PDA

Zobacz pełną wersję : Porównanie - opinie na temat lamp Quantuuma

rafi127
03-12-2009, 18:56
Pytanie to kieruję do użytkowników lamp tej marki.

Prosze o opinie tyczące się tych 4 modeli Quantuuma.

- Quantuum T300
- Quantuum PT-300
- Quantuum R+300
- Quantuum R+300 Digital

Dane techniczne znane są mi z sieci ale intrsują mnie aspekty tyczące się jakości wykonania, żywotności, ergonomii oraz samego komfortu pracy. Który model wg Was wybrać? Czy jest sens doplacać do paneli dodtykowych jak w przypadku T300 lub paneli membranowych jak w wersji R300 Digital? Na chwilę obecną miałem do czynienia z R+ 300, spodobały się mnie efekty pracy z tą lampką ale producent oferuje poza nią technicznie podobne jeszcze 3 modele - stąd moje pytanie.
Chcę zakupić dwie takie lampy, i na poczatek dwa softboxy. I tu kolejna prośba zasugerownie co najlepiej wybrać - mam na myśli producenta.

Czy lampki kupować przez www.quantuum.pl czy też jest jakieś inne miejsce polecicie?

totek
03-12-2009, 19:01
kariera "marki" Quantuum w Polsce mnie zadziwia :-D

rafi127
03-12-2009, 19:16
kariera "marki" Quantuum w Polsce mnie zadziwia :-D

Nie chce być uszczypliwy, ale w odpowiedź Twoja nie jest odpowiedzią na temat. O historii marki nie rozmawiamy o jej karierze również. Jeżeli nie chcesz pisać na temat - nie masz wiedzy to proszę pomiń wątek bo nijak się to ma do opisu który masz w swojej stopce "najpierw się naucz, potem coś zrób, a na końcu kozacz. odwrotna kolejność jest zła".

jopektomasz
03-12-2009, 22:09
Witam też chciałem kupic ktores z tych lamperk 300r+ ale decyzja padla na elinchroma d4-lite.

Jacek_Z
04-12-2009, 00:59
zapomniałeś w porównaniu umieścić Quantuum S, ewentualnie Quantuum R Dual Power. Jak chcesz to mogę przerobić ci ten post.

Elinchromy mają swoje własne mocowanie. Softboxy mają fajne, ale drogie.

kh29228
04-12-2009, 01:03
no właśnie też jestem na etapie kupowania softboxów i także zauważyłem cenę sporo wyższą niż u konkurencji z tej samej półki

rafi127
04-12-2009, 01:26
zapomniałeś w porównaniu umieścić Quantuum S, ewentualnie Quantuum R Dual Power. Jak chcesz to mogę przerobić ci ten post.

A dziękuję - Jacek jak zwykle czujny :). Zgodnie z Twoją sugestią proszę o modyfikację treści.
Zastanawiałem się nad umieszczeniem 300 R DualPowera ale poza zakresem regulacji to podobo ta sama lampa.

Co do Elinchromów to jednak warto zastanowić się i nad rakim zakupem?

jopektomasz
04-12-2009, 01:41
ja zrezygnawałem z quntków na rzecz elinchroma są droższe ale jakos wykonania lepsza.

Jacek_Z
04-12-2009, 01:53
Nie macałem, ale dałem wiare osobom, które na tym robiły i mówią, że najniższa seria Elinchroma to budżetówka i robiona w chinach. Wyższe modele kosztują znacząco więcej, więc pewnie tak jest.
Szybko się okazuje, że potrzeba z 3 lamp i z 5 softboxów, 3 gridy, 3 reflektory, plastry modu, beauty, spota. Liczyłeś te wydatki?
Ich się nie używa razem. Po prostu raz potrzeba jednego, a raz innego rozmiaru. Tak jak się ma wiele obiektywów, a podpięty do body jest jeden.

jopektomasz
04-12-2009, 09:13
czyli lepsza bedzie nowa seria fomex hd quantuuma niz d-4lite elinchroma?? wie ktos jakie one maja softboksy mowie o rozkładaniu światła wyciaganiu detali chdzo mi o linie fomex hd quantuuma.

rafi127
04-12-2009, 19:58
czyli lepsza bedzie nowa seria fomex hd quantuuma niz d-4lite elinchroma?? wie ktos jakie one maja softboksy mowie o rozkładaniu światła wyciaganiu detali chdzo mi o linie fomex hd quantuuma.

A czy przypadkiem fomex hd quantuuma to nie półeczka wyżej nad D-Lite 4

sztudio
05-12-2009, 09:34
ja polecam fotozakupy - dopiero zaczynaja ze sprzetem studyjnym ale maja dobre podejscie do klienta :)

jopektomasz
05-12-2009, 13:38
włąsnie czy fomex jest wyzej niz elinchrom ? tej odpowiedzi mi rakuje napewno elinki sa drozsze :)

rafi127
06-12-2009, 16:45

A może Jacku z tych kilku modeli zaproponujesz konkretny model kierując się swoim doświadczeniem
i wiedzą?
Poza Quantuumem zastanawiam się jeszcze nad porównywalnym paramatrami i ceną Powerlux-em VC300 ?
Może wyrazisz swoją opinie w tym temacie?

