PDA

Zobacz pełną wersję : D300 czy pełna klatka ???

makowina
03-12-2009, 22:51
:mrgreen:Witam wszystkich!!!!
Przede wszystkim chciałbym się przedstawić (czuję się jak na spotkaniu klubu AA) - nazywam się Marcin i ... chce (chciałem) kupić Nikona D300. Byłem już praktycznie na niego zdecydowany, i wtedy sprzedawca w pewnym sklepie powiedział mi, że odradza mi ten model gdyż nie ma on pełnej klatki - zaczął mnie namawiać(a wręcz wciskać) Canona 5D:???:
Byłem w takim szoku, że jedyne co z rozmowy zapamiętałem to, to że D300 w porównaniu z 5D strasznie szumi przy wyższym ISO... podobno różnicę widać już przy ISO rzędu 800, przy 1200 widać już ją dość wyraźnie, a powyżej tej wartości zdjęcie które zrobię będzie przypominało jak pobrudzone kaszą.
Więc chyba mnie rozumiecie dlaczego wyszedłem ze sklepu jakbym dostał obuchem w potylicę.
... i tu pojawia się moje pytanie do was - jak wam się użytkuje D300 przy wysokim ISO??? Najbardziej zależy mi na opiniach fotografów którzy mieli możliwość testowania Nikona na weselach, albo w szybkiej fotografii "ulicznej".
Czy pełna klatka jest niezbędna przy tego typu fotografii ???
Bardzo Was proszę o pomoc i ewentualne ukierunkowanie mnie w dobrym wyborze puszki.

Rycerz
03-12-2009, 23:02
było miliard razy :( poszukaj troche bo jest pełno wątków na ten temat...

corfer
03-12-2009, 23:06
Żebyś daleko nie szukał.

testowania Nikona na weselach, albo w szybkiej fotografii "ulicznej".
D300, w przeciwieństwie do 5D posiada uszczelnienia, warto o tym pamiętać przy fotografi ulicznej. A AFw 5D jest wolniejszy.

Nie.

D300 w porównaniu z 5D strasznie szumi przy wyższym ISO
Dziwna informacja, sam zobacz (http://kenrockwell.com/tech/iso-comparisons/2007-11/index.htm#tech)

marbed
03-12-2009, 23:08
Dlaczego dziwna ? Po prostu sprzedawca chciał sprzedać inny aparta i jak zauważył że kupujący nie ma wyrobionego zdania co chce kupić to zaczął mu makaron na uszy nawijać i tyle.

makowina
04-12-2009, 00:04
Wiesz co Marku wydaje mi się że masz w tym dużo racji - widział że może mnie jeszcze "urobić" i starał się to zrobić... może miał płaconą większy procent od sprzedaży Canona?!?

Dzięki corfer - Bardzo mi pomogłeś!

było miliard razy :( poszukaj troche bo jest pełno wątków na ten temat...
... następnym razem będę bardziej dociekliwy w przeszukiwaniu wątków :) obiecuję!!

egoiste
04-12-2009, 00:09
wszystko zalezy jakiego typu chcesz zdjecia robic , w niektorych przypadkach wygra D300 a w innych zdecydowanie lepszy bedzie 5D
a jesli chodzi o szumy gosc po czesci mial racje

NBA
04-12-2009, 00:12
Miałem półtora roku d300... świetna pucha... semipro.. BIERZ CANONA...

makowina
04-12-2009, 00:13
wszystko zalezy jakiego typu chcesz zdjecia robic , w niektorych przypadkach wygra D300 a w innych zdecydowanie lepszy bedzie 5D
a jesli chodzi o szumy gosc po czesci mial racje
...wiesz co nie będę ukrywać, że chcę wejść w Fotografię ślubną, ale chciałbym też nadal w wolnym czasie robić to co lubię najbardziej - czyli praca na długim czasie naświetlania z łączonymi filtrami IR i ND400

egoiste
04-12-2009, 00:17
do pejazu zdecydowanie lepszy 5D , zreszta na ten temat moze wiele powidziec Dariusz KOwalski zwany inaczej jako Loneley Wolf , do slubow , MZ tez zdecydowanie lepszy 5d , wiem bo robilem zdjecia obydwoma puchami , niestety w 5D musisz sie liczyc z gorszym AF , co w pejzazu nie jest zadnym problemem , zas przy slubach trzeba sie go nauczyc ... ewentualnie D700 ,
generalnie i tak z aparatu wycisniesz tyle na ile pozwola Ci szkla ...

