PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Sikorka

Zbysior
03-12-2009, 10:56
Serdecznie witam wszystkich:-D po dłuższym niebycie przyrodniczym, spowodowanym przeprowadzką i brakiem dostępu do Internetu.
Zaczynam od skromnej sikorki, to dla mnie bardzo ważna sikoreczka gdyż jest pierwszą, jaką pstryknąłem przy nowym domu.
Zdjęcie z ręki z podpiętym monopodem, dla zwiększenia stabilizacji.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://zbysior1601.eu.interia.pl/sikorka16.jpg)

lortek
03-12-2009, 13:24
wnioskując po minie modraszki to nie była zbyt zaciekawiona fotografowaniem ;p mam dziwne przeczucie ze zaraz nas zaczniesz zasypywac niezlymi fotografiami :>
pozdrwiam!

zprkangur
03-12-2009, 18:51
Miło że kolega powrócił :-D :-D :-D
Zbysior, teraz już betonu pewnie nie będzie :-P :-D
pozdrawiam

Zbysior
03-12-2009, 19:17
To taka pierwsza bidulka, jak przygotuje jakiś karmik to ruszę ostro, mam nadzieje.

Na razie niestety nie mam czasu na wyprawy, trochę jeszcze pracy przede mną, ale już powoli kończę a wtedy ruszam w plener.

Może nie beton, ale trochę kostki jest, na murarskie tło szansa jest.

tomek61
03-12-2009, 21:57
Witaj po dłuższej przerwie.Mam nadzieję że niebawem pokażesz trochę ciekawych fotek.
Zbysior,jak sam wiesz ta fotka nie "najlepsza".Za bardzo z dołu i z tyłu.Główka całkiem odwrócona--pokazywałes juz duuużo lepsze!!
Pozdrawiam

zprkangur
03-12-2009, 22:26
tomek61 - a co się dziwisz, ręka wyszła z wprawy, a i oko ciut sie odzwyczaiło od wizjera po tak długiej przerwie (ponad miesiąc) !
Jeszcze z tydzień i będzie supcio :-D

krzyśf
03-12-2009, 22:43
Zbysior za tomkiem61,ale będzie ok

Zbysior
04-12-2009, 07:17
Witaj po dłuższej przerwie.Mam nadzieję że niebawem pokażesz trochę ciekawych fotek.
Zbysior,jak sam wiesz ta fotka nie "najlepsza".Za bardzo z dołu i z tyłu.Główka całkiem odwrócona--pokazywałes juz duuużo lepsze!!
Pozdrawiam

Wiem wiem, sam się zastanawiałem czy ją wrzucić.
Miałem godzinę czasu a to trochę za mało na fotografię szczególnie przyrodniczą.
Jak powiedział pewien polityk pewnej partii „ źle się stało, że w czasie kryzysu Polska nie upadła na samo dno, bo teraz nie będzie miała się, od czego odbić:mrgreen: ” no, więc ja będę miał, od czego się odbić:-D.

jurek1906
05-12-2009, 10:02
Bywało lepiej ;),ale dobrze że znów robisz zdjęcia :).

Zbysior
05-12-2009, 16:48
Bywało lepiej ;),ale dobrze że znów robisz zdjęcia :).

Właśnie zmajstrowałem dwa karmiki do fotografowania, zrobione według wskazówek starych wyjadaczy, jeszcze wprawdzie żaden ptak nie przyleciał, ale muszą się przyzwyczaić do nowego ustrojstwa, w tym domu jeszcze nikt nie mieszkał i ptaki nie są przyzwyczajone do dokarmiania.
Dzisiaj zaobserwowałem dwa dzięcioły duże na moich drzewach i jakąś maliznę z zadartym ogonkiem, której nie znam.
Coś z tego musi wyjść, nie ma cudów:-D.

borregaard
05-12-2009, 16:57
I tak, o niebo, lepsza od mojej "imieninowej"......za póżno edytowałem..:mrgreen:

wld
05-12-2009, 18:01
Zbyszek, sam wiesz, że to zdjęcie nie powinno ujrzeć światła dziennego :) :) :) Co do odwiedzin nowych karmników to byłbym spokojny. O ile w pobliżu nie ma kotów szybko będziesz miał całą zgraję głodnych pierzaków :) Zatem powodzenia życzę ;)

Zbysior
05-12-2009, 18:26
Ta też mi wyszła jak bym w imieniny robił i to w ostatniej fazie:mrgreen:.

Koty na działkę przychodzą, ale w nocy, a mojego koteczka prowadzę na razie na smyczy żeby nie uciekł, trzeba przyznać, że tak dziwnie jak z tym kotem to okolic domu nie zwiedzałem:mrgreen:, kręcę się w kółko nawracam po trzy razy w jedno miejsce i jeszcze na dodatek oglądają to wszystko budowlańcy:shock: z nowopowstającego domu, wole nie wiedzieć, co o mnie mówią:oops:.

MK_2
05-12-2009, 22:30
Ja jakie są te wskazówki wyjadaczy ? Ciekawym bo też chciałbym takowe zmajstować.

kopeniek
05-12-2009, 23:58
Czekamy na następne z nowej miejscówki, pozdrawiam

Zbysior
06-12-2009, 19:26
Jak już wszystko poustawiam to zrobię zdjęcie tego cuda techniki:mrgreen:, będzie, z czego się pośmiać.
Na razie zaczęły przylatywać sikorki modraszki i bogatki, pierwszy raz widzę te ptaszyny razem, kłócą się ze sobą i przeganiają się, wygrywają bogatki, niestety pogoda pozwoliła tylko na czas 200 do 250, przy ISO 1600.

Popełniłem kilka błędów, nie posprzątałem paru liści i wylazły brązowe plamy na zielonym tle, zostawiłem gałązki na belce czy jak to się tam zwie i jak wiecie sami, z gałązek zrobiły się śmieci na zdjęciach, jeszcze muszę znaleźć dobre ustawienie namiotu względem karmika i poeksperymentować z ustawieniami puszki, bo na niektórych sikorkach wyszły przepały.
Ważne, że zaczyna wszystko powoli działać, namiot rozbity, sikorki ustawiają się w kolejce do jedzenia pojawiła się też sroka, sójki jeszcze z góry podziwiają moje wyczyny, tylko nie wiem jak ściągnąć niżej dzięcioły, chyba powbijam dżdżownice w drzewa.
Z tego chleba mąka musi wyjść, jeszcze chwilę:-D.

jajacek44
06-12-2009, 20:43
Witamy po przerwie i czekamy na nowe fotki...zapał widzę jest - to dobry znak :-D