Piotr.S
06-12-2009, 21:16
Używam od kilku miesięcy Quantuum PT 200. Sprawdziły się zarówno w pomieszczeniach (zasilanie sieciowe) jak i w plenerze (z generatora). Mają jedną słabą stronę - ustawianie mocy przyciskami. Ale po za tym polecam. Poprzednio miałem generatory Elfo 3200 Ws - świetne z wielkoformatowymi kamerami analogowymi. No ale te czasy już minęły.

jopektomasz
06-12-2009, 21:50
sorry za pytanie ale nie moge nigdzie znalesc odpowiedzi czy fomexy hd quantuuma sa lepsze niz 4 d-lite elinchorma ?

Piotr.S
06-12-2009, 22:12
nie znajdziesz takiej odpowiedzi - pytasz mniej więcej: czy blondynki są lepsze od brunetek?

Piotr.S
06-12-2009, 22:16
zapytaj lepiej - mam 5 tyś., chcę kupić dwie, trzy, cztery lampki o mocy XX, chcę tanio - albo drożej a niezawodne - to będzie podstawa do dyskusji

Jacek_Z
06-12-2009, 22:23
A może Jacku z tych kilku modeli zaproponujesz konkretny model kierując się swoim doświadczeniem i wiedzą?
Poza Quantuumem zastanawiam się jeszcze nad porównywalnym paramatrami i ceną Powerlux-em VC300 ?
Może wyrazisz swoją opinie w tym temacie?Ale ja nie jestem uzytkownikiem wielu rodzajów lamp - zastrzegam. Pracowałem/pracuje na 3 seriach lamp ELFO, w studiu stoją tez Quantuumy S (nie moje, ale moge ich uzywać, jednak tego nie robię), znajomi maja Quantuumy R, R+, Dual powery i Powerluxy VC.

Wszystkie mają plusy i minusy. Dla mnie. Bo sa różne preferencje. Dla kogoś jest istotne czy gałka czy guziki do regulacji mocy. Mi to obojetnie. Byle nie nawalało. A chyba to w akurat nie nawala.

Dla mnie istotne jest czy są wyświetlane cyfrowo wartości mocy. To maja Quantuumy S i Powerluxy VC. Biorąc pod uwagę to, że quantuumy R nie maja najlepszej wentylacji to dla mnie pozostają jako wybór Quantuumy S i Powerluxy VC. Jak kto lubi gałke to Poverlux VC, jak guziki Quantuum S.
Niektórzy nie lubia guzików, wolą gałke i wolą Quantuuma. Wybierają serię R. Ta seria jednak mi się nie podoba, bo nie wiem jaka moc mam nastawioną. No i wentylacja jest bez sensu. Nie dmucha do przodu.

Znajomi wskazuja na 2 wady. Jedna wystąpiła w Quantuumach S i R też. Na minimalnej mocy (mniej więcej zakres 1.0 - 2.0) nie chce błyskać. Czasami. Jak juz nie chce to koniec. Na następnej sesji całkiem możliwe, że już będzie.

Druga wada. Bywa, że lampa nawala od początku. Dosłownie od drugiego uzycia. Chyba to słaba kontrola jakości. Sęk w tym, że taka lampa naprawiona szybko nawala kolejny raz i kolejny. Pół roku i 3 naprawy. Tak miał zarówno kolega z starymi Quantumami R jak i kolega z Powerluxem. Aż się zastanowiłem czy to jednak nie robi ta sama fabryka :). mam 2 kolegów którzy tak mieli. Kupili spore zestawy (5 lamp) otwierając studio i nawala w kółko ta sama lampa, inne - nie.

jopektomasz
06-12-2009, 22:31
oki to zadam pytanie tak mam do przeznaczenia o kolo 2 tysie chce kupic jedna lampe na początek i do tego soft gdzies 120x40. nie musi miec duzej mocy do "studio" nie jest duze :) co polecacie :0

Piotr.S
06-12-2009, 22:33
Jacku potwierdzam - podobne problemy są w wersji Q PT. Mimo wszystko uważam, że za tą kasę warto. Najbardziej za wzorową współpracę w plenerze z generatorem.

Moja jedna PT 200 daje się wyzwalać tylko optycznie jednego dnia, a drugiego tylko z kabla. Ale zawsze działa.

A co do sterowania - w plenerze cyfrowe wyświetlacze mocy są mało przydatne, Kto używał ten wie. Na wyswietlaczu nic nie widać. Może w studio jest to bardziej uzyteczne?

