Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc NX czy CS4
Witam !
Od jakiegoś czasu próbuje opanować NX-a, ale niestety brak znajomości j.angielskiego i słaba znajomość komputera mi to utrudnia.Zauważyłem, że można kupić obecnie CS4 za 839 (córka chodzi do liceum, więc może być na nią, a wykorzystywać zarobkowo nie mam zamiaru)
http://www.komputronik.pl/index.php/product/88991/Programy_i_gry/Programy_u_ytkowe/Adobe_Photoshop_CS4_Extended_PL_WIN_Student_Editio n.html
Dlatego mam pytanie który będzie mi łatwiej opanować. Właściwie cena podobna.Do NX-a oprócz instrukcji nie ma właściwie podręczników i tylko j.angielski. CS4 po polsku, posiadam elements6 pewne elementy podobne i mnóstwo książek.Nauka w obu przypadkach jest praktycznie od zera.
Pozdrawiam Tomek
Prorok78
04-12-2009, 15:34
ja powiem tak, uzywam NX'a i t oco mozna z niego wyciagnac, tego nie udalo mi sie z zadnego innego softu (a mam rowniez C1 i PS'a)... W wersji 2 jest znacznie szybszy niz jedynka, do tego ma pare fajnych bajerow, no i czyta ustawienia puszki...tego nie robi ani PS ani C1... z drugiej strony... bez PS'a mimo wszystko ciezko... Tak wiec jesli nie zamierzasz sie brac za obrobke na jakims wiekszym poziomie to wez NX'a, ale za te same pieniadze PS da Ci wiecej (wiecej tez czasu poswiecisz na nauke:) - do NX,a jest duzo tutkow i wspomagaczy na stronach nikona... Ja w Twojej sytuacji gdy musisz wybierac bralbym jednak PS'a (choc z zalem)..:)
Jak posiadasz Elements 6, to poszukaj tylko dodatku Grands Tools (krzywe, maski), kup CNX2 i naucz się wykorzystywać możliwości tego oprogramowania, które będziesz posiadał (CNX2 + PSE6).
Jeśli uznasz, że PSE jest 'za cienki' dla Ciebie, to zainwestujesz w CSa...
Od miesiąca mam wersje testową NX, i specjalnie sam nie potrafię tego rozgryź. Szukałem jakieś książki, ale nic nie znalazłem.Nie potrafię zrobić lepiej niż w Elements6. Dlatego zobaczywszy CS4 za 839 zł. pomyślałem, że łatwiej mi będzie uczyć się w jednym programie niż poznawać dwa programy. Efekty pewnie mogą być podobne, tylko w cs4 jest większe wsparcie w literaturze i jest dużo kursów ma które można pójść. Nie mówiąc już o j.angielskim w NX, niestety materiały pomocne w internecie również w tym języku.
Prorok78
05-12-2009, 10:46
Efekty nie beda podobne :) Po zdobyciu odrobinki wprawy smiem twierdzic ze z NX'a beda lepsze :)
Od miesiąca mam wersje testową NX, i specjalnie sam nie potrafię tego rozgryź. Szukałem jakieś książki, ale nic nie znalazłem.Nie potrafię zrobić lepiej niż w Elements6. Dlatego zobaczywszy CS4 za 839 zł. pomyślałem, że łatwiej mi będzie uczyć się w jednym programie niż poznawać dwa programy. Efekty pewnie mogą być podobne, tylko w cs4 jest większe wsparcie w literaturze i jest dużo kursów ma które można pójść. Nie mówiąc już o j.angielskim w NX, niestety materiały pomocne w internecie również w tym języku.
Czego nie potrafisz zrobić lepiej w CNX?
Wiadomo, że filtrów z efektami nie ma, ale podstawowa edycja - super.
PSE długo jeszcze nie będzie miał takich rzeczy jak Colour Control Pointy czy Selection Conrol Pointy.
Prorok78
05-12-2009, 11:46
no wlasnie... color pointy... tylko dla nich bylo by warto wziac nx'a !!:) a jest tego wiecej :)
Dzięki :)
Czyli jeszcze raz spróbuję opanować NX. Może gdzieś oprócz instrukcji są jeszcze jakieś przykłady obróbki w tym programie, tylko dla mnie ważne aby to było w j.polskim. Największym problemem jest co robić po kolei.Używam poszczególnych narzędzi ale całościowo to mi nie daje oczekiwanego efektu.
