Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jak to jest z tym SB 800 i bezprzewodowo

arkaic
25-10-2006, 17:11
jestem nowy na forum i jeszcze nie okiełznałem szukajki ;)
mam wiec pytanie jak to jest z tym wyzwalaniem błysku bezprzewodowo w tej lampie, wiem że dzieje sie to przez wbudowaną lampe ale nigdzie nie mogłem znaleźć jakie to jest opóźnienie i czy można operować lampą w ten sposób jak by się miało połączoną z aparatem za pomocą kabla...

GreenToad
25-10-2006, 17:38
Jesli jeszcze tego nie zrobiles to w ustawieniach aparatu przestaw "CSM MENU" czy cos takiego na "DETAILED" wtedy w opcjach bedziesz mial "FLASH MODE" i możliwe trzy tryby - ttl, manual i commander. Do zdalnego wyzwalania służy ten ostatni tryb. Lampe musisz ustawic w tryb REMOTE i dla d70 kanał 3 i grupa A (niech ktos poprawi jesli sie myle, mam d50 tylko). Nie wiem na jakie opcje kontroli lampy zdalnej pozwala d70, ale AWL (advanced wireless lightning) pozwala na prawie pełne kontrolowanie zdalne lampy. Jeśli wybierzesz na lampie tryb SU-4 to używasz tzw. fotoceli, ten tryb ma tą zalete ze działa z wieloma małpkami cyfrowymi (sprawdzalem na canonie A6xx) ale masz tylko tryby automatyki lampy oraz manualny.

SarS87
28-10-2006, 17:56
Tak czytam i czytam to forum i o ile dobrze rozumiem to sb600 i sb800 w polaczeniu z d70s komunikuje sie bezprzewodowo?(dopiero zabieram sie powoli za zakup lampki;P )

Jacek_Z
28-10-2006, 18:06
oczywiście bezprzewodowo (a tak skutecznie jakby był kabel - chyba że ostre słońce i daleko).
co do spowalniania - ktoś z forum robił d200 i sb800 serię - 3 kl/s, dla niego to był problem bo nie chciało mu robic 5 kl/s, a tyle potrzebował. Tyle wyciagał za to na manualu.
nie doszlismy do tego co jest tego przyczyną. być może przedbłyski CLS?
jak z tego widac opóźnienie, o ile jest, jest minimalne, a że d70 aż taki szybki nie jest, to być może w nim nie będzie tego widać wcale.

Damianus
28-10-2006, 19:12
Może mi ktoś na szybko powiedzieć jak wprowadzić lampę sb-800 w tryb bezprzewodowy z d70 .W aparacie ustawiłem a od lampy gdzieś mi instrukcję wcieło z góry thanks :). Czyli jak ją ustawić w ten tryb remote .

qczman
28-10-2006, 19:23
Wchodzisz do menu lampy i na samej gorze po prawej stronie masz taka ikonke (dwie lampki i jakies strzalki). Wybierasz w niej opcje REMOTE.
Ustawiasz channel 3, group A.
Natomiast w D70 - flash mode - Commander - np. TTL.
WSIO

klon
28-10-2006, 19:45
Tak czytam i czytam to forum i o ile dobrze rozumiem to sb600 i sb800 w polaczeniu z d70s komunikuje sie bezprzewodowo?(dopiero zabieram sie powoli za zakup lampki;P )

Dobrze zrozumiałeś.

SarS87
28-10-2006, 23:18
dziexik za rozwianie watpliwosci:P

sadki
30-10-2006, 00:55
(...)
Natomiast w D70 - flash mode - Commander - np. TTL.