NBA
04-12-2009, 00:25
generalnie i tak z aparatu wycisniesz tyle na ile pozwola Ci szkla ...

święta prawda... i droga:)

x-prep
04-12-2009, 00:26
:mrgreen:Witam wszystkich!!!!
Przede wszystkim chciałbym się przedstawić (czuję się jak na spotkaniu klubu AA) - nazywam się Marcin i ... chce (chciałem) kupić Nikona D300. Byłem już praktycznie na niego zdecydowany, i wtedy sprzedawca w pewnym sklepie powiedział mi, że odradza mi ten model gdyż nie ma on pełnej klatki - zaczął mnie namawiać(a wręcz wciskać) Canona 5D:???:
Byłem w takim szoku, że jedyne co z rozmowy zapamiętałem to, to że D300 w porównaniu z 5D strasznie szumi przy wyższym ISO... podobno różnicę widać już przy ISO rzędu 800, przy 1200 widać już ją dość wyraźnie, a powyżej tej wartości zdjęcie które zrobię będzie przypominało jak pobrudzone kaszą.
Więc chyba mnie rozumiecie dlaczego wyszedłem ze sklepu jakbym dostał obuchem w potylicę...

Po takim wstępie to mógłbyś coś dodać o swoich doświadczeniach fotograficznych, bo zabrzmiało to tak, jakbyś szedł kupić pierwszą lustrzankę w życiu.

PS. Naprawdę nie wiedziałeś, że 5D miniej szumi niż D300 i że ten drugi ma mniejszą matrycę?
No i chyba ten szok nie był aż taki, skoro wyszedłeś bez canona...

NBA
04-12-2009, 00:31
Tak poważnie... Poczytaj forum... na zglebienie wszystkiego o D300 poświęcisz 2 dni... potem Canon Board... tez 2 dni i po 4 będziesz mądrzejszy od przeciętnego sprzedawcy co zamula oczy ISO...:)

Jakubas
04-12-2009, 00:32
Do slubow zdecydowanie Canon - AF bedziesz musial przebolec, szumy faktycznie troche nizsze, ale co najwazniejsze, nie bedziesz mial problemu ze szklami. 50/1.4 na D300 to zdecydowanie za wasko, ale na 5D juz ok. Poza tym u Canona masz takie wybitnie slubne szkla jak 35/1.4, albo 28/1.8, ktorych prozno szukac u Nikona.

Mialem D300, teraz mam D700 i bym sie nie zamienil, ale bedac na Twoim miejscu zapewne bym sie zastanawial. Gdyby mnie mocno budzet ograniczal, na poczatek wzialbym 3 stalki: 28/1.8, 50/1.4 i 85/1.8, pozniej jeszcze 200/2.8.

Jatin
04-12-2009, 10:28
Od jakiegoś czasu obserwuje ciekawą tendencję a mianowicie notoryczne polecanie canona przez posiadaczy nikona ciekawe :)
i jak tak czytam różne wątki to wychodzi na to że D300 to w ogóle jakaś porażka i do niczego się nie nadaje

a do autora weź canona zobaczysz co to zrąbana ergonomia i gówniane wykonanie będziesz miał puchę robiącą dobre zdjęcia niekoniecznie lesze niż D300 za to wkur...... Cię swoją osobą za każdym razem jak ją weźmiesz do ręki (oczywiście to moja subiektywna opinia)

Jakubas
04-12-2009, 11:04
Jak kolega chce sprzet do slubow, to polecenie pelnej klatki jest oczywiste. Nie napisalem, ze D300 nie da rady tego zrobic, tylko ze 5D bedzie lepiej - klienci lubia ladne, "plastyczne" zdjecia z papierowa GO. Tu pelna klata wygrywa. Nie zgodzisz sie?

Podobnie ze szklami - C. ma po prostu szersza oferte dla tego typu fotografii. Ponownie - nie zgodzisz sie?

