Zobacz pełną wersję : camera Raw 4.6
mariusz2704
03-12-2009, 21:44
Witam. Proszę o pomoc dot. camery raw ponieważ chciałbym zacząć robić zdjęcia w rawach, ale nie mogę sobie poradzić bo dopiero zaczynam i nie mam pojęcia jak narazie o co chodzi z photoshopem hehe mój problem polega na tym, że mam cs3 i ściągnąłem sobie cr 4.6 ale nie mogę jej nawet otworzyć i zainstalować.... mógłby mi ktoś pomóc jak to zainstalować żebym mógł korzystać z cs3 i obrabiać rawy ????
mariusz2704
04-12-2009, 00:02
I pomoże mi ktoś czy nie ??? proszę..... camere raw trzeba było wrzucić do pewnych folderów tak wyczytałem w necie i widzę, że jest tam camera raw, ale i tak nie mogę otworzyć nefa w cs3. Wyskakuje mi po próbie otwarcia nefa w cs3 "nie mozna wykonac polecenia ponieważ to nie jest prawidłowy typ dokumentu" o co kaman ??? niech ktoś coś napisze bo szału dostaje hehhe
step.tom
04-12-2009, 00:23
Witam. Proszę o pomoc dot. camery raw ponieważ chciałbym zacząć robić zdjęcia w rawach, ale nie mogę sobie poradzić bo dopiero zaczynam i nie mam pojęcia jak narazie o co chodzi z photoshopem hehe mój problem polega na tym, że mam cs3 i ściągnąłem sobie cr 4.6 ale nie mogę jej nawet otworzyć i zainstalować.... mógłby mi ktoś pomóc jak to zainstalować żebym mógł korzystać z cs3 i obrabiać rawy ????
Z jakiej 'puszki' pochodzi ów NEF ?
http://www.www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=94143 ;-)
mariusz2704
04-12-2009, 01:39
D 90 oczywiście.
Może masz zainstalowaną wraz Photoshopem starszą wersję CR. Jeśli masz CS3 to w katalogu File Formats (C:\Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\.....\File Formats) powinieneś mieć plik Camera Raw.8bi.
Jeśli ściągnąłeś wersję CR4.6 to nadpisz ją na plik istniejący i wszystko powinno hulać.
mariusz2704
06-12-2009, 21:40
Może masz zainstalowaną wraz Photoshopem starszą wersję CR. Jeśli masz CS3 to w katalogu File Formats (C:\Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\.....\File Formats) powinieneś mieć plik Camera Raw.8bi.
Jeśli ściągnąłeś wersję CR4.6 to nadpisz ją na plik istniejący i wszystko powinno hulać.
Jest tak jak napisałeś i już wszystko ok, Dziękuję Ci bardzo za pomoc !!!!!!
Jendrek.gd
09-12-2009, 09:04
Czy Camera Raw 4.6 zawiera profile aparatu D2X np..?
BlackRoger
09-12-2009, 12:22
Czy Camera Raw 4.6 zawiera profile aparatu D2X np..?
Popatrz 4 posty wyżej. step.tom podał tą informacje na tacy.
Jendrek.gd
09-12-2009, 16:17
Chodzi mi o profile kolorów D2X Mode 1,2,3 Portrat, Lanscape itp...
Zorro1212
10-12-2009, 19:43
Przepraszam ale mam ten sam problem z CS3 i nie wiem co masz na mysli mowiac o nadpisaniu na plik istniejacy?
Przepraszam ale mam ten sam problem z CS3 i nie wiem co masz na mysli mowiac o nadpisaniu na plik istniejacy?
Wklej nowszą wersję w miejsce starszej :)
Ze strony Adobe ściągasz wersję CR którą potrzebujesz. Linki znajdziesz np tu http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=94143
Będzie to plik CameraRaw.8bi, znajdujesz w swoim CS3 taki właśnie plik (najprawdopodobniej w katalogu File Formats) i kopiujesz ściągnięty plik do tego katalogu.
Pojawi się komunikat że plik taki już istnieje i czy chcesz go zastąpić nowym, potwierdzasz OK i po sprawie :-D
Maniek70
14-12-2009, 14:30
Witam wszystkich od 2 dni jestem posiadaczem Nikona D5000 ale moj PS Cs3 nie otwiera Rawów pomimo iz skopiowalem Camera Raw 4_6 do C:\Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\.....\File Formats i nadal nie otwiera czy ktoś może mi pomoże.
Napisze tylko że rawy sony A700 otwieraja się bez problemu.
marszull
14-12-2009, 15:26
A zapoznales sie z linkiem ktory jest podany powyzej?
Troszke samodzielnosci
Przykro mi ale RAWów z D5000 na CS3 nie pooglądasz.
Z tabeli do której prowadzi link z mojego wcześniejszego posta wynika że potrzebujesz Camera Raw 5.4,
a jej CS3 nie obsługuje dopiero CS4.
Tak producenci oprogramowania zmuszają nas do zakupów aktualizacji do nowszych wersji :evil:
marszull
14-12-2009, 18:45
albo exportowania do dng
aneczka18
25-01-2010, 19:13
Witam. Przekopiowałam CR 4.5 (próbowałam również 6.4) i dalej się nie chce otworzyć. Mam CS3.