może być przyczyna. Zakładam, że to dobry monitor :-D właściwości/ustawienia/zaawansowane/zarządzanie kolorami
miałem tak samo jak Ty po wgraniu sterowników do monitora BenQ, posłuchałem rady Giani z innego wątku i przywróciłem poprzedni sterownik - wszystko wróciło do normy :)
Problem w tym ze do tej pory wyswietlal prawidlowo. Wczoraj cos mu sie odwidzialo... Tak, to dobry monitor, HP LP3065 - 30", 1,5 roczny.
Nie zmienialem sterownikow. Pracuje na tym ktory zainstalowal mi system (win7).
Dzieki koledzy. Wywalilem wszystkie profile narzucone na ekran przez vin7. podpialem profil z linku i wszystko zadzialalo. Zauwazylem ze sprawa miala miejsce po instalacji nowych sterownikow do karty graficznej. Jeszcze raz dzieki za pomoc :)
miałem tak samo jak Ty po wgraniu sterowników do monitora BenQ, posłuchałem rady Giani z innego wątku i przywróciłem poprzedni sterownik - wszystko wróciło do normy :)
Problem w tym ze do tej pory wyswietlal prawidlowo. Wczoraj cos mu sie odwidzialo... Tak, to dobry monitor, HP LP3065 - 30", 1,5 roczny.
Nie zmienialem sterownikow. Pracuje na tym ktory zainstalowal mi system (win7).
Producenci najczęściej dostarczają walnięte profile ICC monitorów, w tym m. in HP. Jeśli profil ICC monitora jest walnięty to nie da się go przywrócić . Po prostu trzeba go usunąć . Poza tym wypada monitor skalibrować. Wtedy otrzymujemy nowy profil ICC monitora i zapinamy go do systemu. Ja bym tak się nie cieszył bo wywalenie profili i podstawienie innych nie rozwiązuje sprawy:) PS i NX2 czytają zapięte profile ICC monitora. Jeśli profil ICC nie mówi o przestrzeni danego monitora to PS i NX2 będzie wyświetlał zdjęcia nie do końca zgodne z rzeczywistością
Zle sie wyrazilem. Wywalilem stary profil monitora (widegamut) i zainstalowalem nowy :)
Zle sie wyrazilem. Wywalilem stary profil monitora (widegamut) i zainstalowalem nowy :)
A ten nowy to skąd się wziął ?:wink:
podpialem profil z linku i wszystko zadzialalo.
Ano, jeśli podpiąłeś profil z linku do monitora szerokogamutowego jakiego posiadasz to niezłe przekłamania kolorów uświadczysz. chyba, że tego nie zauważyłeś :)
Dzieki koledzy. Wywalilem wszystkie profile narzucone na ekran przez vin7. podpialem profil z linku i wszystko zadzialalo. Zauwazylem ze sprawa miala miejsce po instalacji nowych sterownikow do karty graficznej. Jeszcze raz dzieki za pomoc :)
Jeszcze taki drobiazg gwoli scislosci. Nie ma sie co siebie lub swojego kompa obwiniac. Panowie na stronie Nikona napisali wyraznie (choc po angielsku), ze to co sie dzieje to jest blad softu i oni o tym wiedza i zostanie to poprawione, natomiast jako rozwiazaniem tymczasowe proponuja opisany tam wariant postepowania
polegajacy na usuniecu profilu etc.
Panowie na stronie Nikona napisali wyraznie (choc po angielsku), ze to co sie dzieje to jest blad softu i oni o tym wiedza i zostanie to poprawione, natomiast jako rozwiazaniem tymczasowe proponuja opisany tam wariant postepowania
polegajacy na usuniecu profilu etc.
Ten wariant tymczasowy dla monitora szerokogamutowego to żaden wariant. Podpięcie takiego profilu skutkuje przekłamaniem kolorów. Lepiej ściągnąć z sieci profil ICC dla swojego monitora choćby stąd http://www.tftcentral.co.uk/articles/icc_profiles.htm . Wiele osób nawet sobie nie zdaje sprawy, że kolory ,które widzą na monitorze szerokogamutowym pomimo ,że program pokazuje bez zafarbów są przekłamane. ViewNX nie radzi sobie z czytaniem pewnych profili ICC i stąd te zielone czy czerwone zafarby. A nawet jeśli pokazuje kolory bez zafarbów nie znaczy, że profil ICC monitora działa. Aby sprawdzić czy profil ICC działa należy otworzyć zdjęcie w programie nie obsługującym i obsługującym zarządzanie kolorem. Jeśli zdjęcie jest takie same na obydwu to znaczy, że profil ICC nie działa