Sprzet to narzedzie, i ktokolwiek, kto ma troche oleju w glowie bedzie polecal najlepsze narzedzie do konkretnego zadania, a nie swoj wlasny dobytek. Ja akurat sie zajmuje taka fotografia, gdzie 5D by sie totalnie nie sprawdzil, i bynajmniej nie sa to sluby. A D300 jak mialem, to bardzo chwalilem, zeby nie bylo...

akustyk
04-12-2009, 11:44
... i tu pojawia się moje pytanie do was - jak wam się użytkuje D300 przy wysokim ISO??? Najbardziej zależy mi na opiniach fotografów którzy mieli możliwość testowania Nikona na weselach, albo w szybkiej fotografii "ulicznej".
D300 i 5D to sa zupelnie inne puszki do zupelnie innych zastosowan.

jesli chodzi o jakosc obrazka - bezdyskusyjnie 5D. tu naprawde nie ma co porownywac. w calym zakresie ISO, nie tylko tych wyzszych.
jesli chodzi o pelna klatke badz nie - absolutnie nie uwazam za niezbedna do zdjec, szczegolnie ulicznych. co do wesel to juz rzecz gustu. pelna klatka z jasnym szklem daje swietne mozliwosci, ktorych w cropie zwyczajnie nie ma. a to jest duzy plus
jesli chodzi o focenie do kotleta - rozni ludzie robia rozne zdjecia slubne. przy czym w tej dzialce standardy jakosciowe nie sa nadmiernie wyzylowane i D300 spokojnie tu wystarczy. jego niewatpliwa przewaga bedzie pewnosc jaka daje AF. przefocilem slub i wesele 5D i da sie to zrobic, ale sa sceny, gdzie jego AF nie daje gwarancji powodzenia, a to jest bardzo istotne przy kotlecie (bo nikt nie placi za zdjecie 10 sekund po pierwszym buziaku). tak ze, jakby to mialo byc moje zrodlo dochodow, to bym szukal pewniejszego narzedzia.

osobiscie bym w zyciu nie wybral D300 zamiast 5D, ale ja na szczescie nie musze klepac do kotleta, zeby zarobic na zycie ;)

Orkaniusz
04-12-2009, 11:51
Wesele D300 na wysokim ISO:
http://www.orkaniusz.pl/AniaIMichal/WeseleAniIMichala.html (http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=118555)

Tomek Konopka
04-12-2009, 12:06
zdecydowanie kup d700 :-D szybka akcja Nikon, bardziej statecznie Canon ;)

Jacek_Z
04-12-2009, 12:46
... z łączonymi filtrami IR nie chce cie martwić, ale do tego musisz sobie kupic jakis stary aparat z matrycą CCD. Np nikon D50 czy D70. Możesz mu nawet zdjąć fabryczny filtr i uzywac tylko do tego. Poniżej 1 tys będziesz miał specjalistyczny sprzęt do IR.

Co do głównego pytania:
ISO 1600 w D300 do slubniaków jest akceptowalne. Jednak pełna klatka 5D daje ciekawszą plastykę. Niestety 5D w reporterce (szybkiej) to nie jest najlepszy wybór. 5D jest w dwóch wersjach, sprzedać ci chcieli pewnie 5Dmk2, bo pierwsza wersja jest już nie produkowana. Ona to właśnie szumiała malutko.
Jesli chcesz mieć aparat szybki jak D300, ale z plastyką jak 5D, to połaczenie tych zalet jest w Nikonie D700. I przy okazji w tym body są najniższe szumy ze wszystkich tu omawianych aparatów. D700 kosztuje podobnie jak 5Dmk2. W twoim zastosowaniu najbardziej bym widział D700.

Roon
04-12-2009, 12:48
Chcesz wejść w fotografie ślubną a nie wiesz jaką puchę kupić? pewnie z obiektywami będzie podobnie... Współczuję ewentualnym klientom

siedemczwartych
04-12-2009, 13:06
za chwilę będzie kolejny wątek: "jak ustwiacie D700 na ślubach"

Archibald
04-12-2009, 13:44
Hej kolego makowina, Twoje miasto to Golina, czy z Koninem sąsiaduje? jeśli tak to proponuje - chodź, spotkamy się w plenerze, każdy ciepło się ubierze, pobiegamy w okolicy, sam zobaczysz co się liczy, i tu szepnę w uszko równo - tylko Nikon, reszta g... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

makowina
04-12-2009, 17:57
Do slubow zdecydowanie Canon - AF bedziesz musial przebolec, szumy faktycznie troche nizsze, ale co najwazniejsze, nie bedziesz mial problemu ze szklami. 50/1.4 na D300 to zdecydowanie za wasko, ale na 5D juz ok. Poza tym u Canona masz takie wybitnie slubne szkla jak 35/1.4, albo 28/1.8, ktorych prozno szukac u Nikona.