Ja ze swoiej strony , mimo wszystko polecam Ci PSa. Mam podobny problem (angielski i brak doświadczenia z programami graficznymi). Skorzystałem z wersji trial PS4 i razem z książką " System 7 punktów Scotta Kelbyego. Kluczowe techniki, które dzielą przeciętne zdjęcie od prawdziwej fotografii" opanowałem podstawy i sam dalej rozszerzam swoje umiejętności. Zakupiłem PSa , (też mam córkę w liceum ;-) )i teraz jestem naprawdę zadowolony ze swoich prac. Co przemawia jeszcze za PS , to mnóstwo tutoriali , jak wpiszesz w google interesujący Cię temat , czy zadanie to dostaniesz sporo linków. Może i NX lepiej obrabia pliki z nikona (a jak przejdziesz na ciemną stronę mocy "C"), ale w moim przypadku nie zauważyłem tej różnicy. Ale jak mówią różnica tkwi w detalach. Z tego co piszesz będziesz obrabiał dla siebie , to myślę że PS w pełni Cię zadowoli.
Hmm, nie do końca rozumiem dylemat. CNX to soft do obróbki RAWów, a PS4 to program graficzny, który ma możliwość obrabiania rawów. Porównanie jest jak samochodu osobowego z 30 tonową ciężarówką. To jest oprogramowanie, które ma kompletnie inne, choć pokrywające się częściowo. CS4 to kombajn, który ma gigantyczne możliwości. CNX swoim zastosowaniem pokrywa tylko fragment tych funkcjonalności, choć prawdę mówiąc obróbka rawów jest w CS4 marginalnym problemem i tak też jest potraktowana.
Władca Pixeli
06-12-2009, 00:32
Po pierwsze to chyba można ściągnąć polską instrukcją programu ze strony Nikona.
Po drugie wystarczy znajomość kilkunastu słów angielskich aby obsługiwać NX.
Po trzecie jak jesteś leniwy to zawsze można zapytać na forum :mrgreen:
Po czwarte warto się uczyć obcych języków ;)
Marcin T
06-12-2009, 00:34
Wiadomo, że filtrów z efektami nie ma, ale podstawowa edycja - super.
w NX?
Są, wystarczy sobie kupić :)
Prorok78
06-12-2009, 00:52
Poza tym to wcale taka podstawowa edycja nie jest :)
Na prawde wystarczy troche praktyki i mozna bardzo wiele z niego wyciagnac :) a z 2ki w szczegolnosci :)
songvari
06-12-2009, 01:51
Do NX i NX2 jest sporo tutoriali i kilka książek, choć przyznaję, że w 99% po angielsku. Program jest jednak potwornie intuicyjny i naprawdę nieskomplikowany (wystarczy 30 dniowy okres próbny, żeby się pewniej poczuć w NX). Dużo tutoriali jest w wersji video. Jak się nabierze wprawy to w połączeniu z Color Efex Pro daje naprawdę genialne efekty (pod warunkiem, że się CEP nie nadużywa :)). Co do polskiej wersji Photoshopa to tak się przyzwyczaiłem do angielskiej wersji i angielskich nazw, że w polskiej wersji długo się nie mogłem połapać i często miałem problem taki, że wiedziałem jak się nazywa jakaś funkcja po angielsku i wiedziałem gdzie jest a w polskiej wersji szukałem tego i nie mogłem znaleźć :) Teraz używam z powrotem wersji angielskiej.
Podsumowując: szczerze polecam NX2 i choć niektórzy narzekają, że wolny itp. to efekty są (moim zdaniem) dużo lepsze i każdego zachęcam do produktów NIK software. A jeśli ktoś zdecyduje się jednak na Photoshopa, to zawsze jest Viveza itp. :) Zwłaszcza w nowej wersji będzie fajna...
Prorok78
06-12-2009, 02:05
eee tam wolny... jedynka tak, byla wolna ale dwojka jest znacznie szybsza...:)
Pablopoland2
06-12-2009, 23:56
No dobra....Panowie CS4 to jeszcze czaje....ale co do diabła oznacza PS albo NX?
