Zobacz pełną wersję : PS- nie ma go na liście programów zalecanych
Cześć. Przede wszystkim nie jestem pewien, czy w dobrym miejscu ten temat.
Mam nast. problem-przeinstalowywałem system i PSa przy okazji. Po tych zabiegach PS nie pokazuje mi się na liście programów zalecanych do otwierania plików. Jak go szukam na piechotę, to nie mogę go zaznaczyć, żeby mi "z automatu" otwierał jpgi czy rawy. Może ktoś z Was będzie wiedział, jak to naprawić.
Pozdrawiam
Klikasz prawym przyciskiem , wybierasz "otwórz za pomocą" , następnie "wybierz program domyślny" i na dole przycisk "przeglądaj" .Znajdź plik ADOBE potem Adobe photoshop i kliknij photoshop.exe.
parman, metodę znam. Do znajdowania photoshop idzie OK, ale dalej kupa. Po prostu jakoś nie daje się zaznaczyć.
Dzięki wszystkim za chęć pomocy. Rozwiązanie było proste-zmieniłem nazwę pliku z photoshop na photoshop.exe i śmiga. Tylko mnie zastanawia, czemu podczas instalacji PSa nie tworzy pliku z rozszerzeniem .exe.
Pozdrawiam.
Acha, parman, Ty mi bardzo pomogłeś. Zastanowiło mnie, że nie widzę u siebie rozszerzenia .exe.:-D
No to się cieszę , że przynajmniej naprowadziłem :-D
Jak masz PS, to żaden problem otwierać plik z poziomu Bridge ctrl+O, lub też w camera raw ctrl+R
Mellan, racja. Ale nieraz potrzeba tak, jak mówiłem. Dobrze, że już działa.
W windowsie jest taka idiotyczna opcja aktywna domyślnie po zainstalowaniu systemu - "nie pokazuj znanych rozszerzeń plików". Być może dlatego nie widzisz rozszerzenia .exe
Można to znaleźć w Panelu sterowania -> Opcje folderów zakładka Widok
elix, faktycznie było "zaptaszkowane". Ale już wcześniej ręcznie zmieniłem nazwę dodając .exe i zatrybiło. Dzięki.
Czyli prawdopodobnie zrobiłeś sobie plik photoshop.exe.exe :). Co nie powinno mieć wpływu na jego działanie, ale dziwne, że Windows ma z tym jakieś problemy. Ja miałem podobną sytuację w Win XP z innym programem - nie było go na liście programów do wyboru przy "otwórz za pomocą", nawet jeśli ręcznie wskazałem mu plik exe (a zawsze mam włączone pokazywanie rozszerzeń) - klikałem ok w okienku wyboru pliku exe, a program nadal nie pojawiał się na liście. Pomógł edytor rejestru i usunięcie wszystkich informacji o tym programie z gałęzi CLASSES_ROOT.