Mialem D300, teraz mam D700 i bym sie nie zamienil, ale bedac na Twoim miejscu zapewne bym sie zastanawial. Gdyby mnie mocno budzet ograniczal, na poczatek wzialbym 3 stalki: 28/1.8, 50/1.4 i 85/1.8, pozniej jeszcze 200/2.8.

Wielkie dzięki Jakubas - takiej odpowiedzi oczekiwałem!!!

Archibald tak to ta Golina jeśli chcesz możemy wyskoczyć na wspólny plener zobacz tylko czy mój klimat Ci odpowiada http://makowina.deviantart.com/
3maj się ciepło!!!

D300 i 5D to sa zupelnie inne puszki do zupelnie innych zastosowan.

jesli chodzi o jakosc obrazka - bezdyskusyjnie 5D. tu naprawde nie ma co porownywac. w calym zakresie ISO, nie tylko tych wyzszych.
jesli chodzi o pelna klatke badz nie - absolutnie nie uwazam za niezbedna do zdjec, szczegolnie ulicznych. co do wesel to juz rzecz gustu. pelna klatka z jasnym szklem daje swietne mozliwosci, ktorych w cropie zwyczajnie nie ma. a to jest duzy plus
jesli chodzi o focenie do kotleta - rozni ludzie robia rozne zdjecia slubne. przy czym w tej dzialce standardy jakosciowe nie sa nadmiernie wyzylowane i D300 spokojnie tu wystarczy. jego niewatpliwa przewaga bedzie pewnosc jaka daje AF. przefocilem slub i wesele 5D i da sie to zrobic, ale sa sceny, gdzie jego AF nie daje gwarancji powodzenia, a to jest bardzo istotne przy kotlecie (bo nikt nie placi za zdjecie 10 sekund po pierwszym buziaku). tak ze, jakby to mialo byc moje zrodlo dochodow, to bym szukal pewniejszego narzedzia.

osobiscie bym w zyciu nie wybral D300 zamiast 5D, ale ja na szczescie nie musze klepac do kotleta, zeby zarobic na zycie ;)

Dzięki akustyk za tą wypowiedź - nawet nie wiesz jak bardzo mi pomogłeś.

Chcesz wejść w fotografie ślubną a nie wiesz jaką puchę kupić? pewnie z obiektywami będzie podobnie... Współczuję ewentualnym klientom
...gdybym nawet chciał fotografować owce na pastwisku, to zanim kupiłbym Body, też zapytałbym się użytkowników co polecają - to chyba normalne?!? :)

Wesele D300 na wysokim ISO:
http://www.orkaniusz.pl/AniaIMichal/WeseleAniIMichala.html (http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=118555)

Dzięki Orkaniusz - zdjęcia są świetne!!!

nie chce cie martwić, ale do tego musisz sobie kupic jakis stary aparat z matrycą CCD. Np nikon D50 czy D70. Możesz mu nawet zdjąć fabryczny filtr i uzywac tylko do tego. Poniżej 1 tys będziesz miał specjalistyczny sprzęt do IR.

Co do głównego pytania:
ISO 1600 w D300 do slubniaków jest akceptowalne. Jednak pełna klatka 5D daje ciekawszą plastykę. Niestety 5D w reporterce (szybkiej) to nie jest najlepszy wybór. 5D jest w dwóch wersjach, sprzedać ci chcieli pewnie 5Dmk2, bo pierwsza wersja jest już nie produkowana. Ona to właśnie szumiała malutko.
Jesli chcesz mieć aparat szybki jak D300, ale z plastyką jak 5D, to połaczenie tych zalet jest w Nikonie D700. I przy okazji w tym body są najniższe szumy ze wszystkich tu omawianych aparatów. D700 kosztuje podobnie jak 5Dmk2. W twoim zastosowaniu najbardziej bym widział D700.

D700.... niestety finansowo jest poza moim zasięgiem.
Poza tym bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!!