Prorok78
07-12-2009, 00:09
PS - photoshop :)
NX - Nikon Capture NX :)
totak jak pisac 'D70 z kitem' zamiast Lustrzanka Nikon D70 wyposazona w obiektyw 18-55mm :) znaczy skroty takie...:)
Pablopoland2
07-12-2009, 00:15
AAA...hehe...no tak :-)..........a to wszytsko datego bo ja jeszce jestem ciemny jesli chodzi o oprogramowanie do obróbki. Dziś dopiero zaczynam z tą materią swoją przygodę. Szukam i szukam ale nie moge nigdzie tu na forum znalesc odpowiedzi ktore oprogramowanie jest najlepsze, kompletne czy polecane przez forumowaiczow itp :-9
Prorok78
07-12-2009, 00:18
kompletnego nie ma :) najlepszego tez nie :) kazde da ci co innego i inny komfort pracy.. kazde tez do czego innego sluzy :)
ja uzywam Nx lub C1 do wywilywania rawow, a dopiero pozniej w razie potrzeby PS'a (gdy juz mam tiffa ktorego moge do niego wrzucic)... ale to tylko moje workflow - kazdy ma inne :) w 80% wystarcza mi NX...
w NX?
Są, wystarczy sobie kupić :)
Myślisz o Color Efex'ach? No nie wiem, czy tam są filtry podobne do tych z PSE... ;)
Chyba, że coś ciekawszego się pojawiło do CNX.
Pablopoland2
15-12-2009, 23:30
Ok..... czyli z najwazniejszych programów mozna wyróżnic NX, PS, PS Elements, PS Ligtroom, czy o jakims zapomniałem?
Ktory z powyzszych programow do czego najlepiej się przydaje/sprawdza?
kompletnego nie ma :) najlepszego tez nie :) kazde da ci co innego i inny komfort pracy.. kazde tez do czego innego sluzy :)
ja uzywam Nx lub C1 do wywilywania rawow, a dopiero pozniej w razie potrzeby PS'a (gdy juz mam tiffa ktorego moge do niego wrzucic)... ale to tylko moje workflow - kazdy ma inne :) w 80% wystarcza mi NX...
Prorok78
16-12-2009, 00:10
zapomniales o phase one C1 :)
a wiec tak:
PS elements i Lightroom - nie uzywalem - nie bede mowil :)
C1 - zajefajna wywolywarka, bardzo intuicyjna, o wielkich mozliwosciach - wola raw'y z wielu aparatow i ma (w drozszych wersjach) moduly obslugujace scianki cyfrowe do sredniakow :), w wersji podstawowej nie ma batch'a czyli lecisz plik po pliku
NCNX - moim zdaniem najlepszy wobor do rawow - wywoluje tylko pliki z nikonow, czyta ustawienia puszki dla kazdego pliku, ma color control pointy i inne wynalazki ulatwiajace zycie - jak pisalem uzywam w 80% NX'a i zadko kiedy czegos mi w nim brakuje, w wersji 2 dziala szybko
PS - kombajn do wszystkiego /drogi/ - i moim zdaniem troche zakrecony jesli tylko rawy chcesz wolac... za to trudno go przecenic jesli chcesz sie bawic w zaawansowany retusz, glamurowanie i inne techniki ingerujace mocno w zdjecie..
Marcin T
16-12-2009, 00:13
Ktory z powyzszych programow do czego najlepiej się przydaje/sprawdza?
Nikt nie zna Twoich upodobań.
Każdy z tych producentów oferuje wersje testowe. Po to je robią aby w przeciągu miesiąca można było zdecydować, z którym się związać na stałe :)
Założyłem osobny post ale jakoś się nikt nie kwapi do odpowiedzi więc zapytam tu ...
Czy w NX2 można tak jak w lightroom obrobic jedno zdjęcie i reszta zsynchronizowac ? Czy trzeba wszystkie pojedynczo obrabiac ? Ja tak robiłem jak miałem Triala ale się skończył i nie zdążyłem tego sprawdzic. A lightroom zaczyna mnie wkurzac , jakoś tamte zdjęcia były ładniejsze jak dla mnie ... I chyba kupię pełną wersję Nx-a
I czy do Nx-a są presety tak jak w lightroom ?