Jacek_Z
06-12-2009, 22:55
Ja siedze w studiu albo we wnętrzach, więc widzę. A w plenerze - jak nie widac na wyświetlaczu to tak samo jak na gałce.:) Na niej tez nie wiadomo o ile się zmieniło moc :)

oki to zadam pytanie tak mam do przeznaczenia o kolo 2 tysie chce kupic jedna lampe na początek i do tego soft gdzies 120x40. nie musi miec duzej mocy do "studio" nie jest duze :) co polecacie :0
Tłumaczyłem czym się róznia serie Quantuuma i powerlux. Dla amatora różnice sa mało istotne. Kup coś 300 WS, zostanie ci troche kasy. Albo kup więcej niz 1 softbox. Np beautydisha.

Piotr.S
06-12-2009, 22:58
jopektomasz - masz jakieś sprecyzowane plany na przyszłość? - powiedzmy 2 lata do przodu?

Jacku widzę, że nie pracowałeś z światłami w plenerze

Jacek_Z
06-12-2009, 23:05
Pracowałem. Dokładniej: na studyjnych lampach, poza studiem, ale we wnętrzach - dużo, blisko 20 lat (na zasilaniu sieciowym, przedłużacze). Z SBxx i Sbxxx - w plenerze - bardzo duzo (kilkanaście lat i to naświetlając wtedy slajdy 6x7 na kalendarze). Z lampami na akku - niewiele, ale pracowałem latem na Quantuumach 300 Dual Power. Sprawy mocy sa mi doskonale znane, a o regulacji mocy mówisz. To nie problem, zawsze miałem dobre światłomierze i umiem z nimi pracować.
Zdziwiłem sie nieco jak ostre światło daje duzy softbox :) brak odbić światła robi swoje.

Piotr.S
06-12-2009, 23:06
Gałkę kręci się na wyczucie, najlepiej jak ma "zaskoki" - można policzyć - no i widać położenie w pełnym słońcu. No ale takie rzeczy wie się uzywając w "plenerze". O zasilaniu generatorowym nie wspomnę.

Mam nadzieję, że Q wprowadzi do sprzedaży serię PT z gałką - to będzie chyba hit?

Jacku. Światła w plenerze kilkanaście km od najbliższej miejscowości. Kopalnia granitu, boisko 3 km od prądu. Zapadła wieś. Moje Quantuumy z generatorem tam muszą pracować. Daleko od Warszawy

jopektomasz
06-12-2009, 23:20
tak mam i to dosc konkretne :0 do czego zmierZasz?

Jacek_Z
06-12-2009, 23:46
Gałkę kręci się na wyczucie, najlepiej jak ma "zaskoki" - można policzyć - no i widać położenie w pełnym słońcu. No ale takie rzeczy wie się uzywając w "plenerze". O zasilaniu generatorowym nie wspomnę.
No ale co tu odkrywczego (o uzycu lamp w plenerze) napisałeś? To wg ciebie jest wygodne, bo wg mnie ni cholery nie. Przykład: mam zmienić moc o 2,3 EV i będe liczył 23 przeskoki ???!!! Nie żartuj sobie ze mnie. Na gałce jest znaczek wielkosci 2 mm i to sie dobrze obserwuje wg ciebie? Szczególnie gdy lampa jest na wysokości 2 m (powyżej głowy modelki), czyli gałka lampy jest nieco powyżej moich oczu, a znaczek gałka ma na górze i go nie widać? Mam wchodzić na drabinkę? Ja mam inne pojęcie wygody. Jesli wyświetlacza nie zobaczę (wystarczy zrobić daszek ręką, rzucic cień) to po prostu niestety robota taka jak z gałką - więcej prób by dojść do pożądanego efektu.

Jacku. Światła w plenerze kilkanaście km od najbliższej miejscowości. Kopalnia granitu, boisko 3 km od prądu. Zapadła wieś. Moje Quantuumy z generatorem tam muszą pracować. Daleko od WarszawyOK. I co?

Moje rozważania dotyczą wygody. Każdymi lampami da się robić zdjęcia. Ja rozpatrywałem tu niuanse. Np ja wolę w pionowym uchwycie wybierać punkt AF w D700 z gripem niż w D3. Choć reszta świata mówi, że D3 jest lepszy. Niech sobie mówią. Widac ergonomia to taka dziedzina bardzo indywidualna. Ja wiem co ja wolę.

rafi127
07-12-2009, 02:04
Ja rozpatrywałem tu niuanse. Np ja wolę w pionowym uchwycie wybierać punkt AF w D700 z gripem niż w D3. Choć reszta świata mówi, że D3 jest lepszy. Niech sobie mówią. Widac ergonomia to taka dziedzina bardzo indywidualna. Ja wiem co ja wolę.

Potwierdzam :) i dołączę do tego groną tych co są inaczej ergonomiczni :)

rafi127
07-12-2009, 10:45
Dla upewnienia się:

- Quantuumy serii R, R+ nie posiadają układu samorozładowywujacego
- Powerlux VC300 posiada takie rowiązanie
?

Bonzo
07-12-2009, 16:19
posiada :)