Strus
04-12-2009, 18:21
do pejazu zdecydowanie lepszy 5D , zreszta na ten temat moze wiele powidziec Dariusz KOwalski zwany inaczej jako Loneley Wolf

To albo jest ich 2 albo kolega mial na mysli Macka Duczynskiego a napisal to co napisal

Jacek_Z
04-12-2009, 18:39
D700.... niestety finansowo jest poza moim zasięgiem.Jeśli tak, to podawane jako argument canonowskie jasne szkła tez sa poza twoim zasięgiem. Cena 5D jest o 600 zł wyższa!!! niż D700. Więc jeśli cie nie stać na D700 to na 5Dmk2 też.
Opcja zbudowania zestawu slubnego na canonie 5D i jasnych stałkach jest droższa niz zestaw który złozysz w nikonie (35/2, 50/1.4 lub1.8, 85/1.4 lub 1.8) lub w nikonie polecam zooma 24-70/2.8

makowina
04-12-2009, 19:04
Jeśli tak, to podawane jako argument canonowskie jasne szkła tez sa poza twoim zasięgiem. Cena 5D jest o 600 zł wyższa!!! niż D700. Więc jeśli cie nie stać na D700 to na 5Dmk2 też.
Opcja zbudowania zestawu slubnego na canonie 5D i jasnych stałkach jest droższa niz zestaw który złozysz w nikonie (35/2, 50/1.4 lub1.8, 85/1.4 lub 1.8) lub w nikonie polecam zooma 24-70/2.8

Panie Jacku... może tak - stać byłoby mnie na D700, ale powiem szczerze nie zastanawiałem się nigdy nad nim.
dlaczego??
Ponieważ wydawało mi się, że jest to aparat przeznaczony dla profesjonalistów przez duże "P", a ja się za takowego nie uważam.
Poza tym trochę boję się 700'tki - boję się,że będę miał w ręku aparat który może mnie przerosnąć.
Jednak czytając opinie ludzi na forum dochodzę do wniosku, że będzie on najlepszym rozwiązaniem... druga sprawa jest taka, że nie śpieszy mi się z wejściem w przemysł fotografii ślubnej... mam czas żeby nauczyć aparatu.
Co jeszcze ...bardzo Panu dziękuję za bardzo cenne uwagi, oraz za przedstawienie mi modeli obiektywów :) Naprawdę jestem wdzięczny!

JAH_MALL
04-12-2009, 19:21
Sorka za oftopa, ale czy Makowina moglbys podrzucic linka do jakiegos tutka jak sie robi takie (http://loran31.deviantart.com/art/Breaking-Lines-II-145590539) niebo lub temu podobne?
Dzieki

wolnyslimak
04-12-2009, 19:26
Hej kolego makowina, Twoje miasto to Golina, czy z Koninem sąsiaduje? jeśli tak to proponuje - choć spotkamy się w plenerze, każdy ciepło się ubierze, pobiegamy w okolicy, sam zobaczysz co się liczy, i tu szepnę w uszko równo - tylko Nikon, reszta g... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

P I Ę K N E...czy Ty tak często możesz?

Roon
04-12-2009, 19:54
makowina, przynajniej nie strzelasz focha po mojej uwadze - to na plus :)

Przy okazji dodam, że wszystkie foty które są na mojej stronie są robione d300 na wysokim iso 1600 minimum więc możesz zobaczyć czy ci takie ziarno odpowiada. Na stronce obok play masz full screena, foty skalują się do rozdzielczości monitora więc masz spore zdjęcia. Jak Cie stać na d700 i pasuje ci system Nikon to bierz bez zastanowienia, obsługa aparatu jest 99% identyczna co d300 tylko obrazek ładniejszy :)

makowina
04-12-2009, 20:14
makowina, przynajniej nie strzelasz focha po mojej uwadze - to na plus :)

Przy okazji dodam, że wszystkie foty które są na mojej stronie są robione d300 na wysokim iso 1600 minimum więc możesz zobaczyć czy ci takie ziarno odpowiada. Na stronce obok play masz full screena, foty skalują się do rozdzielczości monitora więc masz spore zdjęcia. Jak Cie stać na d700 i pasuje ci system Nikon to bierz bez zastanowienia, obsługa aparatu jest 99% identyczna co d300 tylko obrazek ładniejszy :)