Marcin T
16-12-2009, 00:44
Czy w NX2 można tak jak w lightroom obrobic jedno zdjęcie i reszta zsynchronizowac ? Czy trzeba wszystkie pojedynczo obrabiac ?
Można.
Ustawienia i zawarte w nim kroki zapisujesz do pliku aby potem wykorzystać to do obróbki kolejnych fotek. Można zapuścić automat.
I czy do Nx-a są presety tak jak w lightroom ?
Nie wiem co to sa presety ale jeśli chodzi o filtry to do NX można dokupić. Jest o tym dyskusja TUTAJ (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=92864)
Prorok78
16-12-2009, 00:44
mozna... mozesz sobie zapisac konfiguracje obrobki do pliku a nastepnie wrzucic setke rawow do zrobienia wg tego presetu... pytanie tylko po co ??:)
Marcin T
16-12-2009, 00:48
mozna... mozesz sobie zapisac konfiguracje obrobki do pliku a nastepnie wrzucic setke rawow do zrobienia wg tego presetu... pytanie tylko po co ??:)
To nie jest głupi wynalazek.
Czasami używa się automatu np. do przekonwertowania rawów na jpg i zmniejszenia w/g potrzeb.
Wystarczy kliknąć i iść sobie zrobić kawę ;)
PLANATAGINIS
16-12-2009, 00:55
Ej...mam pytanie...
Czy to jest pełna wersja Nikon Capture NX KLICK! (http://www.allegro.pl/item850229314_fotohurt_capture_nx_nikon_wyprzedaz_ super_cena.html)
Bez problemu będę mogła odczytywać NEFy z D300s?
Prorok78
16-12-2009, 01:01
to jest pelna wersja tle ze stara... teraz jest juz wer 2...
rawy z d300 czytaja obie tyle ze w jedynce nie ma kilku przydatnych rzeczy i jest straaaaasznie wolna :) znacznie lepiej kupic 2ke :)
wlasnie zauwazylem ze masz d300s - to nie wiem - nie jestem pewny czy NX 1 to ruszy
Czasami używa się automatu np. do przekonwertowania rawów na jpg i zmniejszenia w/g potrzeb.
Dokładnie o to mi chodzi ... Przykład fotki z imprezki na których bym chciał tylko poprawic WB i przekonwertowac je do .jpg
Dobra nie ma co rozmyślac tylko zakupic ten program ... może wygoda użytkowania nie jest taka jak w LR ale obrazek mi się bardziej podoba ...
Prorok78
16-12-2009, 01:03
no ale zmniejszac mozna np w irfanview czy czyms takim przeciez...
a tu w zamysle jest hurtowa obrobka rawow - a wtedy to juz lepiej jpgi pstrykac :)
choc ja np ta funkcja zmieniam profile barwne przy konwersji ... ale i tak kazdego nefa otwieram, obrabiam, zapisuje (caly czas jako nef) i dopiero potem zmiana profilu i export do jpg za pomoca batch'a
no tak ale w jpg WB już nie poprawisz ...
jeszcze jedno pytanko lepiej zakupic w Anglii czy w Polsce ? Chodzi mi o to czy się czymś różnią prócz insrukcji ?
Prorok78
16-12-2009, 01:29
nie roznia sie.. no moze cena :) w UK taniej i to znacznie :)
dziękuję za szybką odpowiedz najtaniej znalazłem za 130 Funtów ... jeśli ktoś zna linka do tańszej opcji będę wdzięczny ...
ostatnie 2 pytania czy NX2 działa na WIN7 64 BIT ? I czym się różnią te wersje wtyczek ?
