Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Sikorka
Serdecznie witam wszystkich:-D po dłuższym niebycie przyrodniczym, spowodowanym przeprowadzką i brakiem dostępu do Internetu.
Zaczynam od skromnej sikorki, to dla mnie bardzo ważna sikoreczka gdyż jest pierwszą, jaką pstryknąłem przy nowym domu.
Zdjęcie z ręki z podpiętym monopodem, dla zwiększenia stabilizacji.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://zbysior1601.eu.interia.pl/sikorka16.jpg)
wnioskując po minie modraszki to nie była zbyt zaciekawiona fotografowaniem ;p mam dziwne przeczucie ze zaraz nas zaczniesz zasypywac niezlymi fotografiami :>
pozdrwiam!
zprkangur
03-12-2009, 18:51
Miło że kolega powrócił :-D :-D :-D
Zbysior, teraz już betonu pewnie nie będzie :-P :-D
pozdrawiam
To taka pierwsza bidulka, jak przygotuje jakiś karmik to ruszę ostro, mam nadzieje.
Na razie niestety nie mam czasu na wyprawy, trochę jeszcze pracy przede mną, ale już powoli kończę a wtedy ruszam w plener.
Może nie beton, ale trochę kostki jest, na murarskie tło szansa jest.
Witaj po dłuższej przerwie.Mam nadzieję że niebawem pokażesz trochę ciekawych fotek.
Zbysior,jak sam wiesz ta fotka nie "najlepsza".Za bardzo z dołu i z tyłu.Główka całkiem odwrócona--pokazywałes juz duuużo lepsze!!
Pozdrawiam
zprkangur
03-12-2009, 22:26
tomek61 - a co się dziwisz, ręka wyszła z wprawy, a i oko ciut sie odzwyczaiło od wizjera po tak długiej przerwie (ponad miesiąc) !
Jeszcze z tydzień i będzie supcio :-D
Zbysior za tomkiem61,ale będzie ok
Witaj po dłuższej przerwie.Mam nadzieję że niebawem pokażesz trochę ciekawych fotek.
Zbysior,jak sam wiesz ta fotka nie "najlepsza".Za bardzo z dołu i z tyłu.Główka całkiem odwrócona--pokazywałes juz duuużo lepsze!!
Pozdrawiam
Wiem wiem, sam się zastanawiałem czy ją wrzucić.
Miałem godzinę czasu a to trochę za mało na fotografię szczególnie przyrodniczą.
Jak powiedział pewien polityk pewnej partii „ źle się stało, że w czasie kryzysu Polska nie upadła na samo dno, bo teraz nie będzie miała się, od czego odbić:mrgreen: ” no, więc ja będę miał, od czego się odbić:-D.
jurek1906
05-12-2009, 10:02
Bywało lepiej ;),ale dobrze że znów robisz zdjęcia :).
Bywało lepiej ;),ale dobrze że znów robisz zdjęcia :).
Właśnie zmajstrowałem dwa karmiki do fotografowania, zrobione według wskazówek starych wyjadaczy, jeszcze wprawdzie żaden ptak nie przyleciał, ale muszą się przyzwyczaić do nowego ustrojstwa, w tym domu jeszcze nikt nie mieszkał i ptaki nie są przyzwyczajone do dokarmiania.
Dzisiaj zaobserwowałem dwa dzięcioły duże na moich drzewach i jakąś maliznę z zadartym ogonkiem, której nie znam.
Coś z tego musi wyjść, nie ma cudów:-D.
borregaard
05-12-2009, 16:57
I tak, o niebo, lepsza od mojej "imieninowej"......za póżno edytowałem..:mrgreen:
Zbyszek, sam wiesz, że to zdjęcie nie powinno ujrzeć światła dziennego :) :) :) Co do odwiedzin nowych karmników to byłbym spokojny. O ile w pobliżu nie ma kotów szybko będziesz miał całą zgraję głodnych pierzaków :) Zatem powodzenia życzę ;)
Ta też mi wyszła jak bym w imieniny robił i to w ostatniej fazie:mrgreen:.
Koty na działkę przychodzą, ale w nocy, a mojego koteczka prowadzę na razie na smyczy żeby nie uciekł, trzeba przyznać, że tak dziwnie jak z tym kotem to okolic domu nie zwiedzałem:mrgreen:, kręcę się w kółko nawracam po trzy razy w jedno miejsce i jeszcze na dodatek oglądają to wszystko budowlańcy:shock: z nowopowstającego domu, wole nie wiedzieć, co o mnie mówią:oops:.
Ja jakie są te wskazówki wyjadaczy ? Ciekawym bo też chciałbym takowe zmajstować.
kopeniek
05-12-2009, 23:58
Czekamy na następne z nowej miejscówki, pozdrawiam
Jak już wszystko poustawiam to zrobię zdjęcie tego cuda techniki:mrgreen:, będzie, z czego się pośmiać.
Na razie zaczęły przylatywać sikorki modraszki i bogatki, pierwszy raz widzę te ptaszyny razem, kłócą się ze sobą i przeganiają się, wygrywają bogatki, niestety pogoda pozwoliła tylko na czas 200 do 250, przy ISO 1600.
Popełniłem kilka błędów, nie posprzątałem paru liści i wylazły brązowe plamy na zielonym tle, zostawiłem gałązki na belce czy jak to się tam zwie i jak wiecie sami, z gałązek zrobiły się śmieci na zdjęciach, jeszcze muszę znaleźć dobre ustawienie namiotu względem karmika i poeksperymentować z ustawieniami puszki, bo na niektórych sikorkach wyszły przepały.
Ważne, że zaczyna wszystko powoli działać, namiot rozbity, sikorki ustawiają się w kolejce do jedzenia pojawiła się też sroka, sójki jeszcze z góry podziwiają moje wyczyny, tylko nie wiem jak ściągnąć niżej dzięcioły, chyba powbijam dżdżownice w drzewa.
Z tego chleba mąka musi wyjść, jeszcze chwilę:-D.
jajacek44
06-12-2009, 20:43
Witamy po przerwie i czekamy na nowe fotki...zapał widzę jest - to dobry znak :-D