:mrgreen: Roon nie jestem typem który fatwo się obraża - naprawdę!!! Poza tym miałeś sporo racji z obiektywami. Oczywiście takie sławy jak 85mm f/1.8 czy 50mm F1.4 były mi znane, o reszcie dobrze, że mi forumowicze napisali :D
Co do Twoich zdjęć... Marcin - gratuluje oka!!! :-D

Sorka za oftopa, ale czy Makowina moglbys podrzucic linka do jakiegos tutka jak sie robi takie (http://loran31.deviantart.com/art/Breaking-Lines-II-145590539) niebo lub temu podobne?
Dzieki

Stary wystarczy nałożyć filtry ND i ustawić czas na min 30 sek - wiatr zrobi resztę za Ciebie :D

JAH_MALL
04-12-2009, 20:21
Spox mialem na mysli ten sam efekt w PS ze zdjecia o krotkim czasie. Ale dzieki.
Nie zawsze wieje z tej strony co bysmy chcieli, nieprawdaż?

Jacek_Z
04-12-2009, 21:26
..Ponieważ wydawało mi się, że jest to aparat przeznaczony dla profesjonalistów przez duże "P", a ja się za takowego nie uważam. 1. To półka semipro jesli chodzi o pozycjonowanie sprzętu.
2. na tej samej półce jest canona 5D
3. to wg mnie aktualnie najlepszy sprzęt do slubów
4. sluby powinno się robić bardzo dobrym sprzętem. To w końcu praca zawodowa, bierze się za to pieniądze.
5. w Polsce ludzie kupuja taki sprzęt na jaki ich stać. Wychodza więc takie sprawy, że są zawodowcy robiący na D80 i D90, a są hobbyści kupujący D3.

..Poza tym trochę boję się 700'tki - boję się,że będę miał w ręku aparat który może mnie przerosnąć. niepotrzebnie. Czas, przysłona, ISo, balans bieli, tryb M, A, S - to jest we wszystkich lustrzankach nikona. Tylko to trzeba ustawić. resztą bajerów się nie trzeba przejmować, można zostawić ustawienia fabryczne.

..Jednak czytając opinie ludzi na forum dochodzę do wniosku, że będzie on najlepszym rozwiązaniem... Do ślubów tak. Wg mnie. No chyba, że masz kasę i chęci pracowac na najjaśniejszych stałkach 1.2 i 1.4. To kwestia indywidualnych upodobań. Są ludzie wolący zoomy w reporterce. Np ja.

RBT
04-12-2009, 22:11
...No chyba, że masz kasę i chęci pracowac na najjaśniejszych stałkach 1.2 i 1.4. To kwestia indywidualnych upodobań. Są ludzie wolący zoomy w reporterce. Np ja.
Ja również. Dodać jeszcze należy, że nie wszystkim odpowiada znikoma (czytaj zbyt mała) GO i z przysłon 1,4 korzystają tylko w razie konieczności.

maniek750
04-12-2009, 22:25
Poza tym trochę boję się 700'tki - boję się,że będę miał w ręku aparat który może mnie przerosnąć....

Spokojnie nie masz co sie martwic ;) Ja tez niedawno przesiadlem sie na D700 i powiem tobie szczerze ze na poczatku myslalem tak jak ty, ale kiedy minely 2 dni powiedzialem ze juz nie zamienie go na zaden inny ;) no chyba ze D3x lub D4 (jak bedzie). Ale poki co wystarcza mi D700 :D

SzymonWojciechowski
05-12-2009, 04:37
Makowina, po tragicznej stracie kochanego D80 też stanąłem przed dylematem: D300 czy D700. Poczekałem, poczytałem - kupiłem D700 i wiem że jakikolwiek sprzęt będzie się pojawiał na rynku, ja mam aparat, który na dobrą sprawę może mi służyć do końca moich dni(żartuje, młody jestem - migawka mnie nie "przeżyje") :D Tak na serio, D700 to na prawdę wspaniały sprzęt, przy robieniu zdjęć na pewno nie będzie przeszkadzał. A o to, że Cię przerośnie się nie obawiaj - jak trzaskałeś już Nikonem to odnajdziesz się bez problemu, jeśli nie to i tak luzik - po to jest instrukcja i nieziemska, wręcz legendarna ergonomia i wygoda użytkowania naszych Nikosiów. Chyba każdy potwierdzi. Pzdr

maniek750
05-12-2009, 12:17
Dokladnie tak jak kolega napisal ;) Legendarna ergonomia ;)