1. http://www.niksoftware.com/4DCGI/ezshop?action=direktanzeige&artikelnummer=Nik-1375&groupID=7&sTICKCOUNT=578470650&fromaction=showpage&skontaktid=652341&skontaktkey=ux1NocHC7fafg7d7BZdx0LvJxFq0lf&suchid=599191&Suchstartpos=1&worldnr=01&warengruppenlist=&PageType=
2. http://www.niksoftware.com/4DCGI/ezshop?action=direktanzeige&artikelnummer=Nik-1400&groupID=7&sTICKCOUNT=578470650&fromaction=showpage&skontaktid=652341&skontaktkey=ux1NocHC7fafg7d7BZdx0LvJxFq0lf&suchid=599191&Suchstartpos=1&worldnr=01&warengruppenlist=&PageType=
Chodzi o to ze ta pierwsza pasuje do róznych programów a ta druga jest tylko do NX2 ? Bo cena mocno się różni. Jak wyjdzie np NX3 to te wtyczki będą pasowac czy będzie trzeba zakupic od nowa do następnej wersji Nx-a ? Trochę marudzę ale wole się upewnic . Z góry dziękuję za odpowiedź
ostatnie 2 pytania czy NX2 działa na WIN7 64 BITDziala.
Prorok78
16-12-2009, 02:07
dziękuję za szybką odpowiedz najtaniej znalazłem za 130 Funtów ... jeśli ktoś zna linka do tańszej opcji będę wdzięczny ...
130 GPB to tanio - we wrocku ostatnio widzialem wersje pudelkowa za nieco ponad 800 pln..
sejmajnejm
16-12-2009, 11:04
ostatnie 2 pytania czy NX2 działa na WIN7 64 BIT ?
dzisiaj wyszla wersja 2.2.4, ktora oficjalnie wspiera windows7
pzdr.
A.
dzisiaj wyszla wersja 2.2.4, ktora oficjalnie wspiera windows7Ale wersji x64 nadal nie ma?
EDIT: ale chyba cos sie kroi. Tak dla jaj w nazwie pliku instalacyjnego nie dodaliby frazy "32bit". ;)
Ale wersji x64 nadal nie ma?
EDIT: ale chyba cos sie kroi. Tak dla jaj w nazwie pliku instalacyjnego nie dodaliby frazy "32bit". ;)
Tutaj jest napisane, że obsługuje 64 bitową wersję Windows 7
http://nikonimglib.com/cnx2/index_en_eur.html#os-windows
Chyba, że chodzi Ci o coś innego albo ja nie doczytałem:mrgreen:
Tutaj jest napisane, że obsługuje 64 bitową wersję Windows 7
http://nikonimglib.com/cnx2/index_en_eur.html#os-windows
Chyba, że chodzi Ci o coś innego albo ja nie doczytałem:mrgreen:No jest przeciez napisane: Runs as a 32-bit application in 64-bit Windows. Czyli nie dziala jako aplikacja 64-bit, tylko normalna 32-bitowa. Prawde mowiac nie widze zadnej roznicy miedzy ta, a poprzednia wersja -- rzekomo "niedostosowana do Windows 7".
No jest przeciez napisane: Runs as a 32-bit application in 64-bit Windows. Czyli nie dziala jako aplikacja 64-bit, tylko normalna 32-bitowa. Prawde mowiac nie widze zadnej roznicy miedzy ta, a poprzednia wersja -- rzekomo "niedostosowana do Windows 7".
Ano widzisz, że nie doczytałem. Myślałem, że pytanie było o to czy NX 2 działa na Windows 7 64 bit :)
Ano widzisz, że nie doczytałem. Myślałem, że pytanie było o to czy NX 2 działa na Windows 7 64 bit :)Toz napisalem "wersja x64", a nie "dzialajaca pod Windows 7 x64". :D
Toz napisalem "wersja x64", a nie "dzialajaca pod Windows 7 x64". :D
Widzisz, człowiek musi być zawsze skupiony nawet jak wchodzi na forum podczas wykonywania innych zajęć:-D
sejmajnejm
16-12-2009, 15:08
Prawde mowiac nie widze zadnej roznicy miedzy ta, a poprzednia wersja -- rzekomo "niedostosowana do Windows 7".
w tym przypadku bezposrednio nie, natomiast moga byc inne myki programistyczne dostosowujace soft do pracy na nowym systemie, o ktorych chwalic sie nie musza poza tym, ze zaczynaja oficjalnie wspierac nowy system i nie beda mieli w d. problemow zglaszanych podaczas pracy na win7.
pzdr.
A.