PDA

Zobacz pełną wersję : [D50] WB: use photo a kopiowanie z PC

sadki
25-10-2006, 16:18
Witajcie.

Zrobiłem sobie kolekcję przykładowych zdjęć z odpowiednio ustawionym balansem bieli. Plan był taki, żeby je wrzucić do osobnego foldera, co by w razie potrzeby szybko sobie wybrać fotkę wzorcową. Gdy podczas pstrykania zapisywałem te zdjęcia do katalogu "WB", wszystko było ok.
Problem pojawił się, gdy skopiowałem za pomocą komputera pliki z folderu roboczego do "WB". Komunikat: "Requres RAW or JPG photo taken with D50". Zdjęcia oczywiście nie zostały poddane absolutnie żadnej obróbce, a sam aparat potrafi je odtworzyć.

Czy ktoś zna sposób na obejście tego problemu? W archiwum nic nie znalazłem.

stig
26-10-2006, 01:55
Ale o co wlasciwie chodzi, bo kompletnie nie rozumiem...? Jak kopiowales, gdzie ten komunikat sie pojawil i co sie wlasciwie stalo?

sadki
26-10-2006, 11:24
No to inaczej:
Mam na karcie dwa katalogi: roboczy "100ncd50" oraz z wzorcowymi plikami balansu bieli "101wb___". Wszystkie zdjęcia w dowolnym z tych katalogów, jeśli zostały tam umieszczone przez D50 podczas robienia zdjęcia, są do odtworzenia, oraz można z nich skorzystać używając funkcji White Balance / Preset / Use Photo / Select Image - i tu do wyboru dowolny katalog. Wszystkie zdjęcia są wówczas dostępne w podglądzie, i można skorzystać z ich BB.
Sprawa ma się inaczej, jeśli do dowolnego z tych katalogów na kartę wrzucę plik, który wcześniej znajdował się w komputerze. Plik, który został skopiowany z karty na komputer, i spowrotem na kartę. D50 potrafi przeglądać to zdjęcie, ale w funkcji Select Image już jest błąd takiego zdjęcia.

----------------- dodano -----------------------

Już wiem..
Wszystko przez data bank. Digimate III coś sfakało z tymi fotami. Inne zdjęcia kopiowane bezpośrednio do kompa i spowrotem na kartę są ok. Tylko co on tam mógł namotać??

Erie
26-10-2006, 11:28
może skasował Exifa albo zmienił go w jakiś sposób - to tylko hipoteza, bo nie mam data banku

sadki
26-10-2006, 14:19
Exif jest, wszystko jest. Żadnych innych oznak edycji zdjęcia nie zanotowałem, poza w.w.
Tu małe sprostowanie, bo mnie trochę poniosło z tym digimate. Nie mam pewności, czy to jego wina, bo zdjęcia miały taką drogę:
- zapis na karcie przez D50
- kopiowanie z karty na digimate
- kopiowanie z digimate na komputer (celem formatowanie dysku)
- kopiowanie spowrotem z komputera na digimate
- kopiowanie na kolejny komputer i wypalenie na CD
- kopiowanie na mój komputer, i dopiero teraz z powrotem jako wzór na SD.

Piernik wie zatem, gdzie zaszła felerna konwersja.
Ciekaw jestem natomiast które dane w nagłówku JPG-a są za to odpowiedzialne.

----------------------- dodano -----------------------
Zdjęcia wykonane po formatowaniu dysku w digimate już są ok. Znaczy, że to na bank nie bank pamięci, tylko tamten komputer coś namotał.
Było to zwykłe kopiowanie bank -> komputer oraz komputer -> bank.
Dziwne to..

mofo
27-10-2006, 10:48
Przy nagrywaniu na CD/DVD każdy plik otrzymuje atrybut "archiwalny" oraz "tylko do odczytu". Atrybuty takie pozostają również po przegraniu plików na inny nośnik. Sądzę, że tu należy szukać winowajcy.

Seeker
27-10-2006, 22:06
Czyli sprobowac je zmienic na "normalne" juz na karcie,
n.p. w aparacie podpietym do usb, albo w kompie przed skopiowaniem metoda kabelkowa.

Erie
27-10-2006, 22:13
Ale przecież atrybut "tylko do odczytu" to jest dokładnie to samo co zabezpieczenie zdjęcia w aparacie przed skasowaniem - nic więcej. Karta jest przecież sformatowana w formacie FAT. A sam atrybut "archiwalny" raczej nie powinien mieć wpływu...