Czyżby? Tryb TTL będzie sterował lampą?
Pytam, bo mam TTL w D50 :-)

qooba
30-10-2006, 00:58
D50 nie obsługuje trybu bezprzewodowego więc nie masz się czym przemować sadki ;)

zuto
30-10-2006, 18:37
D50 nie obsługuje trybu bezprzewodowego więc nie masz się czym przemować sadki ;)

D50 obsługuje tryb bezprzewodowy, tylko wbudowana lampa nie obsługuje CLS'a (trybu commander)... to takie małe ograniczenie... ale moge się mylić...

qooba
30-10-2006, 19:20
i właśnie przez wbudowaną lampę która nie obsługuje bezprzewodowego CLS (a jest przecież elementem D50) można stwierdzić, że D50 nie obsługuje tryby bezprzewodowego ;)
po podłączeniu SB-800 można powiedzieć, że taki zestaw w pełni obsługuje CLS

zuto
30-10-2006, 21:55
i właśnie przez wbudowaną lampę która nie obsługuje bezprzewodowego CLS (a jest przecież elementem D50) można stwierdzić, że D50 nie obsługuje tryby bezprzewodowego ;)
po podłączeniu SB-800 można powiedzieć, że taki zestaw w pełni obsługuje CLS

to tylko gra słów...
D50 obsługuje bezprzewodowy CLS, tylko nie robi to "sama z siebie" tak jak np D70, D80 itp... a dowód? załuż sobie SB-800 na D100 i wyzwól coś przez CLS.

idąc Twoim rozumowaniem to D2Hs rózwnież nie obsługuje CLS... a chyba jednak obsługuje...

Jacek_Z
30-10-2006, 22:05
no fakt. Ale czemu tak skromnie. Nie obsługują CLS też D2X, D2Xs - bo nie mają wbudowanej lampki sterującej.

zuto
30-10-2006, 22:07
no wiem wiem... rozpędziłem się... ;-)

Jacek_Z
30-10-2006, 22:11
nie, no właśnie byłeś za mało odważny.

ArtX
14-11-2006, 19:21
Witam,

Nie wiem czy ja jestem jakims lampowym idiota czy cos, ale jakos sie nie moge ciagle polapac, manual to jakas pomylka, a nie wygrzebalem na forum...

...jak ustawic kompensacje na zdalnej lampie (sb800) z d70.
Wciskam D70 commander -> TTL, sabina na REMOTE, kanal 3 grupa A.
Ok, dziala, tylko swiatlo z lampiona wbudowanego w korpus praktycznie nie istnieje w takim ukladzie. Zdalnej sabiny chcialem uzyc, by doswietlic troche z boku, ew. doswietlic tlo (cienie), tylko w efekcie mam tylko to co z sabiny. Rozumiem ze jedna lampa drugiej nie rowna, tylko troche ciezko by mi bylo wbudowana lampe postawic z tylu zdalna sabine od frontu i rownoczesnie strzelic fote :D

Czy da sie jakos skompensowac tylko ta zdalna lampe (powiedzmy -1EV), dopalajac tym samym ta wbudowana? Probowalem kompensowac to przez body: guzik lampy->dial albo guzik przy wyzwalaczu->dial, ale w obydwu przypadkach mialem efekt jak wyzej, tylko ze przepalony.
Czy taka kompensacja jest w ogole mozliwa? Czy pozostaje mi tylko manualny tryb pracy lampy zdalnej?

Ech, troche namieszalem, ale z grubsza mam nadzieje ze jakis sens mozna wyciagnac z wypowiedzi :]
Temat zdalnego wyzwalania byl co prawda walkowany, ale tej jednej rzeczy jakos sie nie moglem dopatrzyc.

Dzieki za info na ten temat (moze z wyjatkiem 'o matko, czlowieku, poczytaj sobie manual/archiwum') : )

pozdrawiam
Art.

freefly
14-11-2006, 20:04
Witam,

Nie wiem czy ja jestem jakims lampowym idiota czy cos, ale jakos sie nie moge ciagle polapac, manual to jakas pomylka, a nie wygrzebalem na forum...