Jakubas
05-12-2009, 15:23

Ale zwroc Jacku uwage, ze nie trzeba szarpac sie od razu na 24/1.4, 35/1.4, 50/1.2 i 85/1.2... A te szkla, ktore zaproponowalem, czyli 28-50-85/1.4-1.8, to raczej budzetowe obiektywy. 24-70 owszem, jest wybitny, ale podejrzewam, ze w praktyce roznica pomiedzy nim a Canonowskim odpowiednikiem jest pomijalna, tak samo jak dla mnie w praktyce jest pomijalna roznica 17-55 vs 24-70. A chodzi bardziej o to, ze w wielu kosciolach f/2.8 to zwyczajnie zbyt ciemno.

A co do D700 to nie ma sie czego bac, zdjecia robi sie jak D80, tylko pomiar swiatla latwiej zmienic ;)

Siupes
05-12-2009, 17:00
jak juz dochodzisz do d700, to powiem ci ze od 1.5 roku nie mam zadnego cisnienia na zmiane puszki, dzieki temu kupilem wszystkie szkla ktore chcialem zamiast czytac o szumach i innych *******ach i zastanawiac sie czy d3s kupic czy d3 czy czekac na d700s. d700 nadal w pelni spelnia moje oczekiwania i nie planuje go zmieniac. checi na canona juz mi przeszly (szczegolnie po zakupie 14-24 ;) )
moim zdaniem kup cos gdzie za pol roku nie bedziesz sie zastanawial czemu nie dolozyles do czegos lepszego.
oczywiscie gdybym zaczynal od nowa kupilbym canona ;) (wiesz, ta trawa zielensza po drugiej stronie plotu itd :D)

makowina
05-12-2009, 19:26
Bardzo Dziękuję wszystkim za swoje opinie - które okazały się być dla mnie bezcenne!!!!!
Dobrze wiedzieć, że jest forum gdzie można spotkać tulu życzliwych,służących pomocą i radą osób.
Pozdrawiam Wszystkich z Neurotycznej Wielkopolski ;)

SzymonWojciechowski
05-12-2009, 20:27
Siupes dlaczego wziąłbyś Canona gdybyś zaczynał od nowa?

Merde
05-12-2009, 21:05
a do autora weź canona zobaczysz co to zrąbana ergonomia i gówniane wykonanie

Radziłbym ostrożnie z takimi radykalnymi osądami, bo ci ktoś jeszcze wypomni przycisk iso po lewej stronie, gorszy uchwyt (ergonomia) i odłażące gumy (wykonanie)... Można wiele pisać o wadach 5D, ale ty powielasz głupie mity, które z rzeczywistością mają niewiele wspólnego.

Siupes
05-12-2009, 22:10
Siupes dlaczego wziąłbyś Canona gdybyś zaczynał od nowa?

tak na szybko:
- wszyscy ktorych znam (poza jednym czy dwoma przypadkami) uzywaja canona.
- jakbym zaczynal to ergonomia bylaby mi obojetna.

w ciagu poltora roku dwa razy podjalem proby zmiany na canona (czyli dwa razy mialem za duzo wolnego czasu), kazda z nich skonczyla sie zakupem nowego nikkora lub dwoch na pocieszenie, albo raczej zeby sie bardziej zwiazac z nikonem.
ale to tylko ja :)

prz3mo
05-12-2009, 23:20
tak na szybko:
- wszyscy ktorych znam (poza jednym czy dwoma przypadkami) uzywaja canona.

No widzisz, a dla mnie to jest raczej powód dla którego wybrałem właśnie Nikona :) Nie lubię mieć tego, co mają "wszyscy", albo przynajmniej "większość" :-P

Siupes
06-12-2009, 03:23
chyba ze potrzebujesz jakis lens na jedno ujecie ;)

qooba
06-12-2009, 05:17
E tam, na jedno ujęcie można "lens" wypożyczyć lub kupić a potem sprzedać :) Często tak czynię ;)

Siupes
06-12-2009, 07:34
czasami sklepow nie ma pod reka, dzieki temu mam garb na plecach i wszystkie szkla ktorych potrzebuje :D

SzymonWojciechowski
06-12-2009, 22:12
Lepiej z apratami, obiektywami i innymi rupieciami biegać niż z workami cementu. :D