Seeker
27-10-2006, 22:23
Erie: niezbadane sa wyroki boskie... ;)
a karta jest w "prawie" FAT.

Poza tym nikt nie mowi, ze przyczyna jest napewno taka, a sprawdzic nie zaszkodzi, moze akurat.

Swoja droga winda jest akurat bardzo debilna pod wzgledem manipulacji bez wiedzy/zgody uzytkownika w dosc dowolnych plikach (przynajmniej w standardowej konfiguracji).

Erie
27-10-2006, 22:36
co znaczy "prawie" FAT ? Jest to dokładnie FAT, bo nawet własciciel praw do formatu zapisu FAT - firma Microsoft (znana prawda ??) chciała dostawać od każdej sprzedanej karty 0,25 USD - co przekłądałoby się na grube miliony a może i miliardy dolarów

sadki
28-10-2006, 00:12
Sprawdziłem. Atrybuty pliku nie mają tu znaczenia. Na pewno nie te, które są zmieniane podczas wypalania CD/DVD.

Wszystko wskazuje na to, że chorwacki windows namotał, bo tylko te pliki, które były u kolesia kopiowane tak się zachowują.
Z tego, co pamiętam, to gość uprzedzał, że tak kopiowane pliki czasem nie chcą być prawidłowo odczytywane w cyfrowych kamerach. Nie sądziłem, że w foto też tak będzie.
Przy najbliższej okazji zrobię kilka testów z tym databankiem (to jest kumpla).

Seeker
28-10-2006, 08:58
"co znaczy "prawie" FAT ?"

Taki rodzaj autosugestii, zwany intuicja.
Dlaczego producenci aparatow sugeruja formatowanie kart w aparacie, jesli to jest "dokladnie ten sam" FAT?

"firma Microsoft... ...chciała dostawać od każdej sprzedanej karty..."

Jakos nie kojarze przypadkow, kiedy by nie chciala ;).

"Wszystko wskazuje na to, że chorwacki windows namotał, bo tylko te pliki, które były u kolesia kopiowane tak się zachowują."

A to mi nie pozwala slepo wierzyc we wszystkie zapewnienia niejakiego Billa... Ot, co.

Erie
28-10-2006, 09:50
"co znaczy "prawie" FAT ?"

Taki rodzaj autosugestii, zwany intuicja.
Dlaczego producenci aparatow sugeruja formatowanie kart w aparacie, jesli to jest "dokladnie ten sam" FAT?

ponieważ w trakcie formatowania w karcie zakładana jest odpowiednia struktura katalogów, dodatkowo producent ma pewność, że karta nie została np. sformatowana jako NTFS, co jest istotne (zauważ jak są pisane instrukcje - tak aby zabezpieczyć się na wszelkie możliwe sposoby przez złym użytkowaniem sprzętu, w amerykańskich instrukcjach są wpisy typu "wrzątek parzy", od czasu jak jakaś baba zaskarżyła McDonaldsa, że poparzyła się kawą, a nigdzie nie było napisane, że można... :shock: )

mój ojciec zajmujący się sprzedażą sprzętu już miał dziwne przypadki typu "panie ta karta nie działa - hmm dziwne, a czemu nie działa - bo ja ją w Win Xp sformatowałem jako NTFS, przecież jest lepszy niż FAT - no i kaplica - cóż robić karta w łapkę, format jako FAT i działa - o zgrozo, a klient już z pianą na twarzy leciał do serwisu/ sklepu który mu chłam sprzedał

"firma Microsoft... ...chciała dostawać od każdej sprzedanej karty..."
Jakos nie kojarze przypadkow, kiedy by nie chciala ;).

No fakt, oni tak mają, że jeśli nadarzy się okazja to chcieliby czerpać zyski nawet z oddychania powietrzem w Redmont ;)

Seeker
28-10-2006, 10:20
W zasadzie racja z tym NTFS, ale...
slyszalem o przypadkach, kiedy nawet z FATem bywaly problemy, chociaz byc moze, to juz przeszlosc.
(to juz tylko w kwestii uzupelnienia, w kazdym razie czasem jakis "niedosyt" potrafi zostawiac slad na baaardzo dlugo).

;)