...jak ustawic kompensacje na zdalnej lampie (sb800) z d70.
Wciskam D70 commander -> TTL, sabina na REMOTE, kanal 3 grupa A.
Ok, dziala, tylko swiatlo z lampiona wbudowanego w korpus praktycznie nie istnieje w takim ukladzie. Zdalnej sabiny chcialem uzyc, by doswietlic troche z boku, ew. doswietlic tlo (cienie), tylko w efekcie mam tylko to co z sabiny. Rozumiem ze jedna lampa drugiej nie rowna, tylko troche ciezko by mi bylo wbudowana lampe postawic z tylu zdalna sabine od frontu i rownoczesnie strzelic fote :D

Czy da sie jakos skompensowac tylko ta zdalna lampe (powiedzmy -1EV), dopalajac tym samym ta wbudowana? Probowalem kompensowac to przez body: guzik lampy->dial albo guzik przy wyzwalaczu->dial, ale w obydwu przypadkach mialem efekt jak wyzej, tylko ze przepalony.
Czy taka kompensacja jest w ogole mozliwa? Czy pozostaje mi tylko manualny tryb pracy lampy zdalnej?

Ech, troche namieszalem, ale z grubsza mam nadzieje ze jakis sens mozna wyciagnac z wypowiedzi :]
Temat zdalnego wyzwalania byl co prawda walkowany, ale tej jednej rzeczy jakos sie nie moglem dopatrzyc.

Dzieki za info na ten temat (moze z wyjatkiem 'o matko, czlowieku, poczytaj sobie manual/archiwum') : )

pozdrawiam
Art.

Podnosisz lampkę w aparacie, naciskasz przycisk blokady lampki- na ekranie kontrolnym wyświetli się zero, a następnie pokrętłem sterującym zmieniasz parametry od -3 do+1. Przycisk blokady lampki musisz cały czas trzymać.

ArtX
14-11-2006, 21:17
Podnosisz lampkę w aparacie, naciskasz przycisk blokady lampki- na ekranie kontrolnym wyświetli się zero, a następnie pokrętłem sterującym zmieniasz parametry od -3 do+1. Przycisk blokady lampki musisz cały czas trzymać.

No tak wlasnie robilem, i efekt jest taki, ze przepalala mi tlo (zdalna sb800 z tylu) a reszta wciaz jest niedoswietlona. Obiekt byl jakies 1-2m od aparatu, a tlo jakies 1m od obiektu, wiec nie jest to sprawa braku mocy wbudowanej lampy. Podobnie z sabina umieszczona z boku, dlatego pytalem o kompensacje w postaci jej oslabienia o jakies przynajmniej -1EV.

Art.

turbo
15-11-2006, 00:58
ArtX, o ile wiem lampa wbudowana w D70 nie bierze udziału przy naswietlaniu zdjęcia i jednoczesnym wyzwalaniu SB800 (w CLS!), takie rzeczy ma już np. D200. Jesli chcesz aby błyskały obie ustaw wbudowaną w manual a SB800 w SU-4.

freefly
15-11-2006, 02:56
ArtX, o ile wiem lampa wbudowana w D70 nie bierze udziału przy naswietlaniu zdjęcia i jednoczesnym wyzwalaniu SB800 (w CLS!), takie rzeczy ma już np. D200. Jesli chcesz aby błyskały obie ustaw wbudowaną w manual a SB800 w SU-4.

Bierze udział w naświetlaniu, dlatego w celu wyeliminowania udziału lampki aparatu na sanki aparatu zakłada się filtr podczerwieni SG-3IR
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?PHPSESSID=3cffb6ea4dd0346fd93040e6 e905de50&idt=15161&PHPSESSID=3cffb6ea4dd0346fd93040e6e905de50

w Twoim przypaku lampa aparatu i SB-800 ustawiona jako zdalna stanowi jedną grupą lamp (lampą master-sterującą jest lampa aparatu), to kompensacja błysku w aparacie będzie dotyczyła zarówno jednej i drugiej. Jak np. dasz minus to obie będą słabiej błyskać.
W CLS dobrze jest korzystać z blokady błysku FV.

ArtX
15-11-2006, 18:54
Dzieki za odp.

A gdyby ktos sie jeszcze gubil w tym wszystkim to tu jest fajne podsumowanie:

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=9732257

pozdrawiam
Art.